Vatandaşların cezalarla ve hapis tehdidiyle karşı karşıya kalmasının vicdanları yaraladığını belirten Kus, "Sorunlar çözülmeden Çamlıhemşinli hemşehrilerimin kapısını çalıp oy isteyemem" dedi.
Doğu Karadeniz genelinde, özellikle turizm merkezleri ve yaylalarda uygulanan sit alanı ile kaçak yapılaşma cezaları, iktidar partisinin kendi içinde de ses yükseltmesine neden oldu. AK Parti Çamlıhemşin İstişare Kurulu Başkanı ve önceki dönem İl Genel Meclis Üyesi Cemil Kus, kırsal alandaki yapılaşma yasakları nedeniyle bölge halkının yaşadığı mağduriyetleri sert bir dille eleştirerek ezber bozan açıklamalarda bulundu.
"Yasal Yollar Tıkandı, Vatandaş Çaresiz Bırakıldı"
Bölge insanının yıllardır çocuklarına bir gelecek bırakmak ve ekmek kapısı açabilmek adına yasal yolları zorladığını ancak bürokrasiye takıldığını vurgulayan Cemil Kus, devletin vatandaşın derdine çözüm üretmesi gerektiğini ifade ederek sürecin arka planını şu sözlerle özetledi: "Bu topraklarda yaşayan insanlarımız yıllarca emek verdi, alın teri döktü. Devletin kapısını çaldı, ilgili kurumlara başvurdu, yasal yollarla çözüm aradı. Ancak birçok vatandaşımız gerekli izinleri alamayınca çaresiz bırakıldı. Bugün ise o insanlar, yaşadıkları bölgenin gerçekleri göz ardı edilerek ‘kaçak yapı' yaptıkları gerekçesiyle suçlu ilan ediliyor."
"Annelerin Hapis Tehdidiyle Karşı Karşıya Kalması Kabul Edilemez"
Uygulanan cezai işlemlerin ve yargı süreçlerinin toplumsal vicdanı derinden yaraladığını belirten Kus, özellikle kadınların yaşadığı mağduriyete dikkat çekti. Kus, "Çocuklarının geleceği için mücadele eden insanların gözyaşlarını görmezden gelemem. Evlatlarına bakmakla yükümlü annelerimizin bile hapis tehdidiyle karşı karşıya kalması kabul edilemez bir durumdur. Devlet ile vatandaşın karşı karşıya geldiği değil, vatandaşın derdine çare bulunduğu bir anlayış hakim olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Siyasete "Mağduriyet" Şartı: "Önce İnsanımızın Sesi Duyulmalı"
Açıklamasında kendi partisine ve siyaset kurumuna da açık bir mesaj gönderen AK Partili Kus, bölgedeki imar ve yapılaşma sorunları çözülmeden sahaya çıkmayacağının sinyalini verdi. Kus, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben, bu mağduriyetler ortadayken Çamlıhemşinli hemşehrilerimin kapısını çalıp oy isteyemem. Öncelikle vatandaşlarımızın yıllardır biriken sorunları çözülmeli, kırsal bölgelerin gerçeklerine uygun düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Devlet ile vatandaşın karşı karşıya geldiği değil, vatandaşın derdine çare bulunduğu bir anlayış hakim olmalıdır.
Çamlıhemşin'de çocuklarının geleceği için mücadele eden, ailesinin rızkı için çalışan insanların mağduriyetleri giderilmeden vicdanım bana başka türlü davranma hakkı tanımaz. Kimse kusura bakmasın; önce insanımızın sesi duyulmalı, sonra siyaset konuşulmalıdır."