Rize'de Üretilen Balların Kilo Fiyatları Açıklandı

Rize'de Üretilen Balların Kilo Fiyatları Açıklandı
Rize'de üretilip Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da gönderilen balların kilo fiyatları açıklandı. İşte Başbakan Erdoğan'a gönderilen ve Rize'de üretilen balların kilo fiyatı:

Rize Arıcılar Birliği Başkanı Fevzi Civaoğlu, bu yıl Rize'de yaklaşık 500 ton bal ürettiklerini belirttiği açıklamasında Rize'de üretimi yapılan balların satışa çıkarıldığı fiyatları da açıkladı. Başbakan Erdoğan'a da kestane balı gönderdiklerini ifade eden Civaoğlu, üretilen ballardan Kaçkar balının kilo fiyatını 185, çiçek balı fiyatını 45 ve kestane balı fiyatını 85 lira olarak belirlediklerini söyledi.

Civaoğlu, düzenlediği basın toplantısında, arıcıların ürettikleri bal miktarlarının yıllara göre 400-600 ton arasında değiştiğini belirtti.

Rize'nin diğer illere göre bu yıl kurak olması nedeniyle verimin düşük olduğunu ifade eden Civaoğlu, ''Arılarını kestaneye bırakan arıcıların bal üretimi normal seviyede olmuştur. Bu sene kestane balı üretimi sevindiricidir. Ancak çiçek balı beklenen seviyede olmamıştır. Rize kestane balı açısından bu yıl iyi durumdadır'' dedi.

Bal sağımlarının büyük oranda tamamlandığını vurgulayan Civaoğlu, ''Bu yıl Rize'de yaklaşık 500 ton bal üretimi gerçekleştirdik. Üretilen balların dolum işlemlerini tamamlamak üzereyiz. Ancak 2200 ve daha yüksek rakımda üretilen Kaçkar yayla balı, havalar çok yağışlı gittiği için çok az miktarda üretildi. Kaçkar balının fiyatını 185, çiçek balı fiyatını 45 ve kestane balı fiyatını 85 lira olarak belirledik. 2012 yılı bal satışlarımıza bu fiyatlarla başladık'' diye konuştu.

Civaoğlu, kestane balının prolin değerinin çok yüksek olduğunu belirterek, ''Araştırmalar bunu açıkça ortaya koymuştur. Bir çok bölgede kestane balı ilaçlık olarak tabir edilir. Bazı insanlar bunu sabah kahvaltıdan önce bir kaşık şeklinde tüketir. Kestane balı mide ağrısını dindirir. Balın değeri bilim adamları tarafından da onaylanmıştır. Vatandaşlarımızın çiçek balı yanında kestane balını da tüketmeleri sağlık kalitelerini artıracaktır.''