TTB Genel Başkanından Uyarı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, Afyonkarahisar'da özel bir sağlık merkezinde aynı gün katarakt ameliyatı olan 7 kişinin görme duyularını kaybetmesiyle ilgili olarak, ''Bunlar hekimlerin kötü mesleki uygulamaları ile açıklanacak durumlar değil'' dedi.
Bilaloğlu, Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda, hastanede görev yapan hekimlerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Eriş Bilaloğlu, burada yaptığı konuşmada, performansa dayalı ödeme sisteminin hekimler için düne göre daha fazla gelir getirici olmakla birlikte hekimlerin değerliliği açısından sıkıntı yaşanabildiğini ifade etti.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Bilaloğlu, Afyonkarahisar'da özel bir sağlık merkezinde aynı gün katarakt ameliyatı olan 7 kişinin görme duyularını kaybetmesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:
''Başka illerde de olduğu söyleniyor. Böyle olunca aranan suçlu, sorumlu doktor aranır. Afyonkarahisar'da vatandaşların yaşadığı sıkıntıyı ve üzüntüyü hekim ve insan olarak derinden hissediyorum. Bununla ilgili Afyonkarahisar Tabip Odasınca 9 Kasımda inceleme başlatıldı. İdare de ayrıca soruşturma başlattı. Hekimin kusuru varsa, bununla ilgili işlem yapılır. Ama bunlar az olaylar değildir. Bunlar, hekimlerin kötü mesleki uygulamaları ile açıklanacak durumlar değildir.''
Türkiye'de sağlık hizmetlerin özel sektöre açık olduğuna işaret eden Bilaloğlu, şöyle devam etti:
''Bu, sağlık hizmetinden kar elde etmek demek. Buna özel merkezler, devlet hastaneleri de dahil. Bu da rekabet edileceği anlamına geliyor. Hekimlere 'daha fazla hasta ameliyat et, daha fazla hasta bak, daha fazla kazan' hedefi gösterilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Kar elde etmek için yürüyen sistem, bu tür sonuçlar doğurur. Rekabet ve daha çok para kazanmak amaçlı kurulan sistem hekimleri olduğu gibi hastaları da mağdur eder. Muhtemeldir ki bu tür olaylar belki de çok daha vardır.''
Bilaloğlu, konuşmasında, Türkiye'de sağlıkta yaşanan bütün olumsuzlukların ana sorumlusu olarak muayenehane sahibi meslektaşlarının gösterildiğini ileri sürerek, ''Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına göre Türkiye'de 112 bin hekim var. Bunların içinde, uygulanan politikaların da sonucu olarak üniversite hastanelerinde bine yakın, bakanlığa bağlı hastanelerde de bine yakın muayenehane sahibi meslektaşımız var. Yani toplam 2 bin. 110 bin hekim bir hizmet sunma modeli olarak bunun dışında'' dedi.
Toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
