Rize'nin Sigara Avcılarından 33 İşyerine 39 Bin TL Ceza

Rize'nin Sigara Avcılarından 33 İşyerine 39 Bin TL Ceza
Rize İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekipleri, kapalı alanda sigara içenlere yönelik sürdürdüğü denetimde 17.524 işyerinden 33 işyerine 39.171 TL para cezası uyguladı.

Rize’de 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun gereği; Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve Belediye Başkanlıkları çalışanlarından oluşan İl Tütün Kontrol Kurulu Denetim Ekipleri tarafından Rize merkez ve ilçelerde 7/24 denetimler devam ediyor. 2013 yılı itibarı ile Rize il genelinde 17524 iş yeri denetlenerek, 33 işyerine toplamda 39.171 TL idari para cezası uygulandı.

faik-ozsahin.20131025183737.jpgKonu hakkında açıklamada bulunan Rize Halk Sağlığı Müdürü Dr. Faik Özşahin, 2013 yılı itibarı ile Rize il genelinde 17524 iş yeri denetlenerek, 33 işyerine toplamda 39.171 TL idari para cezası uygulandığını ifade ederek, “Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı’nın 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanuna dayanarak hazırlamış olduğu “Dumansız Hava Sahası Uygulama Rehberinde; İşletmelerde “Kapalı alan; sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dâhil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir.” denilerek tanımlanmıştır. Aynı zamanda Uygulama Rehberinde, tavanı veya yan yüzeyleri yada her ikisi birden açılır kapanır bir düzeneğe sahip olan işletmelerin tavan veya yan yüzeyleri zaman zaman açık tutulsa dahi bu mekanlar da kapalı alan mahiyetinde kabul edilmektedir” dedi.

rize-il-tutun-kontrol-kurulu-denetim-ekipleri-1.jpg

“11.06.20013 tarih ve 28674 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6487 sayılı Kanunun 27’nci maddesi ile 4207 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin on altıncı fıkrası “5 inci maddedeki cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde idari para cezası bir kat; ikinci tekerrürü halinde iki kat artırılarak verilir. Aynı dönemdeki üçüncü tekerrürde de işyeri 10 (on) günden bir aya kadar kapatılır” şeklinde değiştirildiğini hatırlatan Özşahin şöyle devam etti: 6487 sayılı Kanunun 36’ncı maddesi ile 4207 sayılı Kanunun 2’nci maddesinin birinci fıkrasının c bendi “Hususi araçlarının sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında tütün ürünleri tüketilemez.” hükmü yer almaktadır. Aynı maddenin altıncı fıkrasında “Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara tütün ürünü kabul edilir.

rize-il-tutun-kontrol-kurulu-denetim-ekipleri-2.jpg

Hususi araçların sürücü koltuklarında tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmış olup, bu kapsamda ihlal tespit edilmesi halinde ilgili kişiye cezai işlem uygulanacaktır. Tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünlerde (elektronik sigara, bitkisel nargile vs.) diğer tütün ürünleri gibi 4207 sayılı Kanun hükümlerine tabii olmuştur. Bu ürünlerle ilgili iş ve işlemler bu doğrultuda sürdürülmeye devam edecektir. Denetimlerde, 4207 Sayılı Kanunu ihlal ettiği tespit edilen işletmeler Mahalli Mülki Amir (Vali, Kaymakam) tarafından idari para cezası ile cezalandırılmaktadır.

rize-il-tutun-kontrol-kurulu-denetim-ekipleri-3.jpg