Mursi giderse o gelir iddiası

Mursi giderse o gelir iddiası
Mısır'da Muhhammed Mursi'ye karşı ayaklanan halk Tahrir Meydanı'nı doldurdu. Mursi'ye destek verenler de meydanları doldurdu. Peki ordu desteği ile Mursi'ye darbe yapılırsa yerine kim gelir...

Muhhammed Mursi Mısır'da Arap Baharı'nın başlamasıyla Hüsnü Mübarek'in yerine geldi. Fakat aradan bir sene geçtikten sonra Mısır'da ayaklanma başladı. Mursi halka verdiği sözleri tutmayınca tahtı sallandı. Peki Tahrir'deki olayların arkasında dış güçler mi var? Halk neden ayaklandı? Babası, Mısır ordusundan emekli general olan işadamı Muhammed Leysi Aktuel.com.tr'ye Mısır'daki gelişmeleri anlattı.

Mısır'da muhalif gruplar neden Muhammed Mursi'ye karşı ayaklandı? Mursi'den beklentileri nelerdi de Mursi bunları gerçekleştiremedi?
Cumhurbaşkanlığı seçiminde 6 aday vardı. Adayların seçiminde çoğunluk sağlanamadığı için geriye sadece 2 aday kaldı. Muhammed Mursi ve Ahmet Şefik. Bu dönemde Muhammed Mursi halka söz verdi. "Bana oylarınızı verin anayasayı beraber yapacağız" dedi. Mursi, yaklaşık yüzde 51'lik bir oy oranıyla liderlik sağladı. Oturduğu yerden olmadı ya bu! Zorla bana oyunuzu verin demedi. Protesto ve ayaklanma yapan gençleri ekarte etmeyeceğini söylemişti. Fakat ayaklanmayı gençler yaptı. Yeter ki Mursi gelmesin diye. Bu verdiği sözleri tutmadığı için onu istemiyorlar. Anayasayı kendi grubuyla, İslamik siyasetçilerle yazdı. Halka ekmek, özgürlük ve adalet sözü verdi ama tutmadı. Bir diktatör gibi hareket etmeye başladı. Kendi adamlarını her yere yerleştirmeye başladı.

Ordu bir muhtıra verdi, yarın akşama kadar süre verildi. ne olacak bu saatlerde Mısır'da?
Bu ilk muhtıra değil. Resmi olarak ilk muhtıra. Bu gençlerin herhangi bir amacı yok. Sadece Mısır'ı seven gençler. 30 Haziran'da sosyal medya üzerinden de bunlar konuşuldu. Bu bir hesaplaşma. Mursi verdiği sözleri tutmadı. Halkın güvenini sarstı. Birkaç ay önce Mısır'da halkın sokaklara döküleceklerini biliyorlardı. Ama buna engel olmadılar. Çünkü güç bizde dediler. Şuan büyük bir korku var. Ordu Mısır halkına hiçbir zaman mermi sıkmadı. Şimdi bu muhtıradan sonra sokaklara daha fazla insan döküldü. Çünkü daha fazla kişi tedirgin olmaya başladı. Halk asker bizi koruyacak mı yoksa ortada mı bırakacak diye düşünmeye başladı. Sistematik olarak ordunun başı cumhurbaşkanıdır. Ona danışmadan muhtıra veriyorsanız artık başkanlık diyaloğunuz kalmadı demektir.

Tahrir'deki olayların arkasında dış güçler var mı? Özellikle müslüman kardeşlerin batı ve iİrail tarafından istenmediğini biliyoruz.
Amerika eskiden takım elbiseli ve kravatlı kişilerle iş birliği yapardı. Şimdi sakallı ve cübbelilerle iş birliği yapıyor. Arap Baharı'nı yapanların elde ettikleri özgürlüğü elden almaya çalışıyorlar. Obama her gün başka konuşuyor. Biz kimsenin tarafını tutmuyoruz yeter ki Mısır halkı kazansın dedi. Fakat iki gün önce Mursi yanlısı gibi konuşuyordu. Neden? Çünkü İsrail Hamas ile çatışıyordu ve bunu Mursi durdurdu. Arabuluculuk yaptı. Sonrasında Amerika Mursi'ye övgüler yağdırdı.

Cumartesi günkü çatışmalarda eli silahlı eylemciler dikkat çekti? Kim bunlar, silahları nereden buluyorlar?
Mısır halkı sokağa döküldüğü zaman sadece barış için hareket eder. Bu olayları kışkırtan provokatörler var. Müslüman Kardeşler'in ellerinde silahlar vardı. Bu düşündürücü…

Mısır, Cezayir ve Suriye olur mu? Yani Mısır'da bir iç savaş çıkar mı?
Mısır'ın yüzde 10'u Hıristiyan. Benim en yakın arkadaşlarım da Hıristiyan. Mısır asla Suriye, Cezair olmaz! Mısır için aşırı İslamist diyorlar. Hiç alakası yok. Tahrir Meydanı'ndaki insanlar için Hıristiyanlar denildi. Ne alakası var? Bunlar çok komik sözler. Ülkeyi bölmek için, iç savaş çıkarmak için bunu yapıyorlar. Ama başaramayacaklar.

Mursi giderse yerine kim cumhurbaşkanı olabilir?
Eski Nobel ödülü kazanan Muhammed El Baradey olur diye düşünüyorum. Uluslararası Atom Enerjisi Ajans başkanıydı. Çok iyi bir siyasetçi.(Aktüel.com)