RTEÜ'de Rize'ye Uyum ve Bilgilendirme Toplantısı

RTEÜ'de Rize'ye Uyum ve Bilgilendirme Toplantısı
Rize İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğünün katkılarıyla, üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi Salonu’nda “Uluslararası Öğrenci Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Toplantıya Vali Ersin Yazıcı, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Semih Coşkun, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Kahraman, Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, Derepazarı Kaymakamı Adem Can, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, İl Göç İdaresi Müdür V. Enes Tüfekçi, kurum amirleri ile il göç uzmanları, idari personel ve yabancı öğrenciler katıldı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde okuyan dünyanın farklı coğrafyalarından gelen yabancı uyruklu öğrenciler toplantıya yoğun ilgi gösterdi. Rize İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından öğrencilerin Rize iline uyum süreçlerini kolaylaştırma ve bilgilendirme odaklı olarak düzenlenen toplantıda e-ikamet, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun öğrencilere getirmiş olduğu hak ve yükümlülükler, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün getirmiş olduğu yenilikler konularına değinildi.

enes-tufekci.jpg

İl Göç İdaresi Müdür Vekili Enes TÜFEKÇİ toplantının açılış konuşmasında; “Komşu ülkelerde ekonomik ve siyasi karışıklıkların artması; Türkiye’nin komşu ülkelere göre gelişmişlik düzeyinin daha iyi olması sebebiyle ülkemizi hedef ülke haline getirdiğini; bu nedenle yoğun bir mülteci göçüyle karşı karşıya olduğumuzu, bugün itibariyle ülkemizde toplam 2,5 milyon Suriyelinin bulunduğunu ayrıca farklı ülkelerden de göç aldığımızı, son yıllarda göçmen kaçakçılığının artığını ve tüm bu nedenlerle Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kurulmasının zaruret haline geldiğini ifade etmiştir. Ayrıca 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Kanunu’nun amaç, kapsam ve uygulanmasına yönelik usul ve esaslardan bahsetmiş, Rize İl Göç İdaresi Müdürlüğünün 18.05.2015 tarihinden itibaren İl Özel İdaresi eski binasının 2.katında faaliyete geçtiğini ve bu tarihten itibaren yabancılara yönelik uygulamalardan söz etmiştir.

RTE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin KAHRAMAN; “Uluslararası öğrencilerimizin sayısı her geçen yıl artıyor. Bu bir tanışma, bilgilendirme ve değerlendirme toplantısıdır. Üniversite olarak yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitemizde sayısının artması önemli hedeflerden bir tanesidir ve onlara iyi bir ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

00-020.jpg

Rize Vali Ersin YAZICI konuşmasında; “Üniversite eğitimi için Rize’yi seçmiş olmalarından dolayı çok memnun olduklarını, Rize’de eğitim gördüğünüz her aşamada iyi bir donanımla yetkin bir kişi haline gelerek aldığınız diplomalarla ülkelerinize döndüğünüzde çok büyük başarılara imza atacağınıza yürekten inanıyorum, başarılarınız hem Türkiye Cumhuriyetini hem de ülkelerinizi gururlandıracaktır.” dedi. Toplantıya il göç uzmanlarının sunumlarıyla devam edildi. Öğrencilerin sunulara yönelik sorularının ardından konuklara verilen kahvaltı ikramının ardından toplantı sona erdi.