Rize Bezini Sahiplenmeliyiz
AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, yaklaşık 5 bin insanı ilgilendiren Rize bezi dokumacılığının profesyonelleştirmesi gerektiğini söyledi.
Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''ev ekonomisi'' konulu toplantıya Bayramoğlu'nun yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, iç giyim firması sahibi iş adamı Özcan Sümer ile Rize bezi dokumacılığı yapan kadınlar katıldı.
Bayramoğlu, burada yaptığı konuşmada, Rize bezi konusunda üretim, planlama ve pazarlama konularında ciddi çalışma yapılması gerektiğini belirterek, ''Rize bezini bölge insanı için gelir getirici özelliğe kavuşturmalıyız. Yaklaşık 5 bin insanı ilgilendiren Rize bezi dokumacılığını profesyonelleştirmeliyiz. Bunun için özellikle kaliteli hammaddenin temini için iş adamlarıyla ortak çalışma yürütüyoruz. Hindistan'ın Kalkuta bölgesinde gerekli incelemeleri yaparak ya kaliteli ham madde getireceğiz ya da ortak yatırımlar için teşvik edeceğiz'' dedi.
Piyasada sahte Rize bezinin dolaştığını ifade eden Bayramoğlu, ''Farklı bölgelerden hammadde alındığı için kalite sorunu yaşanıyor. Bana satılan masa örtüsü, ilk yıkamasından sonra 15 santim çekti. Allah muhafaza, etek olsa mini eteğe dönüşecekti'' diye konuştu.
Rize bezinin en önemli pazarının Ege ve Akdeniz olduğunu dile getiren Bayramoğlu, ''Son derece rahat, yazın plajlarda giyilebilecek ürünler. Bu bölgede çok rahatlıkla alıcı bulabilir. Ancak satış rakamlarına bakılınca yok denecek kadar az'' dedi.
İş adamı Özcan Sümer ise Rize bezinin sihirli bir dünya olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Rize, 1960'lı yıllara kadar organik bitkisini bahçeden toplar, organik giysisini evinde yapardı. Her ev bir tekstil atölyesiydi. Ancak bu yok olma noktasına kadar geldi. Teknoloji her şeyi aldı götürdü. Ancak teknolojinin zararlarının ardından şimdi araştırmalar yapılıyor. Rize bezi bu anlamda teri emici, zararlı bakteri ve egzoz gazının vücuda yapışmasını engelleyici özellikleriyle çok önemli. Bu yönüyle yapılacak satış teknikleri ile çaydan sonra ev ekonomisindeki en önemli gelir kapısı olabilir.''
Rize İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik ise yaptığı konuşmasında son beş yıl içerisinde 8 bin 600 bayanın Rize Bezi Dokumacılığı konusunda eğitildiğini belirterek, “Rize Bezi Dokumacılığı 1960’lı yıllardan önce Rize’de önemli bir geçim kaynağıydı. Asırlar önce Rize’den dünyaya Rize Bezi ihraç edilmekteydi. Kanuni Sultan Süleyman’ın bile Rize’den dokuma temin ettiği bilinmektedir. 1960’lı yıllarda Rize’de her evde bir dokuma tezgahı bulunurken 60’lı yıllardan sonra bu kültür yok olmaya başladı. Biz Rize Bezi Dokumacılığını yeniden canlandırmak için 2003 yılında 26 kurs açarak 456 kursiyere eğitim verdik. O günden bu güne 8 bin 600 kursiyere Rize Bezi Dokumacılığı eğitimi vermiş olduk” dedi.

