Rize kent merkezinde son günlerde aniden tırmanan sinek ve sivrisinek popülasyonu, eğitim-öğretimi durma noktasına getirdi! Bahçeleri saran sürü halindeki sinekler nedeniyle öğrencilerin teneffüse çıkarılmadığı iddia edilirken, pencereleri açılamayan sınıflar havasızlığa teslim oldu.
Bahçeler Boşaltıldı, Pencereler Kilitlendi
Kent merkezindeki Kurtuluş İlkokulu, Doğuş Çay İlkokulu, Reşadiye Ortaokulu, Rize Anadolu Lisesi'nde sinek türlerinin okul bahçelerini ve derslikleri sarması üzerine, öğrencilerin sağlığını korumak ve olası salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla okul idareleri radikal tedbirler almak zorunda kaldığı ve ders aralarında bahçeye çıkması kısıtlanan öğrencilerin teneffüs saatlerini sınıflarda kapalı kapılar arkasında geçirmek durumunda kaldığı iddia edildi.
Sineklerin içeri dolmasını engellemek için pencerelerin açılamaması, dersliklerde ciddi bir havalandırma krizine yol açıyor. Öğrenciler bir yandan havasızlıkla, diğer yandan içeri sızan sineklerle mücadele ediyor.
"Çocuklarımız Eve Isırıklar İçinde Dönüyor"
Konunun gündeme taşınmasını ve seslerinin duyulmasını isteyen veliler, okullardaki durumun endişeli boyutlara ulaştığını belirterek tepkilerini dile getirdi. Çocuklarının okulda aktardığı tanıklıkları paylaşan endişeli veliler, yaşanan çaresizliği anlatarak, "Doğuş Çay ve Reşadiye’de hem okul binalarının içinde hem de bahçede olağanüstü miktarda sivrisinek ve farklı sinek türleri var. Çocuklarımız bahçede sineklerin gruplar halinde, sürü şeklinde durduğunu anlatıyor. Yönetim haklı olarak bir önlem almış ve çocukları bahçeye çıkarmamış; ancak sınıflarda bile sinek ısırıklarından kaçamıyorlar. Çocuklarımız eve vücutlarında çok sayıda sinek ısırığıyla dönüyor. Bu duruma acilen bir çözüm bulunmalı."
Hava sıcaklıkları ile nem oranındaki dalgalanmaların sinek popülasyonunu tetiklediğini belirten veliler, mevcut okul tedbirlerinin kalıcı bir çözüm sunmadığını vurguluyor. Sinek ısırıklarının çocuklarda alerjik reaksiyonlara ve enfeksiyon risklerine yol açmasından endişe eden aileler; Rize Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne çağrıda bulundu.
Veliler, vakit kaybetmeksizin koordineli bir mücadele başlatılmasını; okul çevreleri, rögarlar, mazgallar, su birikintileri ve yeşil alanlarda vektörle mücadele (ilaçlama) çalışmalarının aralıksız yürütülmesini talep ediyor.