Deniz'den Çay Üreticilerine Destek: "Pazartesi'ye Kadar Çözüm Yoksa Yaygın Etkinlikler Başlatıyoruz!"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, çay üreticilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin sert bir açıklama yaparak, eğer sorunlar Pazartesi gününe kadar çözülmezse il genelinde yaygın etkinliklere başlayacaklarını duyurdu.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, üreticilerin sıkıntılarının temel nedeninin Çay Kanunu'nu çıkarmayan AKP iktidarı olduğunu vurguladı.

İl Başkanı Saltuk Deniz, açıklamasında yıllardır dile getirdikleri bir noktaya dikkat çekti: "Bir kez daha söyleyelim, yaş çayda taban fiyat uygulaması yok. Açıklanan ÇAYKUR'un alım fiyatıdır. Doğal olarak özel sektörü bağlayan bir tarafı yok. Kimse çayda taban fiyat varmış gibi açıklama yapmasın. Olmayan bir şeyi söyleyip de çay üreticilerimizi yanıltmayalım."

İl Başkanı Deniz, çayda sömürünün devam etmesinin temel nedeninin yaş çayda taban fiyatı zorunlu kılan Çay Kanunu'nun olmaması olduğunu belirtti. Bu gerçeğin çayla ilgili tüm kurumlar, yapılar, dernekler ve odalar tarafından korkmadan, açık yüreklilikle seslendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ödemelerin 2026'ya sarkmasına da değinen İl Başkanı Deniz, bunun nedeninin yaş çay alım bedellerinin ödeme süresini belirleyen Çay Kanunu'nun olmaması olduğunu belirtti. Deniz, CHP olarak verdikleri ve reddedilen Çay Kanun Tekliflerinde bu konuların hepsinin yer aldığını hatırlattı.

İktidarın "Niye çıkarmıyorsunuz?" sorusuna "serbest piyasa ekonomisi" cevabını verdiğini belirten Deniz, bu duruma şu sözlerle tepki gösterdi: "Peki İktidar asgari ücret açıklıyor ve tüm kamu ve özel sektör bunu uyguluyor. Asgari ücreti açıklayıp bunu zorunlu kılan İktidar, çayda taban fiyat uygulamasını niye getirmiyor?"

Saltuk Deniz, çözümün basit olduğunu ve iktidarın isterse sorunu çözebileceğini ifade etti. Deniz, "Eğer taban fiyat sözüne alerji duyuluyorsa, iktidar yaş çayda fiyatı asgari fiyat olarak açıklasın, kimse bunun altında alım yapamaz desin." çağrısında bulundu.

Deniz, bunun için kanun yapmaya bile gerek olmadığını belirterek, "Rizeli olan, boğazında çaydan gelen lokma olan Sayın Cumhurbaşkanı bir kararname çıkarsın ve desin ki: 'Yaş Çayda Taban Fiyat Uygulamasına geçilmiştir, kimse açıklanan fiyatın altında alım yapamaz' ya da desin ki 'Yaş Çayda açıklanan asgari fiyattır. Kimse bu fiyatın altında alım yapamaz.' Ve sorun çözülsün." ifadelerini kullandı.

Ayrıca ödemelerin süresi için de çağrı yapan Deniz, "Aynı Sayın Cumhurbaşkanı ilave etsin desin ki 'Alınan yaş çay bedelleri en geç 1 ay içinde ödenecektir.' Konu hemen çözülür." dedi.

Açıklamasının sonunda çay üreticilerine seslenen İl Başkanı Deniz, "Değerli çay üreticilerimiz, konunun çözümü gayet basit ve isterse çözebilecek makam da iktidar da belli. Eğer çözülmüyorsa sorumlular da bellidir." dedi.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, çay üreticilerinin yaşadığı sıkıntıların Pazartesi gününe kadar çözülmemesi durumunda etkinliklere başlayacaklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bizler 'Çayda Sömürüye Son' demek için Pazartesi gününden itibaren il genelinde yaygın etkinliklere başlıyoruz. Sadece basın açıklamaları değil, yürüyüşlerle; sadece ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde değil, Rize Ticaret Borsası önünde; sadece ÇAYKUR Fabrikaları önünde değil, özel sektör fabrikaları önünde de demokratik tepkimizi göstermek için açıklamalarda bulunacağız. Gelin hep birlikte çayda sömürüye son diyelim…"

Yorum Yap
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Yorumlar (16)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Rize Haberleri