12 Anlaşma ve 4 uçakla Türkiye'ye geldi

12 Anlaşma ve 4 uçakla Türkiye'ye geldi
4 Uçakla Ankara'ya çıkarma yapan Rusya Devlet Başkanı Medvedev, iki günlük ziyaretinde Türkiye ile ikili ticaret, nükleer enerji, vize muafiyeti gibi konularda 12 anlaşmaya imza atacak

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, resmi temaslarda bulunmak üzere dün Ankara'ya geldi. Medvedev, eşi Svetlana ve beraberindekileri taşıyan özel uçak, saat 17.50 sıralarında Esenboğa Havalimanı'na indi. Medvedev, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Medvedev, askeri tören birliğini selamladıktan sonra, VIP salonuna geçmeden, apronda bekleyen zırhlı makam aracına bindi ve havalimanından ayrıldı. 

2 BİN POLİS KORUYACAK 

Medvedev'i taşıyan uçağın dışında, 3 uçak daha Esenboğa Havalimanı'na indi. Medvedev'in ziyareti dolayısıyla, polis ve jandarma ekipleri, havalimanı çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Keskin nişancılar da, VIP salonunun çatısına konuşlandı. Medvedev'in korunması için A tipi güvenlik önlemleri alındığı 2 binden fazla polisin görev yapacağı öğrenildi. 

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR 

Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev Türkiye ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Adullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile görüşerek enerji, denizcilik, hava ulaştırma ve vize muafiyeti konusunda 12 anlaşmaya imza atacak. Ekonomik kriz nedeni ile 38 milyar dolardan 20 milyar dolar seviyesine gerileyen toplam ticaret hacminin beş yıl içinde 100 milyar dolara ulaştırılması konusunda görüşmelerde bulunacak olan Medvedev'in temel gündem maddeleri arasında enerji de bulunuyor. Ziyarette daha önce iki ülke arasında sorun olan Mavi Akım-2 ve Mersin-Akkuyu'ya yapılacak nükleer santral konusunda da prüzlerin giderildiği mutabakata varılacağı ifade ediliyor. Kremlin'den yapılan açıklamada ise ziyarette bölgesel ve uluslararası sorunların da görüşmelerde ele alınacağı belirtildi. 

Gül onuruna yemek verdi 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül'ün konutundaki özel yemeğe, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve Medvedev'in eşi Svetlana Medvedeva da katıldı. 

Nükleerde anlaşma yakın 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de nükleer santral kurulması konusunda Rusya ile yapılacak anlaşmaya ilişkin herhangi bir olumsuzluk ve sıkıntının bulunmadığını söyledi. Dün akşam Türkiye'ye gelen Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in ziyareti öncesi Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'le biraraya gelen Yıldız, yapılan ortak basın toplantısında yarın (bugün) Rusya-Türkiye arasında nükleer santral yapımına dönük anlaşmayla ilgili iki taraf uzmanlarının uzun zamandır i görüştüğünü hatta geçen hafta Meclis'te Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmeler sürerken dahi, bu konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Yıldız, 'Somut, sonuç odaklı çalışmalarımız sürüyor, inşallah iki tarafın olumlu yaklaşımıyla bir anlaşma imzalanacak, şimdiden bütün detayları vermemiz doğru olmamız, fakat herhangi bir olumsuzluk, sıkıntı yok' diye konuştu.