10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Gününde Sağlık Çalışanlarına ve Vatandaşlara “İntiharı Önleme” Eğitimi Verildi

10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü dolayısıyla Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık personellerine ve vatandaşlara “intiharı önleme” eğitimi ve farkındalık çalışması yapıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı’nda “İntiharı önleme konusunda farkındalık yaratılması ve intiharın azaltılması” hedefleri yer almaktadır. Söz konusu hedeflere ulaşabilmek amacıyla; Psikolog Güneş Süer tarafından 10 Eylül 2018 Dünya İntiharı Önleme Gününde Rize Sağlık Kompleksinde görev yapan sağlık personellerine eğitim verildi.

İntiharı önleme konusunda birinci sağlık çalışanlarına farkındalık oluşturmak amacıyla Psikolog Süer tarafından verilen eğitimde intihar vakasıyla karşılaştıklarında kişiyi nerelere yönlendirebilecekleri konusunda bilgilendirme yapıldı.

Ayrıca halka yönelik eğitimlerde ise sağlık yaşam aracı eşliğinde Rize Sahil Cami önünde kurulan stantta Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Op.Dr. Seçkin Karaoğlu tarafından vatandaşlara bilgilendirme yapıldı. Standı ziyaret edenlere bilgilendirme amacıyla broşür dağıtıldı.

İntiharın önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olması nedeniyle yapılacak çalışmaların önem arz ettiği ifade edildi.

Öte yandan Rize İl Sağlık Müdürlüğünden 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişinin intihar nedeniyle öldüğü, bunun her 40 saniyede 1 ölüme denk geldiği kaydedildi.

Uluslararası İntiharı Önleme Derneğinin girişimiyle 2003'den bu yana dünyada intihar olgusu konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 10 Eylül tarihinin Dünya İntiharı Önleme Günü olarak ilan edildiği hatırlatılan açıklamada, her bir intiharın yaklaşık 135 kişinin yoğun bir şekilde etkilenmesine neden olduğu, bunun tüm dünyada her yıl intihar davranışı ile derinden etkilenen 108 milyon insana denk geldiği vurgulandı.

Toplumun üyesi olarak herkesin, kişilerin hayatında bir fark yaratabileceğine ve intihar davranışını önleyebileceğine işaret edilen açıklamada, şu uyarı ve önerilerde bulunuldu: "Örneğin her fırsatta konuyla ilgili farkındalığı artırabilir, intihar nedenleri ve intihar amaçlı uyarı işaretleri hakkında kendinizi ve başkalarını eğitebilir, çevrenizde sıkıntı yaşayanlara şefkat gösterebilir, yine kendi çevrenizdeki kişilerin intihar, intihar davranışı ve ruhsal sağlık sorunları ile ilgili ön yargılarını onlara fark ettirebilir, kendi deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Eğer tanıdığınız bir kişi, ölmek istediğinden ya da acılarından kurtulma arzularından bahsediyorsa, internetten veya çevresinden silah, ilaç gibi intihar araçlarını araştırıyorsa, değerli eşyalarını dağıtıyor, vasiyet hazırlıyor veya çevresindekilerle vedalaşıyorsa, kendi içine çekiliyor veya kendini tecrit ediyorsa, başkalarına ya da hayata yük olmaya başladığından bahsediyorsa, öfkeli davranışlar sergiliyor veya intikam duygularından bahsediyorsa, umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmadığından bahsediyorsa, sonuçlarını hesap etmeden canını tehlikeye atıyorsa, alkol ya da madde kullanımında artış varsa, intihar riski taşıyor olabilir.

Eğer bir kişinin intihar düşüncesi olduğuna inanıyorsanız bunu kişiyle konuşmaktan korkmayın. Yargılamadan, sevecen ve basit bir biçimde kendine zarar verme düşüncesi olup olmadığını sorun. İntihar girişiminde bulunmuş kişiler genellikle ölmek istemediklerini bunun yerine birinin kendilerine müdahalede bulunup onları durdurmasını istediklerini belirtirler. Çoğu, umutsuzluklarını hisseden ve onlara iyi olup olmadığını soran birilerini aradığını söyler. Nazik bir söz söylemek ve yargılamadan dinlemek fark yaratabilir."

Bakanlıktan yapılan açıklamada, intiharı önleme çalışmalarının, birey, sistem ve topluluklar düzeyinde çalışmaları kapsayan bütünleştirici stratejiler gerektirdiği vurgulanarak, araştırmaların, intiharı önleme çabalarının çok boyutlu ve çoklu müdahaleler içermeleri halinde daha etkili olacağını gösterdiğine değinildi.

Rize Haberleri