Uyumuyoruz ki sahura kalkalım

Uyumuyoruz ki sahura kalkalım
Osmanlı geleneklerinin hala bu topraklarda hüküm sürdüğünü belirten Muhtar, Ramazan davulcusu geleneğine ise artık gerek duyulmadığını söyledi: 'Sahura kalkmıyoruz, çünkü zaten iftardan sonra uyumuyoruz.'
 
 
Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdurezzak Muhtar, ülkesinde Ramazan ayının nasıl ihya edildiğini ve yüzyıllardır devam eden hafızlık geleneğini anlattı. Libya'nın muhafazakar bir ülke olduğunu, oruç vaktinde kimsenin dışarıda su bile içmediğini ifade eden Muhtar, bunun büyük bir ayıp olarak karşılandığını, hatta restoran ve kafelerin de iftar saatine kadar kapalı tutulduğunu belirtti. Bu anlamda Türkiye'nin demokratik bir çizgide durduğunu kaydeden Muhtar, şöyle konuştu:
 
OSMANLI GELENEKLERİ VAR
 
'Türkiye'de oruç tutan da var, tutamayan da... Herkes birbirinin yaşamına saygı duyuyor. Ama Libya'da herkes oruç tutar, en azından tutuyormuş gibi görünmeye dikkat eder. Sokaklarda kimseyi birşeyler yiyip içerken göremezsiniz. Bu elbette yazılı bir kanun değil ama Ramazan'da oruç vaktinde yemek yemek Libya toplumunda çok büyük bir ayıp olarak karşılanır.' Libya'da Osmanlı geleneklerinin hala sürdüğünü, yemek kültürünün de Türkiye'yle benzerlik gösterdiğini dile getiren Muhtar, Türklerin daha çok et ağırlıklı beslendiğini, Libya'da ise daha ziyade hamur işi ve bakliyatın tercih edildiğini kaydetti.
 
Osmanlı geleneklerinden biri olan Ramazan davulcularının eskiden Libya'da da olduğunun ancak artık ihtiyaç olmadığı için bunların kalmadığını anlatan Muhtar, Libya'da hayatın iftar sonrasında sahura kadar kesintisiz devam ettiğini söyledi. Muhtar, 'Davulculara bugün kimse ihtiyaç duymuyor. Sahura kalkmıyoruz, çünkü zaten iftardan sonra uyumuyoruz' dedi.
 
6'DA 1'İ HAFIZ
 
Libya'da hafızlığın bir gelenek olduğunu ifade eden Muhtar, Kur'an eğitiminin çok küçük yaşlarda başladığını söyledi. 'Libya'nın nüfusu Ankara'dan bile az. 6 milyon nüfusumuz, 1 milyon hafızımız var' diyen Muhtar, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Hafızlık bizde çok eski bir gelenek. Gündüz okula giden çocuklar öğleden sonra Kur'an-ı Kerim dersi alıyor. Çizgi filmlerimizde bile Kur'an eğitimi veriliyor. Güzel Kur'an okuma yarışmalarına da sıklıkla rastlarsınız. Tecvid konusunda da çok iddialı olduğumuzu düşünüyorum.'