9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan, Yeşilay Rize Temsilcisi B.Ali Kavalcı, herkesi sağlıklı yaşam için bu zehirden kurtulmaya ve kurtarmaya davet etti.
Sigara içenlerin bu illetten kurtulması, içmeyenlerin de içenleri kurtarması için 9 Şubat'ın bir vesile olmasını dileyen Kavalcı, “Bugün dünyada sigara, bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedenidir. 17 milyon kişinin sigara tüketicisi olduğu ülkemizde, günde 40 milyon dolar, yılda ise 15 milyar dolar sigaraya verilmektedir. Her yıl 100 bin insanımız sigaraya bağlı gelişen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu 17 milyon sigara içicisinin 4 milyonu hayatından 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek sigaradan yaşamını kaybedecektir
Sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisi nedeniyle yapılan sağlık harcaması, yıllık 3 milyar dolar civarındadır. Sigara hem kişisel hem de ulusal tabanda bizi yoksullaştırmaktadır. Halen sigara içenler gelin 9 Şubat sizler için bir milat olsun. Sigarayı bırakmak zor olabilir. Ancak şimdiye kadar pek çok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Çünkü onlar sigarayı bırakmaya hazırdılar ve sigaraya duyacakları isteğe, karşı koymayı planladılar. Ayrıca sigarayı bırakmış olan çoğu kimse, bunu başarmada önce defalarca denediler. Siz de bunlardan biri olabilirsiniz. Gelin bir hayat kurtarın; bu önce kendi hayatınız olsun.” dedi.
Sigarayı bırakma önerileri
Tatile veya seyahate çıkarak rutin yaşamınızdan uzaklaşın.
Ödül alma, terfi etme, çocuğunuzun olması, iş başarısı gibi kendinizi daha güçlü hissettiğiniz dönemleri fırsat olarak değerlendirin.
Sigarayı bıraktığınızı herkese açıklayıp onların desteğini alın.
Sigara içme arzusu uyandıran arkadaş, iş, davranış ve durumlardan uzak durun.
Sigara içilen kahvehaneye, içkili yerlere gitmeyin.
Sigara içme arzusu geldiğinde, bırakma nedenlerinizi tek tek hatırlayın.
Kalkıp dolaşın, dış ortama çıkıp yürüyün, birkaç kez yavaş ve derin nefes alıp verin.
Asla 'bir taneden bir şey olmaz' demeyin.
Bir süre çay-kahve yerine soğuk içecekler deneyin.
Boş kalmayın, kendinize hobi ya da meşguliyet bulun.
Spora mutlaka zaman ayırın.
Sakız, yeşil sebzeler, havuç gibi şeyler sigara arayışınızı engelleyebilir.
Anahtarlık, kalem gibi küçük oyuncaklarla ellerinizi meşgul edebilirsiniz.
Sigaraya ayırdığınız parayla kendinizi ya da sevdiklerinizi ödüllendirecek sürprizler yapın.
Başkaları sigara teklif ettiğinde reddetme hakkınızı kullanın. 'Hayır' diyebilme özgüvenine sahip olun.
Onlara göre değil, kendi doğrularınıza göre yaşayın. Kendinize saygılı olun. Kimse için hayatınızı riske atmak zorunda değilsiniz.
Ruhsal bozukluk daha sık görülüyor
Depresyon, anksiyete bozuklukları gibi ruhsal sorunların sigara bağımlıları arasında görülme sıklığının daha yüksek olduğu belirtildi. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer'in verdiği bilgiye göre içme oranları, şizofrenlerde yüzde 90, bipolar (taşkınlık) bozukluk hastalarında yüzde 70, diğer psikiyatrik rahatsızlığı olanlarda yüzde 45-70 arasında. Hafif şiddette depresyon sigara içimini artırırken, düzenli sigara içenlerde depresyon oranı ve bununla bağlantılı intihar oranları içmeyenlere göre daha yüksek. Depresyonu olanların sigarayı bırakma oranları da içenlere göre daha düşük. Sigarayı bırakmak için yardım isteyenlerin yüzde 30'u da depresyon öyküsüne sahip.
Kadınlarda kemik erimesine yol açıyor
Sigaranın kadınlarda erken (5-6 yıl) menopoza ve kemik erimesine yol açtığı ortaya çıktı. Kalp krizinden akciğer kanserine kadar pek çok hastalığı tetiklediği tespit edildi. Erciyes Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada sigara içen veya dumanına maruz kalan menopoza girmiş 30 bayan ile içmeyen ve dumana maruz kalmayan menopoza girmiş 30 bayan incelendi. Bulgulara göre kanser oluşumu, yaşlanma ve hücre ölümüne yol açan 'serbest radikaller', aktif ve pasif içici kadınlarda daha yüksek düzeyde. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar arasında sigara içenlerin kalp krizi geçirme riski 10 kat fazla. Tiryaki kadınların, erkeklere oranla akciğer kanserine yakalanma riski de 3 kat fazla.
En büyük küresel öldürücü hastalık
Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigaranın küresel en öldürücü salgın hastalık olduğunu vurguladı. Özlü'nün aktardığı bilgilere göre tüm zamansız ölümlerin yüzde 20'si sigaraya bağlı. Tiryakilerde kanserden ölüm oranı 15-25 kat daha yüksek. Ölüm hızı, içmeyenlere oranla iki kat fazla. Sigara kullananlar, ortalama 20-25 yıl daha erken hayatını kaybediyor. İçilen her sigara ömürden 12 dakika çalıyor. Bu zararlı alışkanlık, tiryakilerin yıllarca başkalarına bağımlı bir hayat yaşamalarına da yol açıyor. Akciğer, kalp ve beyin damar sistemi hastalıklarından kansere dünyada en sık görülen, en fazla öldüren, sakat bırakan ve en yüksek tedavi maliyetine yol açan 60 kadar hastalığın ana sebebi sigara.