Ordu'da evlilik yaşı yükseliyor

Ordu'da evlilik yaşı yükseliyor
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Ordu’daki aile yapısının her geçen gün değiştiği ve evlilik yaşının giderek yükseldiği belirtildi.

Hızlı göç veren bir il olduğu için Ordu ilindeki insan ilişkileri ile aile yapısının da değişikliği ele alan raporda, görücü usulü evliliğin yok denecek azaldığı, işsizlik sebebiyle evlilik yaşının yükseldiği kaydedildi.

Yrd. Doç. Dr. Selim Eren tarafından hazırlanan "Ordu İlindeki Aile Yapısındaki Değişiklikler" konulu raporda, aile yapısının değişmesine etken olan en büyük faktörün işsizlik ve göç olduğu dile getirildi. Çok hızlı gelişen toplumsal-kültürel yapının kişiyi her an korumasız bırakabileceği gerçeğinin göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilen raporda, "Sosyokültürel yapıda değişiklik taleplerinin ve girişimlerinin son derece dikkatli yapılması gereği vardır" denildi.

GÖRÜCÜ USULÜ EVLİLİK KALMADI

Aile yapısındaki en önemli ve göze çarpan değişikliğin, görücü usulde yapılan evliliklerin yok denecek kadar azalması gösterildi. Günümüzde gençlerin evlenecekleri eşleri çoğunlukla kendilerinin seçtiği belirtilen raporda, 'başlık parası' faktörünün Ordu'da bulunmadığını, ancak kız tarafının damat adayına ağır ve pahalı eşyalar aldırarak, bir nevi başlık parası konumunu koruduğuna da dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, "Kız tarafının bu tüketim ve ihtiyaç maddeleri anlayışı gençlerin gözünü korkutmakta, çoğu kez onu gurbete çıkarmaya mecbur bırakmaktadır. Bu durumda gençlerin evlilik yaşı yükselmektedir. Evlilik yaşının yükselmesine etken olan faktör sadece bu değildir. Köylerde mevcut toprağın, gelire ortak olan yeni bir ailenin geçimine yetmemesi, genci evlenmek için belirli bir süre dışarıda çalışmaya zorlamaktadır. Yine mezun olduktan sonra hemen iş bulduğunu kabul etsek bile, dört yıllık fakülte mezunu olan bir gencin yaşı da 22-23'ü bulacağından eğitimde ilk evlilik yaşını geciktiren bir unsur olarak gözükmektedir. Ancak eğitim ve ardından iş bulmak sorunu yıllar aldığından genel evlilik yaşı 27-30 arasını bulmaktadır" görüşlerine yer verildi.