50 bin hasta böbrek bekliyor

50 bin hasta böbrek bekliyor
K.T.Ü Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Organ Bağışı Kampanyası münasebetiyle Doç.Dr.Murat TOPBAŞ, Prof.Dr.Şükrü ULUSOY,Yrd.Doç.Dr.Serdar TÜRKYILMAZ tarafından din görevlilerine seminer verildi.

Doç.Dr.Murat TOPBAŞ  ; Ülkemizde 50 bin civarında böbrek nakli bekleyen hasta olduğunu ,organ bağışı konusunda sıkıntılar yaşadıklarını,bu konuda din görevlilerinin yardımına ve desteğine ihtiyaçları olduklarını söyledi.

Toplumu aydınlatmak için bazı mesleklerin öne çıktığını,din adamlarının da bu meslek kategorisine girdiğini söyleyen Prof.Dr. Şükrü ULUSOY,Kronik böbrek hastalığının günümüzde hızla artmaya başladığını,Şeker ve Hipertansiyon Hastalığı bu  kronik böbrek hastalığının en önemli iki nedeni olduğunu söyledi.Kronik böbrek hastalığının ilerleyici ,sinsi bir hastalık olarak tanımlandığını ,toplumda farkına varılması  zor olduğunu belirten ULUSOY ,bu hastalığın tedavisinin 3 şekilde gerçekleştirildiğini ,bu tedaviler içinde böbrek naklinin daha iyi bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

Ülkemizde yılda bin’e yakın böbrek naklinin yapıldığını,bunun %80’lik kısmının canlıdan alınan böbrek nakli olduğunu söyledi.

Toplantı sonunda çok sayıda din görevlisinin organlarını bağışladığı gözlendi.