7 İlin Gençliğinin Çay Tadındaki Sıcak Buluşması Rize'de Gerçekleşti

7 İlin Gençliğinin Çay Tadındaki Sıcak Buluşması Rize'de Gerçekleşti
Van, Gaziantep, Şanlıurfa, Iğdır, Kars ve Mardin'den gelen gençler, Rize'de “Gençler Çay’da Buluşuyor" projesinde buluştu.

Rize, çayıyla 7 ilin gençliğini buluşturdu... Rize Gençlik Merkezi Gençlik Kulübü Derneği tarafından, Avrupa Birliği Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Gençlik Programı Eylem 1.2 Gençlik Girişimleri kapsamında hibe desteğiyle yürütülen  “Gençler Çay’da Buluşuyor/Youth Meeting At TeaBreak” projesinin Çay’da Buluşma ve Kültür Gecesi faaliyetleri sona erdi.

Van, Gaziantep, Şanlıurfa, Iğdır, Kars ve Mardin illerinden gelen oniki gencin yanı sıra Rize’de üniversite okuyan İstanbul, Ankara, Aydın, Kayseri gibi farklı illerden gelen sekiz gencin katılımcı olarak yer aldığı proje kapsamında Rize Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Çaykur Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mustafa Çelik ziyaret edildi.

gencler-cay’da-bulustu-1.jpg

Projenin ana faaliyetlerinden biri olan Çay’da Buluşma kapsamında katılımcı gençler çayın bahçeden bardağa geliş sürecini yaşayarak tanık oldular. Çay bahçesinden başlayan çay kesme etkinliğinin yanı sıra çay fabrikası, çay alım yeri, paketleme fabrikası ve Çaykur Çay Araştırma Müdürlüğü ziyaretlerinin sonunda Ziraat Botanik Çay Bahçesi’nde Rize manzarası eşliğinde çay içtiler.

gencler-cay’da-bulustu-(2).jpg

Projenin bir diğer ana faaliyeti olan Kültür Gecesi’nde proje katılımcısı gençlere ve programa katılan misafirlere proje ekibi tarafından hazırlanan yöresel yemekler ikram edildi. Van, Şanlıurfa, Gaziantep, Iğdır, Kars ve Mardin illerinin yöresel kıyafetler, halk oyunları ve türkülerinin paylaşıldığı programda Rizeli gençler hazırladıkları programda Rize Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Halk Oyunları ekibinin tulum eşliğinde folklor gösterisi ve Ahmet Çakar’ın ilimize gelen gençlere attığı atma türkü yer aldı.
Program finalinde programa katılan herkesin yer aldığı horon halkasında başta horon olmak üzere her ilin halk oyunları oynandı. Katılımcı gençlere Rize Gençlik Merkezi Gençlik Kulübü Derneği Başkanı Muammer Bayraktar tarafından hediyeleri takdim edildi. Ayrıca Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu tarafından proje katılımcısı gençlere Rize tanıtım kitapçıkları ve cd’si hediye edildi.

gencler-cay’da-bulustu-(3).jpg

Haftasonu Ayder yaylasında doğa yürüyüşü yapan gençler Fırtına’da rafting heyecanını da yaşadı. Ayder programının ardından Çayeli Belediyesi’nin misafiri olan gençler Çayeli Gençlik Derneği Başkanı ve Çayeli Belediye Meclisi Üyesi Vatan Karakaş rehberliğinde Yaşam Müzesi’ni gezerek Rize’nin farklı değerlerini ve yöresel eşyalarını görme şansı buldu.

gencler-cay’da-bulustu-(5).jpg

Projeyle ilgili açıklama yapan proje yasal temsilcisi Şafak Tüfek, “Gençlerin kültürel ve yerel değerlerini tanımalarını ve tanıtmalarını sağlamak, farklı illerde yaşayan gençlerin kültürel paylaşımını arttırmak, kültürel değerlere yönelik duyarlılık ve farkındalığı arttırmak amacıyla Rize’nin simgesi olan çay’da buluşan gençlerimiz proje boyunca çay konusunda her açıdan bilgi sahibi oldular. Çay toplamayı birebir tecrübe ederek ve çayın fabrikada aşamalarını yerinde görerek çayın bahçeden bardağa kadar olan bütün aşamalarındaki emeği fark ettiler. Projeye destek veren Rize Valiliği, Rize Belediyesi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Çayeli Belediyesi’ne teşekkür ederiz.’ diyerek Gençler Çay’da Buluşuyor projesini uluslar arası boyuta taşıyarak farklı ülkelerin gençlerini çayda buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

gencler-cay’da-bulustu-(6).jpg

gencler-cay’da-bulustu-(4).jpg

gencler-cay’da-bulustu-(5).20140603195755.jpg

gencler-cay’da-bulustu-(6).20140603195806.jpg

gencler-cay’da-bulustu-(1).20140603195820.jpg

gencler-cay’da-bulustu-(2).20140603195829.jpg

gencler-cay’da-bulustu-(3).20140603195840.jpg

gencler-cay’da-bulustu-(4).20140603195851.jpg

gencler-cay’da-bulustu-(7).jpg

gencler-cay’da-bulustu-(9).jpg

gencler-cay’da-bulustu-(8).20140603200000.jpg

gencler-cay’da-bulustu-(10).jpg