Rize Memur Sen'den Anlamlı Çağrı

Rize Memur Sen'den Anlamlı Çağrı
Rize Memur-Sen İl Başkanı Resul Usta, insanlık dramının yaşandığı Myanmar'ın Arakan Eyaleti'nde, Rohingya Müslümanlarına karşı düzenlenen katliama dikkat çekerek vatandaşları yardım kampanyasına davet etti.

Myanmar'ın Arakan Eyaleti'nde, Rohingya Müslümanlarına karşı düzenlenen katliama dikkat çekmek isteyen Rize Memur-Sen İl Başkanı Resul Usta, insanlık dramının yaşandığı bölge için yardım çağrısında bulundu. Yaşananları ‘insanlık dramı’ olarak niteleyen Usta, dünyanın bu trajediye biran önce gereken tepkiyi göstermesini beklediklerini ifade etti.

Arakan Müslümanları için başlatılan yardım kampanyasına Memur-Sen Konfederasyonu olarak da ilk etapta 200 bin TL bağışta bulunduklarını açıklayan Usta, yardım kuruluşları aracılığıyla başlatılan kampanyalara herkesin destek vermesini istedi.

Güney Asya’da yer alan 75 Milyon nüfuslu Myanmar’ın, Arakan’daki Müslüman’ın katliamıyla yeniden gündeme geldiğini hatırlatan Usta, son yaşanan gelişmelerin Müslümanlar için artık dayanılmaz bir hal aldığını ifade ederek, “Tarihsel anlamda Arakanlı Müslümanların anayurdu olan bu bölge, Budist yönetimlerce baskı altında tutulmuş ve Müslüman nüfusa yönelik başta yaşam hakkı olmak üzere, ifade ve inanç, mülkiyet, evlenme, seyahat ve birçok temel hak artan bir şiddetle sürekli ihlal edilmiştir. Zorla çalıştırma, mallara el koyma, tecavüz ve vatandaşlık haklarından mahrum bırakılma, artık Müslüman halk için her an karşılaşabilecekleri uygulamalar haline getirilmiştir.” dedi.

Rohingyalı Müslümanların, Rakhine etnik grubuna mensup Budist fanatikler ile güvenlik kuvvetlerin tecavüz ve katliamlarının kurbanı olduğunu açıklayan Usta, bu politikanın Müslüman bölgesinin tamamını kapsadığını söyledi. Uluslararası insan hakları kuruluşlarının tahminlerine göre son yaşanan olaylarda binlerce Rohingyalı Müslüman’ın hayatını kaybettiğini belirten Usta, "100 binlercesinin ise zorla göçe tabi tutulduğunu belirtti. Olayların başlamasından hemen sonra ilan edilen olağanüstü hal yönetiminin ardından güvenlik güçlerinin binlerce Rohingyalı’yı yasal olmayan bir şekilde tutuklatıp, işkence ve kötü muameleye maruz bıraktığını anlatan Memur Sen Rize İl Başkanı Resul Usta, “Arakan’da insanlık can çekişmekte ve sadece Müslüman oldukları için insanlar insanlık dışı muamelelere özne yapılmaktadır. Dini, dili ve rengi ne olursa olsun hiçbir insana hatta hiçbir canlıya insanlık dışı muameleyi kabul edemeyiz. sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı.

Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanların bir bölümü ise Tayland gibi diğer komşu ülkelere sığınmakta ve bu yolculuklarda nice umutlar Andaman denizinde yok olmaktadır. İnsan hakları ihlalleri nedeniyle son yirmi yıldır İLO başta olmak üzere pek çok uluslararası kuruluşun gündeminde yer alan Myanmar’ın kara bir leke olmaya devam ettiğini belirten Usta, “Dünya, Libya, Mısır, Suriye ve Afganistan ile ne için ilgileniyorsa Myanmar ile onun için ilgilenmelidir. Dünya ve ülkemiz bu acıyı hissetmeli ve elinden geleni yapmalıdır” diye konuştu.

resul-usta-memur-sen-rize-il-baskani.20120819040331.jpg

Usta açıklamasına şu şekilde devam etti: Güney Asya’da ve Afrika'da Müslümanlar ölümün kıyısında yardım beklerken, başta batılı ülkeler olmak üzere dünyanın, sessizliğini sürdürmesini anlamakta da zorluk çekmekteyiz. .

Batılı ülkelerin savaş ve ölüm konusunda cömert; yardım ve yaşatmak konusunda ise oldukça cimri olduklarını görüyoruz.

Türk halkı olarak. Pakistan’a, Gazze’ye, Somali’ye yardım elini uzattık, bugün de Arakanlı Müslüman kardeşlerimiz için sessiz kalmadık kalmayacağız. Dünyanın neresinden yardım çığlığı duyuluyorsa oraya ilk biz koşmalıyız, öyle de yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

Biz sömürü meraklısı batılılar gibi rahat rahat uyuyamayız, ‘bana ne’ diyemeyiz. Ve demediğimiz için de sivil toplum kuruluşları arasında Memur-Sen Konfederasyonu olarak yardım kampanyasını ilk başlatanlardan olduk.

Rize Memur-Sen İl Başkanlığı olarak bu kapsamda; Ramazan ayında hizmet kollarımız tarafından üyelerimiz için düzenlemekte olduğumuz iftar programlarımızı iptal ederek Memur-Sen Konfederasyonumuz tarafından başlatılan bu kampanyaya destek veriyoruz.

Bu kampanyada, Yardım ve desteklerini esirgemeyen Başta Hizmet Kolu Başkanlarıma, Yönetim kurulu ve bütün üye arkadaşlarıma, ayrıca Türkiye ve Rize genelinde başlatılan yardım kampanyalarına destek veren, Sivil toplum örgütlerine, iş adamlarımıza, spor ve sanat camiamıza yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Ancak bu yardımların devamlılığının olması gerektiğini de hatırlatmak istiyorum. Onun için israftan kaçınalım ve Afrika ve Güney Asya'da yaşanan dramı hafızalarımızda canlı tutarak duyarlılığımızı devam ettirelim. Bu vesileyle bütün İslam âleminin Ramazan Bayramını tebrik ediyor, bayramın Rize’mize, ülkemize ve bütün insanlığa hayırlar ve esenlikler getirmesini Yüce Yaratandan diliyorum.