Rize’de Salep Yumru Hasadı Gerçekleştirildi

Rize’de Salep Yumru Hasadı Gerçekleştirildi
Rize'de deneme amaçlı kurulan salep bahçelerinde ilk yumru hasadı, İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Genç'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Endemik bir tür olması nedeniyle doğadan toplanması yasak olan salep orkidesi, artık Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün kontrolünde üretilerek hem türün korunması hem de ekonomik değer yaratılması hedefleniyor.

Salep orkidesinin doğadan kontrolsüz toplanması, bitkinin doğal yaşam alanlarına zarar vererek türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyordu. Bu sebeple, salep üretimi sadece İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri'nin denetiminde yapılabiliyor. Bu kontrollü üretim sayesinde, salep bitkisinin gelecek nesillere aktarılması ve sürdürülebilirliği sağlanmış oluyor.

Toprak altında yetişen salep yumrusu, hasat edildikten ve belirli işlemlerden geçirildikten sonra geleneksel salep içeceğinin ham maddesi olan değerli bir baharat haline geliyor. Salep bitkisinin çoğaltılması da yine bu yumrular aracılığıyla gerçekleşiyor. Toprağa ekilen her bir yumru, hasat zamanına kadar 1'e 2 veya 3 oranında çoğalabiliyor. Bu yumrulardan biri sonraki hasat dönemi için toprakta bırakılıyor.

Rize'de ekonomik değeri yüksek olan salep bitkisinin yumruları, bölgede genellikle Eylül-Ekim aylarında ekiliyor. Hasat ise tam çiçeklenme döneminde, hava sıcaklıklarına bağlı olarak Nisan-Mayıs aylarında yapılabiliyor. Bu başarılı deneme hasadı, Rize'de salep üretiminin potansiyelini gözler önüne serdi.

rizede-salep-yumru-hasadi-gerceklestirildi-1.jpg

rizede-salep-yumru-hasadi-gerceklestirildi-2.jpg

rizede-salep-yumru-hasadi-gerceklestirildi-3.jpg

rizede-hafizlara-iftar-ve-sahur-sofrasi-irsad-vakfi-hafizlarimizin-iftar-sofrasinda-bir-hisseniz-olsun-3-005.jpg

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
3 Yorum