Rize'de Bir Garip Durum!

Rize'de Bir Garip Durum!
Rize'de güler misin ağlar mısın dedirtecek olaylara bir yenisi daha eklendi. Mahalleli mahalle ismini sürekli yanlış yazınca Rizeli Muhtar çözümü bakın nasıl buldu!

Rize'de yanlış verilen mahalle ismi karışıklıklara neden olunca mahalle muhtarı, mahallenin doğru isminin mahalleli tarafından öğrenilmesi için broşür bastırarak mahalleliye dağıttı, ismin değiştirilmesi için başvuruda bulundu.

Rize’nin Eminettin Mahallesi Muhtarı Ahmet Ofluoğlu, mahalle ismi özellikle resmi yazışmalarda “ Emniyettin, Emineltin, Emnettin, Emniyetin” şeklinde yanlış yazılarak karışıklıklara neden olunduğu için çareyi broşür bastırarak mahalleliyi bilgilendirmekte  buldu. Ofluoğlu bastırdığı broşürlerde mahallenin gerçek isminin aslında “Emineddin” olduğunu ancak geçmişte yanlışlıkla “Eminettin” verildiği için karışıklıklar yaşandığını belirtti. Ofluoğlu ayrıca bastırdığı broşürde mahallenin isminin gerçek ismi olan “Emineddin” ile değiştirilmesi için çalışma başlattığını vurgulayarak mahalle sakinlerinden yardım istedi. Mahalle Muhtarı Ahmet Ofluoğlu şimdi kapı kapı gezerek hazırlattığı broşürleri dağıtıyor.

ahmet-oflu-rize-1.jpg

Konuyla ilgili açıklama yapan Ofluoğlu, “Mahallemizin asıl ismi Emineddin. ‘D’ ile yazılıyor. Ben takriben 40 yıldır bu mahallede yaşıyorum ama biz hep Eminettin olarak duyduk ve bildik. Eminettin isminin Türkçe’de her hangi bir karşılığı yok. Karşılığı olmadığı için insanımız bazen yanlışlıkla resmi evraklarda bile mahallemizin ismini;  Emniyettin, Emineltin, Emnettin, Emniyetin şeklinde yazabiliyorlar. Bu karışıklığın tek nedeninin algı hatası olduğunu düşünüyorum. Mahallemizin ismi ile ilgili yaptığım araştırmada bu ismin aslında 13. Yüz yılda Mardin’de yaşamış Altuklu Devleti Sultanı Necmettin Ilgazi’nin kardeşi Sultan Emineddin’den geldiğini tespit ettik. Dinin emiri anlamına gelmektedir. Mahallemizin gerçek ismini alması için de bir çalışma başlattık. Mahallemiz gerçek ismine kavuştuğunda Rize ile Mardin arasında da bir gönül köprüsü oluşacağını umut ediyoruz” dedi.

ahmet-oflu-rize-2.jpg

ahmet-oflu-rize-3.jpg