Türk Büro Sen Karadeniz Bölge Toplantısı Rize'de Yapıldı

Türk Büro Sen Karadeniz Bölge Toplantısı Rize'de Gerçekleştirildi

Toplantıya Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Genel Başkan Yardımcıları Hüseyin Aslan, İlhan Eren, Samsun Şube Başkanı Ahmet Keskin, Ordu Şube Başkanı Ahmet Fuat Çebi, Giresun Şube Başkanı Ali Kara, Trabzon Şube Başkanı Emine Kablan, Rize Şube Başkanı İbrahim Hacımustafaoğlu, Gümüşhane İl Temsilcisi Rıdvan Yılmaz, KamuSen Rize İl Başkanı Rıfat Terzi, İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, Şubelerin Başkan yardımcıları, İlçe ve işyeri temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan toplantıda açılış konuşmasını Türk Büro Sen Rize Şube Başkanı İbrahim Hacımustafaoğlu yaptı.

Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş konuşmasına Toplu sözleşme hezimetiyle başladı. Yokuş, memurun emeğinin satıldığını belirterek, “Hükümetle malum sendika arasında 2013 yılında yapılan Toplu Sözleşme mutabakatında memur ve memur emeklilerine; 2014 yılı için seyyanen 123 TL, 2015 yılı için %3+3 + enflasyon farkı şeklinde mutabakat sağlanmıştı. 2014 yılında verilen 123TL artışın ortalama memur maaşına oransal yansıması %5,2dir. Aynı yıl gerçekleşen resmi enflasyon ise %8,2 olmuştur. Memurlar ve emekliler resmi enflasyon sebebiyle 2014 yılında %3 kayba uğramışlardır.

2015 yılında ise ilk altı ayda resmi enflasyon %4,8 olarak gerçekleşmiş, Temmuz ayında memurlar %1,8 oranında enflasyon farkı almışlardı. 2015 yılı toplam enflasyonu %8,8 olarak gerçekleşmiş, ikinci 6 aydaki enflasyon farkı birinci aydaki fark düşülerek, %0,9 olarak ödenmiştir. Kamu çalışanları ilk defa böyle bir durumla karşılaşmışlardır. Malum-senin 2013 ve 2015 yıllarında imzaladığı toplu sözleşme metinlerinde hükümet lehine yapılan değişikliğe ses çıkarmadığı görülmüştür. Memurlar 2015 yılında %1,8 oranında kayıpla kapatmıştır.”

“Başbakan Davutoğlu, kamudaki taşeron işçilerle ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını, mevcut ücretleri üzerinden 3’er yıllık sözleşme yapılacağını ifade etmiştir. Taşeron çalışanların önemli bir bölümü maaşlarını tam alamıyor. İzin kullanamıyor, SSK primleri dahi yatmayan çalışanlar var. Dahası fazladan çalıştırılıp, hakları verilmeyen taşeron işçi sayısı hiç de azımsanacak bir rakam değildir. Bütün bu olumsuzluklar yeni düzenleme ile ortadan kalkacaktır.

Taşeron işçiler için yapılacak bu düzenlemeden sonra özellikle kamuda 4/C’li ve 4/B’li olarak istihdam edilenlerin sorunları da mutlaka çözülmelidir. Bu guruplara giren çalışanlar, kurumlarda işe başlamadan önce “yeterlilik sınavına” tabi tutulup, başarılı olmaları halinde istihdam edilmektedirler. Bu nedenle taşeronlar ile ilgili düzenlemeler Meclis gündemine geldiğinde, 4/C ve 4/B’lilerin 4/A’ya geçirilmesi de kanun tasarısında yer almalıdır. Ayrıca taşeronların yanında kamuda “geçici” ve “vekil” olarak istihdam edilen personel de bu haklardan yararlandırılmalıdır.”

Ardından ikizdere Belediye Başkanı Hasan KÖSOĞLU toplantının ikizdere ilçesinde yapılması nedeniyle hoşgeldin ve teşekkür konuşması yaptı. Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı, eğitimci Adnan ERBAŞ iletişim eğitimi verdi.

 

Rize Haberleri