2 Milyon İnsan Sıkıntıya Girecek Doğu Karadeniz Boşalacak!

2 Milyon İnsan Sıkıntıya Girecek Doğu Karadeniz Boşalacak!
Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'dan yaklaşık 2 milyon insanın sıkıntıya girmesine ve bölgede hızla göç olaylarının başlamasına neden olacak olayı Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman açıkladı. İşte Akman'ın o iddiası:

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, Doğu Karadeniz Bölge ekonomisinin sigortası konumunda olan ÇAYKUR'un özelleştirilmesinin Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'dan yaklaşık 2 milyon insanın sıkıntıya gireceğini ve bölgede hızla göç olaylarının başlamasına neden olacağını savundu.

Akman, yaptığı yaptığı yazılı açıklamada, ÇAYKUR'un özelleştirilecek olarak gösterilmesinin bile bölge halkını tedirgin ettiğini belirterek, çayın, bölgenin coğrafi şartları dikkate alındığında sosyo ekonomik boyutları ile bölge insanı ve ekonomisi için vazgeçilmez bir ürün olduğunu vurguladı.

Doğu Karadeniz Bölge ekonomisinin sigortası konumunda olan ÇAYKUR'un özelleştirilmesinin Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'dan yaklaşık 2 milyon insanın sıkıntıya girmesine ve bölgede hızla göç olaylarının başlamasına neden olacağına dikkati çeken Akman, şunları kaydetti: "ÇAYKUR, çay sektörünün ve üreticinin teminatıdır. ÇAYKUR'un özelleştirilmesi demek, özel sektörün çay alım ve ödeme politikalarında üreticilerden çok daha ucuza çay alması, üreticilerin daha da fazla mağdur olması demektir. Özelleştirme halinde, ülkeye resmi veya kaçak yollarla giren çay daha da artacak ve üreticiler çay bahçelerindeki ürünlerini toplamaktan vazgeçecektir. Bölgemizin iklim ve coğrafi şartlarında çay dışında başka bir ticari tarım ürünü yetiştirilemeyeceği gerçeği bilinmelidir. Sürdürülebilir çay tarım politikası oluşturulmalı ve çay milli ürün kapsamına alınmalıdır. ÇAYKUR ve özel sektör bilimsel ve teknolojik yenilikler kullanılarak kaliteli kuru çay üretimine devam etmeli, üreticinin ve bölgenin teminatı olan ÇAYKUR özelleştirme kapsamından çıkarılmalıdır.''