"Aşk Yoksa Herkes Ölüdür"

"Yaratılanlar içerisinde aşık olmak sadece insanoğluna lütfedilmiştir", "aşk yoksa herkes ölüdür" sözlerini sarfeden Rizeli Eğitimci-Yazar ve MEB Bakanlık Müşaviri Dursun Ali Taşçı Rize'de "Mevlana ve Aşk" adlı konferans verdi.

Rize Belediyesi tarafından Kültür Park'ta verilen iftar yemekleri ve akabinde düzenlenen Ramazan Etkinlikleri yoğun katılımla devam ediyor. Bin 500 kişinin katıldığı iftar yemeğinden sonraki bölümde etkinliklerin bu akşamki konuğu Rizeli Eğitimci-Yazar ve MEB Bakanlık Müşaviri Dursun Ali Taşçı oldu. Taşçı, Altın Salonda "Mevlana ve Aşk" adlı konferans verdi.

Konferans öncesinde Ramazan Ayının başlangıcından önce Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'nın tüm vatandaşları davet ettiği iftar yemeği ile ilgili Belediye Başkanı Bakırcı, iftar sofrasının fakir sofrası olmadığını, kaynaşma ve dayanışma içerisinde Halil İbrahim sofrası olduğunu vurgulayarak tüm Rizelileri kaynaşma ve dayanışma içerisinde bir kez daha iftar sofrasına davet etti.

İftar yemeğinde Başkan Bakırcı'ya özellikle çocukların ilgisi yoğun olurken birçok vatandaş aileleriyle beraber iftarlarını Belediyenin iftar sofrasında açtı.

İftar yemeğinin ardından düzenlenen konferansa ise Rize Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yoldaş,  Ak Parti Rize İl Kadın Kolları Başkanı Nuran Alim, Rize Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakülte Sekreteri Mustafa Çakır, Rize Üniversitesi Basın Yayın Enformasyon Müdürü Taner Erol, Memur Sen Rize İl Başkanı Resul Usta, TOÇ-BİR SEN Rize İl Başkanı Hasbi Koca, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Pertek, Enerji Bir Sen Rize temsilcileri, daire müdürleri, belediye encümen üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Mevlana Hazretlerinin hayatından kısa kesitler halinde bilgiler veren Rizeli Eğitimci-Yazar ve MEB Bakanlık Müşaviri Dursun Ali Taşçı, Mevlana'nın Anadolu'ya ve Konya'ya 6-7 yaşlarında yapmış olduğu göçün hikayesini anlatırken Mevlana'nın 800 yıl boyunca neden hala daha günümüzde konuşulduğu hakkında bilgiler verdi. Taşçı, Mevlana'dan bahsederken Mevlana'nın aşkın gözyaşları olduğunu özellikle vurguladı.

Taşçı, Mevlana'ya aşık olan padişahın kızı Afganistanlı Tavus Sultan'ın Mevlana'ya olan aşkını ve bu aşkın neticesinde Afganistan'dan Konya'ya uduyla beraber geldiğini Mevlana'yı görebilmek için sabah namazında Mevlana'nın talebeleriyle birlikte gittiği Meram Bağlarındaki cami yolunda ud çaldığını ve Mevlana'nın işte aşkın gözyaşları dediği ud sesinden etkilenerek kızcağızla konuşmaya gittiğini 3 gün süren görüşmenin akabinde kızcağızın aşkından kül olup aslına döndüğünü talebelerine anlattığını söyledi.

Mevlana'yı aşkın gözyaşları olarak ifade eden Taşçı konuşmasında ölümü yenmeden Mevlana'nın anlaşılamayacağı,  yaratılanların içerisinde sadece insanların aşık olabileceği, aşk yoksa herkes ölüdür, modernizmin kucağında aşkın olmayacağı, batı ülkelerinin aşka yabancı kaldığı gibi konu başlıklarında Peygamberlerin hayatlarından örnekler sunarak Mevlana'yı ve aşkı anlattı.

Rize Belediyesi'nin Ramazan Etkinlikleri adlı programı bugün (Cuma) illizyonist Sermet Erkin'in saat: 20.30'da Kültür Park Altın Salon'daki gösterisiyle devam edecek.

KÜLTÜR PARK'TA GERÇEKLEŞECEK OLAN KALAN PROGRAMLAR İSE ŞU ŞEKİLDE:

13 Ağustos 2011 Cumartesi KTÜ Öğr. Gör. Neyzen İlhan BARUTÇU ve Rize Musiki Derneği Ney Dinletisi

14 Ağustos 2011 Pazar Karagöz-Hacivat, Orta Oyunu ve Skeçler

16 Ağustos 2011 Salı Karadeniz Türk Tasavvuf Musikisi

19 Ağustos 2011 Cuma İslam Sanatlarından Hat Sanatı (Öğr. Gör.Nurettin ÖDÜL)

20 Ağustos 2011 Cumartesi Erkan MUTLU Konseri

21 Ağustos 2011 Pazar Karagöz-Hacivat, Orta Oyunu ve Skeçler

22 Ağustos 2011 Pazartesi Namazla Diriliş Platformu

23 Ağustos 2011 Salı Prof. Dr. Ahmet KOÇ(İslamda Çocukların ve Gençlerin Eğitimi)

24 Ağustos 2011 Çarşamba Kur'an Ziyafeti (Abdurrahman Sadien ve Dünyaca Ünlü Hafızlar Muhammed Said Tusi )

Rize Haberleri