Yaş Çay Fiyatı 2 Tl Olmalı

DİSK Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Arslan, yaş çay fiyatının üreticilerin mağdur olmaması için 2 TL’nin altında olmaması gerektiğin

Arslan, ayrıca yaptığı açıklamada bu yıl Çaykur tarafından açıklanacak olan yaş çay fiyatının üreticilerin mağdur olmaması için 2 TL’nin altında olmaması gerektiğini ve özel sektör işletmelerinin de uygulayacağı bir taban fiyat belirlenmesi gerektiğini açıkladı.

Arslan yaptığı açıklamada, “Yaşanan don felaketi nedeniyle yaş çay üretiminde 50 bin ton kayıp olacağı bilinmektedir. Kayıp üreticiye yansıyacaktır. Hükümet yaş çay fiyatını açıklarken hem üretecinin bu kaybını, hem de; işçilik, gübre, akaryakıt gibi maliyetleri göz önüne alarak enflasyonu da göz ardı etmemelidir. Geçtiğimiz yıl üretici örgütleri 1.50 TL’lik bir fiyat talebinde bulunurken 12 kuruşluk destekleme bedelleri ile üreticiye 1.35 kuruş verilmiştir. Bu yıl artan maliyetler ve yaşanan zirai afet göz önüne alınarak üreticinin mağdur edilmemesi için açıklanacak fiyat 2 TL’nin altında olmamalıdır” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ ÖZEL SEKTÖRE İTİLMEMELİ

Çaykur’un alım politikalarını düzenleyerek üreticiyi özel sektöre mahkum etmemesi gerektiğinin altını da çizen Arslan, aynı zamanda özel sektör işletmelerinin de uygulayacağı bir taban fiyat belirlenmesi gerektiğini söyledi. Arslan konuyla ilgili olarak, “Geçtiğimiz yıl üretilen 1 milyon 200 bin ton çayın sadece 672 bin tonu Çaykur tarafından alınmıştır. Üretici çayının kalan kısmını düşük bedeller ile özel sektör işletmelerine satmak zorunda kalmıştır. Üreticiyi bu durumdan kurtaracak, çayının gerçek karşılığını alabilecek önlemleri almak hükümetin ve başbakanın görevidir” diye konuştu.

Arslan, Çaykur’un bu yıl taşeron firma elemanlarını çalıştıracağını da açıklayarak bu girişimin hukuki ve etik olmadığını belirtirken, çalıştırılacak personelin taşeron olarak değil de kadrolu veya mevsimlik olarak çalıştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Rize Haberleri