RTEÜ'de Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

RTEÜ'de Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Rize İl Müdürlüğü iş birliği ile Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) ev sahipliğinde RTEÜ ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Rize İl Müdürlüğü iş birliği ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda Ar-Ge Reform Paketi Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya; Rize Belediye Başkan Yardımcısı İsmet Sivrikaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Rize İl Müdürü Erhan Kavaz, Rize Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, işadamları,  akademisyenler ve RTEÜ Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörleri katıldı.

rteude-ar-ge-reform-paketi-tanitim-toplantisi-gerceklestirildi.jpg

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Rize İl Müdürü Erhan Kavaz burada yaptığı konuşmada,  Ülkemizin Ar-Ge alanında 2023 hedeflerine ulaşmasına ve kalkınmasına büyük katkılar sağlayacak olan 6676 sayılı Kanun ile tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi, Ar-Ge yatırımlarının özendirilmesi, Ar-Ge ve yenilik desteklerinin etkili koordinasyonunun sağlanması ve Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliğinin geliştirilmesi konularına vurgu yaptı. Ayrıca İl Müdürlüğü olarak Ar-Ge kültürünün geliştirilmesi kapsamında yaptıkları faaliyetler hakkında da açıklamalarda bulundu.

erhan-kavaz.jpg

RTEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin ise yaptığı konuşmada, RTEÜ bünyesinde yapılan Ar-Ge çalışmalarından ve bu çalışmalara destek vermek amaçlı kurulan Teknoloji Transfer Ofisi yapılanmasından bahsetti. Bilgin ayrıca, Teknoloji Transfer Ofisinin, akademik araştırma sonuçlarının verimli ve hızlı bir şekilde ticarileşmesi, Üniversite – Sanayi İşbirliğinin gelişmesi ve girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini yürüttüğünü belirtti ve Üniversite olarak Ar-Ge kapsamındaki tüm çalışmalara azami oranda destek verdiklerini vurguladı.

ali-bilgin.jpg

Açılış konuşmalarının ardından, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Turgay Deveci ilk olarak,  Bakanlık tarafından yürütülen ‘Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları’ hakkında bilgiler verdi. Sonrasında ‘Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6676 sayılı Kanun’ kapsamında, sanayicilere, üniversite öğrencilerine ve öğretim görevlilerine önemli yenilikler getiren Ar-Ge Reform Paketi’nde yer alan ve aşağıda ana hatlarıyla sıralanan maddeler hakkında detaylı bilgiler vererek konuşmasını tamamladı.

turgay-deveci.jpg

Ar-Ge Reform Paketinin getirdiği yenilikler aşağıdaki maddeler halinde özetlenebilir:

- Tasarım Merkezleri kurularak Ar-Ge Merkezleri’ne sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlandırılması. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde gerçekleştirilecek tasarım faaliyetlerinin de destek ve muafiyet kapsamına alınması.

- Ar-Ge ve tasarım yapan firmaların yanı sıra, Ar-Ge ve tasarımı siparişle yaptıran KOBİ’lerin de vergi indiriminden yararlandırılması.

- Ar-Ge Merkezi kurmak için gerekli en az Ar-Ge personeli sayısının özellikle yüksek teknolojili sektörlerde 30’dan 15’e düşürülmesi.

- Ar-Ge Merkezleri’nde istihdam edilecek Temel Bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmının, 2 yıllığına Devlet tarafından karşılanması.

- Firmaların ortak proje yapmalarını teşvik etmeye yönelik Rekabet Öncesi İşbirliği projelerine vergisel ve hibe destekler sağlanması.

- Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri kapsamında dışarıdan temin edilen ürünlere Gümrük Vergisi İstisnası getirilerek proje sürelerinin kısaltılması ve maliyetlerinin düşürülmesi.

- Öncelikli ve stratejik sektörlerde (bilişim, sağlık, biyoteknoloji, nanoteknoloji, savunma, uzay, havacılık vb.) İhtisas (Tematik) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin kurularak, odak Ar-Ge yapılarının tesis edilmesi.

-Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nde çalışan personelin, projelerle ve lisansüstü eğitimleriyle ilgili olarak dışarıda geçirmeleri gereken sürelerin de muafiyet kapsamına alınması.

- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde yer alan Teknogirişim Sermayesi Desteği ile kurulan firmalara doğrudan girişim sermayesi sağlayan firmalara vergi indirimi kolaylığının getirilmesi.

- Yenilikçi fikirlere sahip gençlere verilen 100.000 TL’lik Teknogirişim Sermayesi Desteği’nin, proje niteliğine göre 500.000 TL’ye kadar artırılması, mezuniyet sonrası 5 yıllık sürenin 10 yıla uzatılması.

- Bilişim sektöründeki firmaların güvenli ve kaliteli yazılımlar geliştirmelerini sağlamaya yönelik standart belirleme ve yetkilendirme sisteminin getirilmesi.

- Üniversite-Sanayi İşbirliği faaliyetlerinde bulunan öğretim üyelerinin bu faaliyetleri sonucunda elde ettikleri gelirlerden; gelir vergisi kesintisi yapılmaması, döner sermaye kesintisinin % 15 ile sınırlandırılması öğretim üyesine % 85’inin ödenmesi.