87 Metre Yüksekte Ekmek parası

87 Metre Yüksekte Ekmek parası
İzmirli Şerif Eresen, ekmeğini, iple tırmandığı onlarca metre yüksekliğindeki minarelerin alemlerini değiştirerek ve boyayarak kazanıyor.

Rize'nin Güneysu ilçesindeki Güneysu Merkez Camisi'nin minaresinin alemini değiştiren İzmirli Şerif Eresen, gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun yıllardan beri minare boyama ve tamir işleri yaptığını belirterek, ''Yaptığım işin tehlikesi büyük. Ancak tehlikeli de olsa bu işi birilerinin yapması gerek'' dedi. 

Ustasının bir akrabası ile evlendiğini, sonra çocukları ile kendisine bu işi öğrettiğini anlatan Eresen, her işin bir zorluğu olduğunu, yaptığı işin özellikle kuvvet istediğini, ancak tekniğini bildikten sonra kaç metreye tırmandığının önemi olmadığını söyledi. 

İşinin riskli olduğunu, ancak bu iş için doğduğuna inandığını dile getiren Eresen, şöyle konuştu:

''Elbette ki emniyeti elden bırakmadan, yerine göre vücuduma 2 emniyet ipi bağlayarak çalışıyorum. İpi minarenin etrafına dolayarak üzerinde gezinebileceğim yolu yapmış oluyorum. Yaptığım işi çok çabuk bitiriyorum. Çünkü ben minareye tırmanmak için tahtadan iskele kurmuyorum. Elimdeki tek malzeme, minareye doladığım ip. Ama elbette ki bu yöntemin tehlikesi daha fazla. Aldığım ücret ise iskele kuran ustalara göre hem daha az, hem de işimi daha hızlı yapıyorum.'' 
    
''MİNARENİN UCUNA ÇIKINCA HUZURA KAVUŞUYORUM''
     
Eresen, kendisine, ''minarenin ucuna ölmek için mi çıkıyorsun?'' diyenler olduğunu, fakat ekmeğini bu işten kazandığını belirterek, ''Minarenin ucuna çıkınca huzura kavuşuyorum. Aşağısı ile bağlantım kesiliyor. Düşünülenin aksine, çok da rahat çalışıyorum. Bu işi yapmak benim için bir hastalık haline geldi. Aslında parayla yapılacak bir iş değil bu. Ama minareye çıkmadığım zaman rahatsız oluyorum'' diye konuştu. 

İşi öğretecek çırak bulmakta zorlandığını, çünkü birçok insanın minareye çıkmaya korktuğunu dile getiren Eresen, başından geçen ilginç bir anıyı ise şöyle anlattı: 

'Bir gün İstanbul Arnavutköy'de Habipler Camisi'nde bir kişi minareye çıktığımı ve sadece elimde bir ip olduğunu görünce, kalp krizi geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. Allah'tan kendisine bir şey olmadı. Ben de daha sonra kendisini hastanede ziyaret ettim.''

Şimdiye kadar çıktığı en yüksek minarenin 87 metre uzunluğunda olduğunu ifade eden Eresen, ''Adana'da Merkez Camisi'ndeki 110 metrelik Türkiye'nin en uzun minaresine hiçbir ücret talep etmeden çıkıp onarım yapacağım ve bu işi bırakacağım'' dedi.