4.Rize Günleri Ankara`da Başladı

4.Rize Günleri Ankara`da Başladı
Rize Valiliği öncülüğünde Ankara Rize Dernekleri Federasyonu organizasyonu ile düzenlenen `4. Rize Günleri Etkinlikleri` Ankara Atatürk Kültür Merkezi`nde başladı.

Etkinliklerin açılışının yapıldığı törene Gümrük ve Ticaret Bakanı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, TBMM eski başkanlarından Köksal Toptan, eski bakanlardan Faruk Nafiz Özak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Milli Savunma bakan yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Rize Milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret Bayraktar, Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Ömer Ofluoğlu çok sayıda kaymakam ve belediye başkanları ve birçok davetli ve vatandaşlar katıldı.

kkk.jpg

BAKAN YAZICI, 8 MART KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI
Rize gibi az bir coğrafyada yer alan bir ilin bu tür etkinliklerle büyük illere gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı; “ Bu etkinliklere katılımın çok olması mutluluk verici. Güzel ve başarılı bir organizasyon. Rize için hep beraber çalışmalıyız. 14 Mayıs 2011 yılında Rizeliler başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan bir talepte bulundular.
hayati-yazici.20130308194833.jpgAraştırdık ta Osmanlı döneminden gelen bir istekti bu. Bu talep Ovit Tüneliydi. Orada başbakanımız sözü verdi. Bu tarihten 364 gün sonra Ovit’te temeli attık. Bu işler bu millete sevda ile oluyor. 2015 yılının sonunda inşallah bu tüneller bitecek. Biz Rizeliler horon ederken ne hissediliyor merak ettiniz mi? Ayakları yere vururken sevgimizi, el ele tutuşurken beraberliğimizi, atma türkü atarken kıvrak zekâmızı kullanırız. Bizler insanı insan olduğu için severiz. Rize’yi ilerleyen yıllarda çok daha iyi göreceksiniz. En az iki ayda bir Rize’de toplanarak Rize’nin projelerini masaya yatırıp takip ediyoruz. Bugün dünya kadınlar günü. Dünya nüfusunun çoğu Türkiye’nin de çoğu nüfusu kadınlardan oluşuyor. Yakında ticaret meslek odaları seçimleri var. Başkanlara söylüyorum, seçimlerde yönetimlerde çok sayıda kadınları görmek istiyoruz.

0001.20130308165055.jpg

BASA: ETKİNLİĞİN AMACI ZİYARETÇİLERİ RİZE’YE ÇAĞIRMAK
Rize’nin kurtuluşu münasebetiyle bu etkinlikleri başlattıklarını belirten Rize Dernekler Federasyonu Başkanı Süleyman Basa; “Dört yıl önce başladığımız etkinliklerin bu yıl dördüncüsünü yapıyoruz. Açılış günümüzün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne rastlamasından ötürü Ankaralı kadınlara Rizeli kadınlar 20 bin paket hediye çay dağıttı. Bu yıl yine çok özel stantlar hazırlandığını görüyoruz. Çok özel etkinliklerimiz, sergilerimiz ve konserlerimiz var. Ayrıca bu yıl 24 saatlik bir horon etkinliğimiz olacak. Buradan tüm dünyaya el ele tutuşarak birlik ve beraberlik mesajları vereceğiz. Etkinliğimizin amacı burada küçük bir Rize oluşturmak ve ziyaretçileri Rize’ye davet etmektir. Geçen yıl bir hayalimiz gerçekleşti. Bizde geçen yıl ki organizasyonda Ovit Yolunu vurgulamıştık. Artık hayal değil gerçekleşti. Şimdi ki hayalimiz Rize Havaalanıdır” diye konuştu.

RİZE GÜNLERİ BİR MÜŞTEREK ÇALIŞMA ÖRNEĞİDİR
Rizelilerin genelde müşterek işleri pek birbirleri ile işleri olmadığını söyleyen Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı; “Sadece çay alım yerleri ve camilerde bir araya geliyoruz. Ankara’da ki Rize günleri müşterek iş yapmanın güzel bir örneğidir. Beraber iş yapma alışkanlığımız olursa daha iyi işler çıkartır ve daha güçlü oluruz. Böyle bir organizasyonun yapılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki gelecek senelerde daha da iyisini yapacağız” diye konuştu.

RİZE’NİN SICAKLIĞINI ANKARA’YA GETİRDİK
İmece usulü ile güzel bir etkinliğin altına Rizeliler olarak imza atıklarını belirten Rize Valisi Nurullah Çakır; “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesi ile Kızılay meydanında Rizeli bayanlarımız Ankaralı bayanlara hediye çay dağıttı. Bu etkinlik ile başlayan güzel organizasyonumuzda Ankaralılar Rize’nin sıcaklığını gösterdik. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

KARAL: DİĞER İLLERDE DE YAPILMALI
Ankara’da yapılan bu etkinlikleri başarı ile sürdürdüklerini belirten Rize Milletvekili Hasan Karal; “Çayın Başkenti Başkent’te isimli etkinliklerin diğer illerde de gerçekleşmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

012.20130308195129.jpg

RİZE ANKARAYA TAŞINDI
İlginin yoğun olduğu etkinliklerin ilk gününde Rize`nin doğası, mutfağı, el sanatları, Rize bezi, müziği, tulumu, kemençesi, şairleri, ressamları, atmacaları ve yemekleri sergilendi. Başta turizm olmak üzere yerel ve ulusal alanda Rize markalarının, mutfağının en güzel ürünlerinin satışının gerçekleştirildiği stantlara vatandaşların ilgisi oldukça büyüktü.

Rize Günleri Etkinlikleri, Rize Valiliği, Rize Belediyesi, Rize Üniversitesi, Çay Kur Genel Müdürlüğü, Rize Ticaret Borsası, Rize Sanayi ve Ticaret Odası, ilçe belediyeleri, özel firmalar, Çay sektörü temsilcilerinin destekleriyle düzenleniyor. Etkinliklerde Rize`nin tarihi ve kültürünü anlatan dinletiler, paneller, söyleyişler düzenlenmesi yanı sıra Rize`nin yetiştirdiği bilim adamları, düşünürler, siyasetçiler, sanatçılar ve sporcular da katılıyor.

Konuşmalar ardından etkinliğe katkıda bulunanlara plaket verildi. Etkinliklere yarında birçok milletvekili yönetici ve vatandaşın katılması bekleniyor.

2222.20130308195301.jpg