Türk çay kültürünün ve çaya gönül veren birbirinden değerli isimlerin de ayrıntılarıyla ele alındığı kitabın hazırlık çalışmaları tam bir yıl sürdü.
1947 yılından beri Türkiye’de çayla birlikte anılan Çaykur, Türk çay kültürünün ve Türk çayının tanıtılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Giderek güçlenen Türkiye ekonomisinin en güçlü damarlarından biri olan çaya ve bir dünya markası olma yolunda kararlılıkla ilerleyen Çaykur’a dair detaylı bilgilerle zenginleşen kitap, belgeler ve tanıklıklarla okurlara tam bir ‘belgesel’ atmosferi sunuyor.
Bu kıymetli bitkinin ülkemize girmesinden üretimine başlanmasına, ilk tesislerinin açılmasından fabrikalarının kurulmasına, daha modern ve daha ‘sürdürülebilir’ kılınması adına atılan adımlardan dünyada da ilgiyle izlenen ve beğeniyle tüketilen bir ürün haline gelmesine değin her aşama kitapta yalın, bir o kadar da akıcı bir dille anlatılıyor.
Her bölümü ayrı bir destan
Kahveyi Tahtından İndiren Bitki: Çay başlığı altında Rize, çayın Anadolu yolculuğu, Başbakanlık Osmanlı arşivlerinden elde edilen belgeler, çay kitapları, ilk çay kanunun çıkarılışı gibi başlıklara yer veriliyor ve her başlık ayrıntılarıyla açıklanıyor. Çay Üretimi Başlıyor bölümünde İkinci Dünya Savaşı dönemi ve karaborsa, çay işleme tekniği, fabrikalar, TEKEL gibi başlıklar dikkat çekiyor. Her Şey Bir Bardak Çay İçin başlığı altında da siyah, yeşil ve beyaz çay üretimi konularına ustalıkla değiniliyor. Bir Dünya Şirketi: Çaykur bölümünde çayla özdeşleşen bir marka olarak Çaykur’un hikâyesine yer veriliyor.
Çaya Gönül Verenler başlığı altında ise Çaykur’da görev yapan, alın teri döken bütün isimler tek tek anılıyor ve kitap bu şekilde bir ‘selam’ ile sona eriyor. “90 Yıl Önce Filizlenen Öykümüzün Hatırasına Çaykur Çalışanlarının Armağanıdır” alt başlığıyla yayımlanan kitap bu bölümle kusursuz bir bütüne ulaşmış oluyor.
“Çayın 90 Yılı” kitabı Remzi Kitabevi, D&R ve Alkım Kitapevi mağazalarında ( 45 TL etiket fiyatıyla ) okurlarıyla buluşmayı bekliyor…