Rize Trabzon Hattında Trabzon BŞB Neyin Peşinde?

Rize Trabzon Hattında Trabzon BŞB Neyin Peşinde?
Durdurulduğundan sorun haline gelen Rize Trabzon otobüs seferleri sorununu çözecek dörtlü...

Geçtiğimiz günlerde durdurulan Rize Trabzon otobüs seferlerinin Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin sorun çözme yerine sorun üretmesi nedeniyle durdurulmak zorunda kaldığı öğrenildi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin sorun üretmesi nedeniyle 15 yıldır karşılıklı devam ederken geçtiğimiz günlerde durdurulan Rize Trabzon otobüs seferleri sorununu her iki ilin Valisi ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Rize Belediye Başkanı çözüme kavuşturabilecek.

Rize Trabzon arası toplu taşımacılık yapan otobüslerin D4 Yetki Belgeleri olmadığı gerekçesiyle karşılıklı durdurulması nedeniyle çoğu üniversite öğrencisi olmak üzere otobüslerle yolculuk yapan vatandaşların mağduriyetleri devam ediyor.

ÖĞRENCİLERİN CEBİNDEN AYDA 200 TL DAHA FAZLA YOL PARASI ÇIKACAK

Otobüs seferleri durdurulmadan Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gidip gelen öğrenciler, otobüsle 4 TL’si gidiş 4 TL’si dönüş olmak üzere günde 8 TL öderken, otobüs seferlerinin durdurulmasıyla dolmuş minibüslerle gidip gelmek zorun bırakıldı. Otobüsle günlük 8 TL yol parası ödeyen öğrenciler dolmuşla 8 TL’si gidiş, 8 TL.’si dönüş olmak üzere 16 TL yol parası ödemek zorunda bırakılmaya devam ediyor. Bu nedenle bir üniversite öğrencisi ayda 200 TL yerine artık 400 TL yol parası ödemek zorunda kalacak. Aynı şekilde tek seferinde 7 TL karşılığında otobüs yolculuğu yapan sivil vatandaşlar da dolmuşa 10 TL ödemeye mahkum edildi.  Üniversite öğrencileri ve vatandaşlar bir an önce sorunun giderilmesi ve otobüs seferlerinin en kısa sürede tekrardan başlatılması için yetkililerin sorunu çözmesini bekliyor.

İŞTE OTOBÜS SEFERLERİNİN DURDURULMA NEDENİ

Kamu yararına toplu taşımacılık yapan Rize Trabzon otobüs seferleri D4 yetki belgesi olmadığı gerekçesiyle 11 Mart tarihinden itibaren karşılıklı durdurulmuştu. Ancak olayın farklı boyutlarda olduğu ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin sorun çözme yerine sorun ürettiği öğrenildi.

TRABZON UKOME RİZE'NİN TALEBİNİ REDDETTİ

Edinilen bilgilere göre, Rize Belediyesine bağlı RİBELSAN Limited Şirketi bünyesinde çalışan 53 AK 311 plakalı Rize Trabzon seferi yapan otobüsün  yetki belgesi bulunmaması dolayısıyla yetki belgesi almak için güzergahın karşılıklı olarak yeniden belirlenmesi gerekiyordu. Bundan dolayı RİBELSAN tarafından geçtiğimiz yıl Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’ye yazı gönderildi. UKOME ise Rize’ye gönderdiği cevapta 61 S 348 plakalı Trabzon plakalı otobüsün 2015’in 9. Ayında sözleşmesinin sona ereceğinden bu tarihe kadar beklemek zorunda olduklarını bildirdi. 9. Aydan sonra RİBELSAN tarafından tekrardan Trabzon UKOME ile irtibata geçildiği ancak UKOME’nin RİBELSAN’a olumsuz yanıt verdiği bilgisine ulaşıldı.

Bu zaman zarfında D4 Yetki Belgesi bulunmadığından otobüs seferlerini sona erdirmek zorunda kalacak olan RİBELSAN ise sorunun çözümlenmesi için girişimlerde bulunurken, bu süreçte de özellikle başta öğrenciler olmak üzere vatandaşların mağdur olmaması için seferlerine devam etti. Ancak Ulaştırma Bakanlığı Trabzon Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’ne yapılan şikayetler sonucu Rize plakalı otobüs  D4 yetki belgesi, Trabzon plakalı 61 S 348 aracın ise güzergah belirlenme izni olmadığından yüklü miktarda para cezasına çarptırıldığı ve akabinde idari cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri bilgisine ulaşıldı.

RİZE VALİLİĞİ İL TRAFİK KOMİSYONU RİZE PLAKALI OTOBÜSE İZİN VERDİ... TOP TRABZON'DA

Rize Valiliği İl Trafik Komisyonu’nca  D4 yetki belgesinin alınması için Rize plakalı araca güzergah izninin verildiği, Trabzon UKOME’nin ise D4 yetki belgesi bulunan Trabzon plakalı 61 S 348 araca güzergah iznini vermeyerek, Trabzon plakalı aracın izninin Rize’den alınması talebinde bulunduğu ancak Trabzon plakalı araca Rize’den verilecek iznin hukuki geçerliliğinin bulunmadığından Rize’deki yetkililerce bu talebin kabul edilmediği öğrenildi.  

DOLMUŞ YADA TRABZON ARTVİN ARASI ÇALIŞAN FİRMALARDAN TRABZON UKOME'YE BASKI MI VAR ?

Sorunun çözüme kavuşması yönünde Rize Valiliği İl Trafik Komisyonu ile Rize Belediyesi yetkililerinin sürekli çözüm arayışlarında olduğu ve görüşmelerde bulunduğu öğrenilirken Trabzon UKOME’nin çözüme yanaşmaması nedeniyle, otobüs seferlerinin düzenlenmesinden rahatsız olan çevrelerce “Trabzon UKOME’ye baskıda mı bulunuyor? Sorusu hafızalarda yerini alıyor.

SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURACAK VE OTOBÜS SEFERLERİNİ YENİDEN BAŞLATACAK 4'LÜ SİZLERSİNİZ

Sorunun çözüme kavuşturulması ve bir an önce Rize Trabzon otobüs seferlerinin yeniden başlaması için Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rize Valisi Ersin Yazıcı ve Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’ın dörtlü görüşmelerde bulunması bekleniyor.

İLGİLİ HABERİMİZ

Rize Trabzon Belediye Otobüs Seferleri Durduruldu