Trabzon'da Mobil Sahra Hastanesi Kurularak Tatbikat Yapıldı

Trabzon'da Mobil Sahra Hastanesi Kurularak Tatbikat Yapıldı
UMKE tarafından Trabzon, Rize, Artvin, Giresun ve Gümüşhane illerinin katılımı ile stadda Sahra Hastanesi kurulum tatbikatı gerçekleştirildi.

Acil ve afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren UMKE Birimi tarafından Trabzon, Rize, Artvin, Giresun ve Gümüşhane illerinin katılımı ile Yomra İlçe Stadı'nda Sahra Hastanesi kurulum tatbikatı gerçekleştirildi.

Tatbikattan sonra Sahra Hastanesi’nde incelemelerde bulunan Trabzon İl Sağlık Müdürü Kemal Süleyman, “Gerek ilimiz ve bölgemiz gerekse ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya afet ve olağan dışı durumlar açısından son derece riskli bir bölgede bulunmaktadır. Afetler ve olağan dışı durumlar sebebi her ne olursa olsun sebep olduğu ölüm, sakatlık ve hastalıklar açısından başlı başına bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmektedir. Meseleye bu açıdan baktığımızda afet ve olağan dışı durumlara sağlık açısından hazırlıklı olmak büyük önem arz etmektedir” dedi.

trabzonda-mobil-sahra-hastanesi-kurularak-tatbikat-yapildi-2.jpg

“Bakanlığımız afet ve olağan dışı durumlara hazırlık amacıyla ülkemizin farklı illerinde 44 adet mobil sahra hastanesi ünitesi konuşlandırmıştır” diyen Süleyman, “Bu ünitelerden bir tanesi İl Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde bulunmaktadır. Herhangi bir afet ve olağan dışı durumda hızlı bir şekilde hizmete hazır hale getirilerek sağlık hizmeti sunacak olan mobil sahra hastanesi ilimizin ve bölgemizin afet ve olağan dışı durumlara müdahale kapasitesini üst seviyeye çıkarmıştır. Mobil Sahra Hastanesi, birbirleriyle bağlantılı 6 adet 65 metre karelik ana ünitesi, 45 metre karelik ara bağlantısı ve dekontaminasyon ünitesiyle toplamda 500 m2’lik kapalı alan sunmaktadır. Ünitelerin her biri 7 dakikada şişirilerek kurulmakta ve ilk hastayı 15 dakika içinde kabul edebilmektedir” ifadelerini kullandı.

trabzonda-mobil-sahra-hastanesi-kurularak-tatbikat-yapildi-3.jpg

Mobil Sahra hastanesi ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini kendi jeneratörleriyle sağlayarak aydınlanma ve ısınma ihtiyacını kendisi sağladığını belirten Süleyman, “Sahra Hastanesi içerisinde hasta gözlem, yoğun bakım, laboratuvar, röntgen ve genel amaçlı kullanım bölümleri ile KBRN (kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer) saldırı ile endüstriyel kazalarda arındırma yapabilecek dekontaminasyon bölümü bulunmakta olup toplamda 50 yatak kapasitesine sahiptir. Afet durumunda ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli üniteler tek olarak da kurulup hizmet verebilmektedir. Mobil Sahra hastanesi ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini kendi jeneratörleriyle sağlayarak aydınlanma ve ısınma ihtiyacını kendisi sağlamaktadır. Ayrıca her türlü iklim şartlarına dayanaklı mobil hastane su geçirmeme özelliğine sahiptir. Olası bir afet ve olağan dışı durumda tıbbi uç nokta (TUN) olarak olay yerine en yakın yerde (Soma maden kazası) ve mevcut hastanelerin zarar görmesi ya da artan kapasiteye cevap verememe durumlarında hizmet vermesi gibi amaçları yanında yurt dışındaki kitlesel afetlerde (Afganistan Sel ve Toprak Kayması, Endonezya Depremi, Endonezya Tsunami Felaketi, Pakistan Depremi, Haiti Depremi, Pakistan Seli), aynı zamanda insani yardım faaliyetlerinde (Sudan İnsani Yardım Organizasyonu, Somali İnsani Yardım Faaliyeti) ve savaşlarda (Irak’tan Yaralı Transferleri, İsrail’den Yaralıların Nakilleri, Libya’dan Türk Vatandaşlarının Tahliyesi, Suriye Olayları) devletimiz yardım elini bu hastaneler ve bu hastaneleri kurup işleten UMKE ekipleriyle uzatmaktadır. Afet ve olağan dışı durumlar sırasında ihtiyaç olarak ortaya çıkan ve yaralılara anında müdahale imkanı sağlayan sahra hastanesi ilimizde veya bölgemizde meydana gelebilecek olası bir durumda UMKE ekiplerimiz tarafından kurulacaktır” diye konuştu.

trabzonda-mobil-sahra-hastanesi-kurularak-tatbikat-yapildi-4.jpg

trabzonda-mobil-sahra-hastanesi-kurularak-tatbikat-yapildi-6.jpg