Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Şimdi tam zamanı

Şimdi tam zamanı

Yaz günleri bitmez gibi gelse de hızla akıp gider. Bir bakarsınız yapraklar sararmaya başlamış, ardından şiddetli yağmurlar gelir. Manavda ise karnabahar, portakallar... Şeftali, çilek, kiraz hak getire! Bu yüzden yaz nimetlerini ertelememeli.

İstanbul, piknik alanı konusunda hayli imkanlara sahip. Orman ve yeşil alan bol. Biz pikniği severiz. Severiz sevmesine ama piknikte mangaldan başka pek de bir şey yapmayı düşünmeyiz. Oysa örtüyü yemyeşil çime serip gölgede keyif yapmak güzeldir. ‘Kömür yandı mı, kıvama geldi mi? Etler çiğ mi yoksa pişti mi?’ bunları dert etmemektir! Bence pikniğe güzel bir piknik sepetiyle gidilmeli. Bol bol meyve ile peynirli, haşlanmış etlerle hazırlanmış soğuk sandviçler, zeytinyağlı dolma ve sarma, kurabiye, termosta ise buzlu çay ve naneli ayran son derece uygun tercihler olabilir. Ayrılırken piknik alanını temiz bırakmayı unutmayın!

Açık havada kahvaltı

Püfür püfür esen rüzgarda kahvaltı yapmak! Şu anda İstanbul’da böyle bir mekan var mı? Ben henüz denk gelmedim. Yemekleri güzel olanlar genelde kapalı mekan, şehrin göbeğinde; açık alanlardakilerde ise ya servis kötü ya da yemekler...  Yazın en güzeli evdeki kahvaltı bana göre. Ama tatil yollarındaysanız o zaman birkaç güzel kahvaltı mekanı önerebilirim! 

-Değirmen Restoran-Kuşadası yolu -Kuru’nun Yeri-Kalkan yolu üzeri -Ünal Kardeşler Katmer Salonu-Urla -Kandela-Alaçatı -Port Sedef- Sedef Adası.

Bardacık günleri başladı

Bardacık tam bir Egelidir! Nam-ı değer ‘incir’ olsa da İstanbul’da yediklerimizden hem doku hem lezzet olarak farklıdır. Aralarında Amasya elması ile yeşil elma kadar büyük fark vardır diyebilirim. Şu an bardacığın tam zamanı. Sevinerek söylemeliyim ki İstinye CarrefourSA mağazası bu narin meyveyi Ege’den getiriyor. Denedim gerçekten müthiş. Çok kısa mevsimi olan yeşil kabuklu, içi kıpkırmızı bu özel meyveyi sakın kaçırmayın! Süt kaymağı, biraz bal ve suda bekletilmiş cevizle harika bir yaz tatlısı da olacaktır.

Sofraların vazgeçilmezi salata

Bol yeşillikli ve kabuğu soyulmuş Çanakkale domatesli... Üzerine biraz ufalanmış peynir! Şu an marketlerde yabani kekik (zahter) bolca görüyorum. Bahçe biberi, reyhan ve taze adaçayı gibi bu yeşil yapraklılardan bol bol faydalanmalı. Sosunda hardal, satsuma veya süzme yoğurt gibi ilginç malzemeler kullanıp farklı lezzetler yakalayabilirsiniz. Elbette çiğ mantar dilimleri, ızgara edilmiş kalamar, ahtapot dilimleri, zeytinyağında kızartılmış ham şeftali dilimleri gibi sıradışı ve son derece iyi sonuçlar alabileceğiniz farklı lezzetleri de kullanmaktan çekinmeyin.

Dondurmanın sadesi

Bu yaz dondurmada favorim Ben & Jerry’s ve Atatürk Orman Çiftliği. Tamamen doğal ve sütle yapılan bu iki dondurmanın da lezzeti müthiş. İkisini de mutlaka deneyin! Ben&Jerry’nin cevizlisi ve çileklisi favorim! Atatürk Orman Çiftliği’nin ise sadesi.

Limonata

Bana sorarsanız, sıcak günlerde buzdolabında mutlaka hazır durması gereken bir içecek. İçine eklenecek yeşil elma suyu, satsuma kabuğu rendesi çok güzel bir aroma verecektir ama klasiği de her daim güzeldir. Toz şekerle, kabuğuyla ovulan limonlar, taze nane yaprakları... Ve buz gibi ev yapımı limonata!

Mönüsü en iyi restoran

Bana göre bu yaz mönüsü en güzel restoran G Balık! Şef İsmail Ercan Turan mönüyü yaz mahsullerine göre düzenleyip değişik otlar, deniz ürünleri ve hafif atıştırmalıklarla sanırım yaz için en iyi alternatiflerden birini hazırladı. Deneyin!

Yoğurt gibisi yok

Yoğurt! Başka söze gerek yok. Ama kaliteli, kıvamlı, lezzetli yoğurt. Hem lezzet hem sağlık için lütfen yoğurt satın alırken doğal olmasına dikkat edin. Yoğurtla yapılabilecek sayısız meze ve yemek sıralayabilirim. Yaz sebzeleriyle boraniler, çılbır, yoğurtlu kibrit kebaptan tutun da neredeyse tüm zeytinyağlıların yanında harika sonuç veren yoğurda biraz taze nane, taze kekik, salatalık rendesi ekleyip etlerin yanında sos olarak da değerlendirin.

Frozen keyfi

Sıcak bir günde içilebilecek en güzel şeylerden biri de taze meyvelerle hazırlanan frozenlar. Benim ilk tercihim şeftali! Kavun, bulabilirseniz çilek, karpuz, hindistancevizi, kakao ve kiviyle de deneyebilirsiniz.

Yaz için en doğru yemek: Baharatlı dana nuar

Sıcak günlerde yenilebilecek en hafif ve lezzetli et kesinlikle nuar. Yağsız ve hafiftir. İstediğiniz sofradan hafif kalkmak ve hakikaten lezzetli bir et yemekse doğru bir seçimdir. Nuarı kızartmayın, yemekte kullanmayın. Ben rosto (nuarla yapılır) sevmem örneğin. Bahsettiğim tütsülenmiş veya haşlanmış nuar.  Bol sarımsak ve taze biberiyeyle kendi suyunda üç saate yakın pişirilen dana nuarı soğutup dolaba koyun. Ertesi gün ince ince kesip salata, ekmek üzerine veya sandviçte kullanın. Tadınca bana hak vereceksiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi