Teknoloji erken yaşta bunaklığa yol açıyor

Teknoloji erken yaşta bunaklığa yol açıyor
Uzmanlar teknoloji, gıdalardaki katkı maddeleri ve hava kirliliğinin insanlarda erken bunamaya sebep olduğunu belirtti. Uzmanlara göre insanların genç yaşta unutma ve diğer nörolojik hastalıklardan ölme oranı en yüksek düzeyde.

Modern yaşam tarzının insanlarda hiç olmadığı kadar erken bunamaya sebep olduğu belirtildi. Uzmanlar genç insanlar arasında unutma hastalıklarının yaygınlaştığına dikkat çekti. Bunun en büyük sebebi olarak da bilgisayarlar, cep telefonları, kimysalallar ve elektronik eşyalar olarak gösteriliyor.

Bournemouth Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan çalışmada 16 ülkede nörolojik hastalıklar sonucu ölme oranının arttığı ortaya çıktı. 1974 ve sonrası doğan kişilerdeki bu hızlı artışın sebebini genetik olarak açıklamanının mümkün olmadığı ifade edildi.

Araştırmayı yapan Colin Pritchard "Oysa yaşlı insanlarda erken başlangıç görülmüyor. Bu ülkeler arasında da bir değişiklik göstermiyor. Bunun en büyük sebeinin çevresel ve sosyal olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Public Health Journal dergisinde yayımlanan araştırmada erken yaşta bunama hastalığının bir "gizli salgın" olduğu ifade edildi. Çalışmaya göre 16 ülkede kadınların bunama oranları erkeklere göre çok daha hızlı artış gösteriyor.

Prof. Colin Pritchard "Bu istatistekiler gerçek insan ve aileler. Bu salgının gerçek sebebinin tanımlamaya ihtiyaç var. Çevresel ve sosyal olup olmadığını araştırmamız lazım" dedi. Pritchard elektronik bilgisayar, mikordalga fırın, televizyon, cep telefonu, kara ve hava yolu taşımacışığının artması, buna bağlı olarak petro-kimya kirliliği, gıdalardaki katkı maddeleri gibi birçok çevresel ve sosyal değişimin erken bunamaya yol açmış olabileceğini söyledi.