600 Yıl Sonra 600 Kişiyle Rize'de İftarda Buluştular

600 Yıl Sonra 600 Kişiyle Rize'de İftarda Buluştular
600 yıl önce Diyarbakır'da yolları ayrılan Çom ailesi 600 yıl sonra sosyal medya sayesinde 600 ferdiyle birlikte Rize'nin Çayeli ilçesinde düzenlenen iftarda bir araya geldiler.

Bundan 600 yıl önce Orta Asya’dan Anadolu´ya gelen ve Diyarbakır´da 3 kola ayrılan ´Çom´ ailesi 600 yıl sonra Rize´nin Çayeli ilçesinde iftarda bir araya geldi.

3 yıl öncesine kadar sadece bir yerlerde yüzyıllar öncesine dayanan akrabaları olduğunu bilen Çom ailesi, son 3 yıl içerisinde sosyal medya üzerinden birbirine ulaşarak 8 bin kişilik dev bir aile oluşturdular. 600 yıl sonra birbirine ulaşan aile üyeleri, iftar programındaki oluşturdukları samimi tabloyla, sosyal medyanın sevgi ve muhabbet üzerine ortak hareket üretebileceği mesajını da vermiş oldular.

Atalarının Anadolu´ya girmesinden sonra Diyarbakır´da 3 kola ayrılan Çom ailesinin Rize’nin Çayeli ilçesindeki fertleri bundan 100 yıl önce başka illerde de akrabalarının olduğu konusunda duyumlar alırlar. Uzun araştırmalardan sonra soy ağaçlarını çıkarırlar. Ve 1960 yılından sonra birbirlerinden haber almaya başlarlar. Araştırmaların ardından ailenin 600 yıl önce Orta Asya´dan Anadolu´ya yerleştiği, daha sonra ailenin 3 kardeşinden birinin Rize´ye, diğerinin Malatya´ya bir diğerinin ise Erzurum´a yerleştiği bilgisine ulaşırlar. Zaman içerisinde bu 3 ildeki aile üyeleri birbiri ile diyalog kurmaya başlar. İlerleyen zamanlarda Adana´da da ailenin üyeleri olduğu fark edilir. Buna zamanla büyük şehirlere yerleşmiş olanlar da eklenir.

Son 3 yıldır sıkı diyalog içerisinde bulunan Çom ailesi fertleri bu yıl uzun gayretlerin ardından bir dernek çatısı altında 600 yıl sonra tekrar bir aile haline gelmiş durumda. Hikayenin en ilginç olan kısmı ise bu bütünlüğü kısa zamanda sağlayan faktörün sosyal medya oluşu.

600-yil-sonra-600-kisiyle-rizede-iftarda-bulustular.jpg

İnternet üzerinden birbirini bulan ve zaman içerisinde karşılıklı ziyaret ağı oluşturan Çom ailesi bugün 8 bin üyesiyle birlikte birbirinden haberdar ve tek bir aile gibi iç içe. Bu sayı, Çom türevli diğer soyadlarına sahip ailelerin de sosyal medya üzerinden durumdan haberdar olmasıyla günden güne artmaya devam ediyor.

Rize´nin Çayeli ilçesinde 600 ferdiyle birlikte yüzlerce kilometreyi aşıp bir araya gelen Çom ailesi, karşılıklı muhabbet ve sevginin hakim olduğu iftar programında unutulmaz dakikalar yaşadılar.

Türkiye genelinde yaklaşık 8 bin kişilik bir aile olduklarını söyleyen Aşkale Çomoğlu Derneği Başkanı Yavuz Çomaklı “Çomoğlu ailesi Osmanoğulları ile birlikte Orta Asya’dan Türkiye’ye göç etmiş, sonradan Çomoğulları adını almış bir aile. 600 yıllık geçmişi biliyoruz. 600 yıla kadar dedelerimizi bir fiil sayabiliyoruz. Yakın zamana kadar birbirimizin sadece varlığından haberimiz vardı. Şimdi ise birbirimizle devamlı iletişim halindeyiz. Bunda çağımızın iletişim araçlarının rolü büyük.” diye konuştu.

Sosyal paylaşım sitelerinin insanların bir araya gelmesinde en etkili araç olduğunu söyleyen ‘Benim İçin Üzülme’ dizisi oyuncularından Tuğba Çom ise “Artık paylaşmayı ve bütünleşmeyi sağlayan çok ciddi sosyal iletişim alanları var. Çomoğlu ailesi olarak bu faktörün en iyi kullanıldığı platformlardan birini oluşturduk. Mesela bizim Çomoğlu derneği olarak bir sayfamız var. Herkes oraya yorumunu gönderiyor. Oraya arkadaşlık isteği talebini yolluyor ve orada insanlar paylaşırken aynı zamanda bütünleşiyor.” dedi.

Düzenlenen iftar programıyla nadide bir mozaiğin parçalarının bir araya geldiğini söyleyen Anadolu Çomoğulları Dernek Başkanı Hikmet Çom “Malatya güneydoğudaki bir ilimiz, Erzurum doğudaki bir ilimiz. Biz Karadenizliyiz. Bir çoğumuz İstanbul’da yaşıyor. Ankara’da yaşayanlarımız geldi. Ülkemizin ortak akıl etrafında yeniden şekillendiği bu dönemde bizler de böylesi güzel bir birliktelikle bu sürece katkıda bulunmak istedik. Ortadoğuda 600 yıl abilik yapmış bir milletin torunları olarak yine o abi rolü bizden bekleniyor. Bizler de küçük ölçekte bu işi başarırsak domino etkisiyle büyük ölçüye gelecektir.” şeklinde konuştu.