13. Zafer Tırmanışı Ağrı Yerine Rize'de Yapılıyor

13. Zafer Tırmanışı Ağrı Yerine Rize'de Yapılıyor
İlk kez Ağrı Dağı’nın dışında Rize’de Kaçkar Dağları’nda gerçekleştirilecek olan 30 Ağustos Gençlik Haftası Zafer Tırmanışı'nın resmi töreni Rize'de yapıldı.

Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından geleneksel olarak düzenlenen 30 Ağustos Gençlik Haftası Zafer Tırmanışı bu yıl ilk kez Ağrı Dağı’nın dışında Rize Belediyesi’nin katkıları ile Rize’de Kaçkar Dağları’nda gerçekleştiriliyor.

Etkinlik için bugün Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde bir tören düzenlendi. Törende, Yunanistan ve İran’dan da dağcıları yanı sıra etkinliğe katılan yaklaşık 150 dağcı yer aldı. Törene Rize Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca da katıldı.

alaattin-karaca.jpgTören dağlarda hayatlarını kaybeden dağcıların anısına 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Karaca, federasyona ait çelengi Atatürk Anıtı önüne bıraktı. Burada bir konuşma yapan Karaca, federasyon olarak tek görevlerinin dağlara tırmanmak olmadığını ifade ederek “Türkiye Dağcılık Federasyonunun görevi sadece dağlara tırmanmak değildir. Görevlerimiz arasında ülkemizin tanıtımı da vardır. Dittiğimiz bölgelere götürdüğümüz hizmetler ile o bölenin iç turizmine katkı sağlayacağız ve sağlıyoruz. Bugün burada bu anlardan bir tanesini yaşıyoruz. 30 Ağustos gençlik haftası tırmanışının 13.'sü bugün Rize’de yapılıyor. Bu faaliyetlerimizden 12.'sini Ağrı Dağı’nda yapmıştık. Ağrı Dağı’nın dünyaya tanıtımı noktasında katkı sağladık. Doğusunu, Batısını, Kuzeyini tırmanma imkanı bulduk. Bu yıl ise her ne kadar Dünya çok çok iyi tanıyor olsa da uluslararası boyutta bir devlet kuruluşu olarak bu bölgeyi de tanıtmak istedik” dedi.

halil-bakirci.20120828121747.jpgTörende konuşan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rizelilerin Rize’nin sahip olduğu doğal imkanlardan yeterince istifade etmediklerini belirterek, “Rize’de 2004 yılından bu yana Belediye Başkanlığı yapıyorum. Rize denizi ve dağları ile öne çıkması gereken bir yer. Maalesef dağlarımızı da çok kullanmamışız. Denizimizi de kullanmıyoruz. Biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Dağcılık Federasyonumuz ile her yıl bir etkinliğimiz müşterek oluyor. Rize Belediyesi olarak desteğimiz devam edecektir” diye konuştu.

Etkinliğe İran’dan katılan Ali Ekber isimli İran’lı dağcı ise yaptığı açıklamasında “Kaçkarlar tırmanış için çok güzel bir parkur. Daha öncede Kaçkarlarda tırmandım. Burada ve bu etkinlikte bulunduğum için mutluyum” ifadelerini kullandı.

31 Ağustos tarihine kadar sürecek etkinlikte ilk olarak Kavron Yaylası’na ardından Mezovit Yaylası'na çıkılacak. Uzman dağcılar Mezovit’te dağcıların performanslarına, sağlık durumlarına ve hava koşullarına göre değerlendirme yaparak hangi dağcıların 3 bin 937 metre yükseklikteki zirve tırmanışına katılacaklarına karar verecekler.

13.-zafer-tirmaniisi-rize.jpg