Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Hamur işinin bir numarası POĞAÇA

Hamur işinin bir numarası POĞAÇA

Poğaça birçok farklı malzemeden hazırlanabilir ama lezzetinin sırrı yağında gizli. Poğaçanın hamuru için kullanılan yağ miktarı arttıkça lezzeti de artar

Millet olarak hamur işini severiz. Börek, çörek, kek, mantı bayılırız. Öyle çok severiz ki sabah gözümüzü açtığımızda güne simit, gevrek veya fırından yeni çıkmış taptaze poğaçalarla başlarız. Bendeniz hazır olandan ziyade genellikle evde yapılmış yiyecekleri severim. Elbette makaron, simit, boyoz gibi yiyecekleri ayrı tutuyorum. Bu tip yiyecekler için evde uğraşmak gerekli mi? Hadi diyelim ki uğraştınız, bu uğraş aynı sonucu getirir mi? Pek sanmıyorum. Fırın ayarıydı, özel pişirme tekniğiydi, sır gibi saklanan küçük ayrıntılarıydı derken bir de üzerine doğru malzemeleri bulabilmek eklendi mi, iş zorlaşır. Bu yüzden bazı yiyecekler evde gerektiği gibi yapılamaz, hazırı güzeldir.

Ama bazıları vardır ki annenin elinden çıkan gibi asla olmaz. Özellikle ev tipi açma börekler, kalburabastı ve elbette çıtır çıtır poğaçalar... Hatta belki de poğaça, hazırlaması kolay olduğundan, mutfağa ilk kez girenlerin bir cesaretle uygulamaya çalıştığı ilk tariftir. Şimdi çeşit çeşit poğaça yapmaya hazırsanız lütfen önerilerime bir göz atın.

MAYALI MI MAYASIZ MI?

Poğaça mayalı ve mayasız olarak iki şekilde yapılır. Puf puf, mayalı hamurlu olanları bir tarafa bırakıp mayasız hamurdan bahsetmek o gevrek, çıtır poğaçalardan hazırlamak istiyorum bugün. Poğaça yapmanın en keyifli noktası, hamurunu farklı malzemelerle hazırlayabilmek... Yani hamura rende peynir, dereotu veya maydanoz gibi yeşillikler, kurutulmuş kekik, toz biber, hatta mısır unu veya galeta gibi ekstra malzemeler koyabilme özgürlüğüdür.

SÜT YOĞURT YA DA SU

Hamur için sıvı ve kuru malzemelere ihtiyaç var. Orta yumuşaklıkta ve ele yapışmayacak şekilde hazırlanmalıdır. Sıvı malzeme olarak süt, yoğurt veya su kullanabilirsiniz. Poğaça hamurunun lezzetli olabilmesi için yağ oranın biraz fazla olması gerekir. Damak tadınıza ve arzunuza göre sıvı yağ, tereyağı veya margarini tercih edebilirsiniz. Yumurta ise tamamen size kalmış. Bir yumurtanın sadece beyazını veya tamamını koyabilirsiniz ya da hiç kullanmayabilirsiniz.

Seçeceğiniz her malzeme lezzeti etkiler. Üzerine minik bir tutam toz şeker ve elbette biraz tuz... Beyaz ya da kepekli unla başlarsınız hamuru karmaya. Kardığınız hamurun üzerini kapatarak yarım saat buzdolabında bekletirseniz daha gevrek bir hamur elde edersiniz.

Farklı lezzetlerde poğaçalar tatmaktan hoşlanıyorsanız peynirli, kavrulmuş kıymalı, haşlanmış patatesli, ıspanaklı, sucuklu veya sosisli harçlar hazırlayabilirsiniz.

Ben hazırladığım poğaça hamurunu üç eşit parçaya ayırdım. Bir miktar hamurun içine ince kıyılmış dereotu, diğerine ise taze çekilmiş karabiber ekledim. Sonuncusunu, olduğu gibi sade bıraktım. Dereotlunun içini peynirli, karabiberli olanın içini sucuklu domatesli, sadeyi de patatesli bir harçla hazırladım. Üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra hepsine çörek otu, susam, rende peynir, haşhaş veya anason tohumu gibi bir malzeme serptim. Hepinize afiyet olsun!

İster üçgen ister bohça

KLASİK yarım ay şeklinde hazırlanan poğaça için ceviz büyüklüğünde bir parçayı alıp içine harç malzemesi koymak ve iki ucunu iyice bastırarak kapatmak yeterli. Bohça olanı da benzer şekilde yapılıyor. Çay tabağı kadar açtığınız hamurun ortasına harç malzemesi koyulur ve hamurun uçları yukarıda birleştirilir. Daha farklı şekiller hazırlayabilmek için hamuru tezgaha alın. Üzerine streç film sererek merdaneyle açıp (çok ince olmamalı) kare veya üçgen şekillerde bıçakla kesin. Hatta bıçak yerine ucu şekilli kesiciler de kullanabilirsiniz. Kare hamurdan zarf, kayık gibi şekiller elde edebilmek mümkün.

Düğün pastanızda hediyeler saklı

DİVAN Pastaneleri, evlilik hazırlıkları yapan çiftlere “Düğün Pastası” kampanyasıyla hediyeler sunuyor. 200 kişilik ve üzeri düğün pastası siparişlerinde çiftleri diledikleri bir Divan Oteli’nde hafta sonu iki gece konaklama 200 porsiyona kadar düğün pastası siparişlerinde ise pasta tutarının yüzde 5’i değerindeki hediye çeki bekliyor.

En pratik aşure

AŞURE ayının bereketi şimdi İçim Aşure ile sofralara geliyor. İçim Aşure buğday, fasulye, nohut, kayısı, kuş üzümü, tarçın, portakal ve limon kabuğuna kadar aşurenin vazgeçilmez malzemelerini içeriyor. Üstelik hazırlanması da çok pratik.

Sadece 8.50 TL mi!

CİNNABON çikolata tutkunları için karşı koyulmaz bir mönü hazırladı. Strawberry mocca kahve ve chocobon tatlısından oluşan ‘çikolata cenneti mönüsü kısa bir süreliğine 8.50 TL. Keşfedin!

İştahın düşmanı kahve

Coffee Coach kahve içerken incelik vadediyor. Yağ depolamasını yavaşlattığı, fazladan enerji harcattığı, iştahı azaltmaya yardımcı olduğu, ilave enerji sağlarken kas kaybı, yorgunluk gibi kilo vermenin yan etkilerini yaşatmadığı iddia edilen Coffee Coach, eczanelerde satışa sunuluyor. Ürünün günde üç kez olmak üzere en az üç ay kullanılması öneriliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi