Oruç tutarken tahammülü artıran öneriler

Oruç tutarken tahammülü artıran öneriler
Havanın sıcaklığı, yüksek nem, oruç tutarken metabolizmamız üzerinde olumsuzluklar oluşturuyor. Çoğu zaman tahammül aralığı daralıyor ve eskiden hiç tepki verilmeyen birçok şeye sinirleniliyor.
Çoğu zaman bu durum şeker düşmesinden ve susuzluktan kaynaklansa da bazı yiyeceklere sahurda ve iftarda daha çok yer vererek kendimizi bu durumlara düşmekten alıkoyabilir.
Serda Kıvılcım'a konuşan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya oruç tutarken tahammüllü artırmanın mümkün olduğunu söyledi ve önerilerde bulundu.
 
"Şeker oranı yüksek yiyecekler sahurda yenilmemeli. Beyaz şeker katılmış yiyeceklerden başka, beyaz unla yapılmış pide, börek, kek, kurabiye ve pirinç sahurda tüketilirse vücut bunların içindeki şekeri çok hızlı kullanır ve gün içinde şeker düşmesini daha çok yaşayarak daha sinirli olursunuz.
 
"Şekeri yüksek yiyecekler sadece unlu yiyecekler değildir. Çok masum gördüğümüz meyveler bağışıklık sistemimizi iyileştiriyor, içindeki lifler bağırsaklarımızın dostu ancak unutmamak gerekir ki meyvenin içindeki şeker, bildiğimiz sofra şekerinin ikiz kardeşi.
Meyve yerken porsiyon kontrolü kaybederseniz o da gün içinde şekerinizi daha çok düşürür, kilo almanıza neden olur. Meyve iftarla sahur arasında yenmeli. Beraberinde badem veya yoğurt tüketirseniz metabolizmanız çalışır ve sizi uzun süre tok tutar. Ayrıca ekşi ve koyu renkli meyveler kan şekerini daha az etkiler.
 
"Sahurda akşamdan kalan yiyecekler tercih edilmemeli. Çünkü iftar yemekleri yağlı, tuzlu ve bol karbonhidratlı olur bu durumda gün içinde daha çok susarsınız ve tahammülünüz azalır. Sahurda illa ki kahvaltı yenmelidir.
"Yoğurt ve süt mucize yiyeceklerdir. İçeriğinde, karbonhidrat, protein, yağ vardır. O nedenle kan şekerini dengeler. Sahurda kahvaltı yapıp üzerine bir kase yoğurt yediğinizde gün içinde daha rahat olur ve az sinirlenirsiniz.
 
Sinirleri gevşeten gıdalar
"Omega -3 oranı yüksek yiyeceklerin damarları koruduğunu sinirleri gevşettiğini biliyoruz. Ceviz, fındık, semizotu, balık yağı bu yiyeceklerin başında gelir. Sahurda yiyeceğiniz kahvaltıya ek olarak 3 bütün ceviz veya 10 tane badem ya da 5-6 tane fındık hem mide boşalma zamanınızı uzatır daha tok hissettirir hem de damarları yumuşatır, kolesterolü düşürür. İftar sofralarınızda bol yeşil yapraklı semiz-otu, ıspanak, maydanoz da bu açıdan faydalı olur.
 
Ayranı eksik etmeyin
"Su dolaşımın hızlanması açısından çok gereklidir. İyi dolaşım iyi boşaltımı iyi boşaltım da daha sağlıklı bir vücudu ve sağlam sinirleri işaret eder. Her sofranızda mutlaka su ve ayran olsun.
"Yeterli ve doğru lif alımı sadece bağırsakların iyi çalışması için değil aynı zamanda hızlı kan şekeri düşmesine karşı da vücudu korur bu durumda kişi daha az sinirlenir ve tahammüllü olur. Kabak, yeşil fasulye, bamya, barbunya, enginar, kivi, kayısı, armut, marul ve kurubaklagiller yüksek liflidir.