Ali TEZEL

Ali TEZEL

15 yıl ve 3600 günle kıdemini alıp istifa eden başka işyerinde işe gireb

15 yıl ve 3600 günle kıdemini alıp istifa eden başka işyerinde işe gireb

Bu köşeden epey sayıda 15 yıl ve 3600 günü tamamlayıp, işyerinden istifa edip kıdem tazminatını alan bir işçinin daha sonrasında başka veya aynı işyerinde işe başlaması yasak değildir demiştik… Bu görüşümüzü Yargıtay’da bir kez daha tescil etti…

Ali bey, uzun yıllardır işyerimizde çalışan bir işçimiz, 15 yıl ve 3600 günü tamamladı diye SSK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı getirdi parasını ödedik ama sonra gidip rakip firmada işe başladı. Hem müşterilerimizi elimizden aldı hem de bize epey zararı oldu. Ödediğimiz tazminatı işçiden geri alabilir miyiz? İsmi Saklı

Sayın okurum, çalışanınız büyük bir ihtimal ile sizden daha düşük ücret alıyordu ve siz de O’nu hak ettiğinden daha düşük ücret vererek çalıştırmaya devam ettirmek istiyordunuz. Yoksa sizin işyerinizden ve ücretinden memnun olsaydı neden sizi bırakıp başka işverende işe girsin. Sizin sorduğunuz konuyla ilgili Yargıtay’ın 2013 tarihli güzel bir içtihadı var. O kararı sizin için yayınlıyorum. İşçiniz 15 yıl ve 3600 günü tamamlayarak sizin işyerinizden kıdem tazminatı alma hakkına sahip, sonrasında da ister sizin işyerinizde isterse de başka bir işveren yanında yeniden işe girme hakkına da sahip.

***ÖRNEK YARGITAY KARARI
YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ
E. 2012/10954, K. 2013/909, T. 25.01.2013

* EMEKLİLİĞE HAK KAZANMA SEBEBİYLE İŞ AKDİNİ SONA ERDİRDİKTEN SONRA BAŞKA FİRMADA İŞE BAŞLAMA (Hakkın Kötüniyetli Kullanılması Olarak Değerlendirilemeyeceği - Davalının Kanunun Kendisine Verdiği Emeklilik Hakkını Kullandığı)

* BAŞKA ŞİRKETTE İŞE BAŞLAMA (Emekliliğe Hak Kazanma Sebebiyle İş Akdini Sona Erdirdikten Sonra/Hakkın Kötüniyetli Kullanılmadığı - Davacı İşverenin Kıdem Tazminatının İadesi Talebinin Reddi Gerektiği)

* KIDEM TAZMİNATININ İADESİ TALEBİ (Davalı İşçinin Emekliliğe Hak Kazanma Sebebiyle İş Akdini Sona Erdirdikten Sonra Başka Firmada İşe Başlayabileceği - Bu Sebeple Davacı İşverenin Talebinin Reddine Karar Verilmesi Gerektiği)

* ONBEŞ YILLIK SİGORTALILIK VE 3600 GÜN PRİM GÜNÜ ŞARTLARINI SAĞLAMA (Emeklilik Hakkının Amacının İşyerinde Çalışarak Yıpranmış Olan İşçinin Emeklilik İçin Bir Yaşı Beklemesine Gerek Olmadan İş Sözleşmesini Aktif Sonlandırabileceği) 1475/m.14 4857/m.120

ÖZET: Davalı onbeş yıl sigortalılık ve 3600 gün prim günü şartlarını sağladığı için istifa dilekçesi ile kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılmıştır. Davacının işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir firmada çalışması hakkın kötüniyetli kullanılması olarak değerlendirilemez. Davalı kanunun kendisine verdiği emeklilik hakkını kullanmıştır. Kanunda tanınan bu hakkın amacı, işyerinde çalışarak yıpranmış olan ve bu arada sigortalılık yılı ile prim ödeme süresine ait yükümlülükleri tamamlamış olan işçinin, emeklilik için bir yaşı beklemesine gerek olmadan iş sözleşmesini aktif sonlandırabilmesine imkan tanımaktır. Davacının ödenen kıdem tazminatının iadesine ilişkin talebinin reddi yerine kabulüne karar verilmesi hukuka aykırıdır

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi