Üniversiteli Gençlerden Hayatı Kolaylaştıran Projeler

Üniversiteli Gençlerden Hayatı Kolaylaştıran Projeler
Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Eda Sayın ve Berkay Kazak tarafından tasarlanan çocuklara yönelik, vücut sensörlerine ihtiyaç duymadan duyguları analiz eden meditasyon cihazı ve alınan notları dijitale çeviren...

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri Eda Sayın ve Berkay Kazak tarafından tasarlanan çocuklara yönelik, vücut sensörlerine ihtiyaç duymadan duyguları analiz eden meditasyon cihazı ve alınan notları dijitale çeviren akıllı kalem projesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ulusal faydalı model alarak ticarileşme adımı attı.

Yaşar Üniversitesi öğrencileri, çocuklara yönelik, vücut sensörlerine ihtiyaç duymadan duyguları analiz eden meditasyon cihazı ve alınan notları dijitale çeviren akıllı kalem projesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ulusal faydalı model alarak ticarileşme adımı attı. "Duyguları Analiz Eden Kişisel Meditasyon Cihazı" ve "EverPen" projeleri, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü bünyesinde 2021-2022 akademik yılı güz döneminde Can Güvenir ve Dr. Öğretim Üyesi Selen Devrim Ülkebaş yürütücülüğünde verilmekte olan Stüdyo dersi kapsamında geliştirildi.

"Duygusal öz düzenleme sağlıyor"

Eda Sayın'ın çocuklara yönelik bir meditasyon aracı olan Duyguları Analiz Eden Kişisel Meditasyon Cihazı projesi, vücut sensörlerine ihtiyaç duymadan duyguları analiz ediyor ve kişinin o anki duygusal durumuna uygun nefes ve odaklanma egzersizleri öneriyor. Ürün, EQ-Radio teknolojisini kullanarak vücuttan yansıyan radyo frekans sinyallerini analiz ederek solunum ve kalp ritimlerindeki değişiklikleri ölüyor ve bu verileri kişinin duygusal durumunu belirlemek için bir algoritma kullanıyor. Ayrıca, uyku ve uyanma süreçlerinde rahatlatıcı meditasyonlarla daha sağlıklı ve verimli bir uyku sağlıyor. Proje fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Eda Sayın, "Duygular hayatımızı milyonlarca şekilde yönlendirirken bunları saklamaya ve bunlardan kaçınmaya ya da üzerinde düşünmeye ve ifade etmeye meyilli olsak da çoğumuz bunların düşüncelerimizi ve davranışlarımızı ne ölçüde yönlendirdiğinin farkına varamıyoruz. Duygularımızı keşfetmek, kendini tanımak ve geliştirmek, sağlıklı ilişkiler kurmak ve hayatta istediklerinin peşinden gitmek isteyen herkes için değerli bir çabadır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, duygusal zekanın IQ'dan daha önemli olduğunu bile ileri sürmüş ve ilişkilerde, sağlıkta ve yaşam kalitesinde başarıdaki çeşitliliğin yüzde 54'ünden fazlasını etkilediğini gösterdi. Duyguları tamamen ortadan kaldıramasak da duygularımızı belirli bir ölçüde kontrol altına alabilmek yani duygusal öz düzenleme yapabilmeyi amaçlamak adına bu proje fikri ortaya çıktı" dedi.

Notları dijitale çeviren akıllı kalem

Berkay Kazak'ın EverPen projesinde ise pek çok dijital kalemden farklı olarak ürün, akıllı kağıt ya da başka akıllı yazma yüzeylerine ihtiyaç duymadan herhangi bir yüzeyde alınan notları dijitale çeviriyor. Üründeki sensörler, hareketi algılayarak analog olarak alınan notları eşzamanlı olarak dijital ortama aktarıyor. Ürünün sunduğu bir diğer yenilik ise, kalemin yakın konumlandırılmasını gerektiren hareket algılayıcı birimle ilgili gerekliliği ortadan kaldırması olduğunu söyleyen Berkay Kazak, "Projeye başlarken odak noktam, kalem üzerine yoğunlaşmak oldu, çünkü not alma sürecinin temel unsuru kalem. Kullanıcı deneyimini düşünürsek ve yazılıp çizilen her şeyin dijital ortama aktarılmasının zorluklarını ve zaman kaybını ortadan kaldırırsak, yani bütün teknolojik sistemi bir tükenmez kaleme sığdırabilirsek geleneksel not alma yöntemlerini kullanan kullanıcıların dijital not alma ve bilgi yedekleme gibi işlemlerini kolaylaştırabiliriz. Bu yüzden olabildiğince yalın bir tasarım üzerine yoğunlaştım" şeklinde konuştu.

"Gelecek vaat eden girişimciler yetişiyor"

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Can Güvenir ise "Stüdyo dersinde geliştirilen projeler, öğrencilerin üreticiliğini ve inovasyonunu sergileyen önemli örneklerden oluşuyor ve bu projelerden bazıları, özellikle çocuklara yönelik sağlık ve eğitim alanlarında önemli bir boşluğu dolduracak yenilikçi çözümler sunuyor. Bu projeler, Yaşar Üniversitesi'nin öğrencilerine sağladığı destek ve fırsatlarla birlikte, genç tasarımcıların sadece akademik başarılarını değil, aynı zamanda girişimcilik ruhlarını da geliştirmelerine fırsat tanıyor. Üniversite, öğrencilerinin fikri mülkiyet haklarını korumalarını ve projelerini ticarileştirmelerini teşvik ederek, gelecek vaat eden girişimcilerin yetişmesine katkıda bulunuyor" dedi.

Üniversiteli Gençlerden Hayatı Kolaylaştıran Projeler

Kaynak:IHA

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.