Afacanlar'dan Promosyon Açıklaması

Afacanlar'dan Promosyon Açıklaması
Rize Milli Eğitim Müdürlüğü promosyon anlaşması ile ilgili yetkili sendika olan Eğitim Bir Sen’in Rize 1 No’lu Şube Başkanı Seyfettin Afacanlar, açıklamalarda bulundu.

Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bazı okulların üç yıl önce 20/12/2012 tarihinde Rize Akbank Çarşı şubesi ile imzaladığı promosyon anlaşması 20/12/2015 tarihinde sona erdiğini ve iki buçuk yıllığına yapılan yeni anlaşmayı  bu kez Halk Bankası kazandığını hatırlatan Afacanlar, “İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı, merkezde bulunan tüm ilkokul ve ortaokullar ile 10 ayrı lise’den oluşan toplamda 1803 kişiyi kapsayan maaş promosyonu anlaşması yasal sınırlar çerçevesinde bir Milli Eğitim şube müdürü başkanlığında, üç okul müdürü ve yetkili sendika olarak Eğitim Bir Sen Başkanından oluşturulan komisyon tarafından yürütülüp 25 Aralık 2015 tarihinde sonuca bağlanmıştır.” dedi.

Afacanlar, konu hakkındaki yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

Promosyon ihalesine, yaygın ağı bulunan tüm bankalar davet edilmiş, davet edilen bankalardan 7 tanesi kapalı zarf usulü tekliflerini komisyona sunmuş, bazı bankalar ise ihaleye iştirak etmemişlerdir. 4 banka ile açık artırıma başlanmış, ihale tamamen şeffaf bir şekilde devam etmiş, 4 Milli Eğitim çalışanı, kurum muhasebe şef’i , yetkili sendika başkanı ve 7 bankadan 12 kişi, toplam 18 kişi huzurunda yapılmıştır.  İhaleye verilen en yüksek rakamdan başlanmış, en son kalan finans bank ve halk bankası arasında geçen ihale 40. tur neticesinde en yüksek rakamı veren Halk bank’a kalmıştır. İhale 2 buçuk yıllığına yapılmıştır.30 aylık olarak yapılmasının nedeni Rize merkezdeki tüm okulları 30 ay sonra tek çatı altında toplayarak toplu ihaleye çıkmaktır. Ülkemizde Milli Eğitim Müdürlüklerinde yapılan anlaşmalarda ortalama aylık baz da kişi başına düşen tutar 21 ile 28 tl aralığında olup, yapılan bu anlaşma kişi başına 32,53 tl olmuştur. Bu da gösteriyor ki yapılan promosyon anlaşmasında elde edilen sonuç standartların üzerindedir. Çalışanlarımızın menfaatlerine uygun en iyi sonucu aldığına inanan komisyonumuz, promosyon anlaşmasını imzalamıştır.

Promosyon üç eşit taksitte dağıtılacaktır.1.taksit ilk maaşı aldığımız ay itibariyle dağıtılacaktır. Şu anki personel sayısı olan 1803 personele dağıtılacak olan promosyon kişi başına ortalama düşen 976 liranın üçe bölünerek ilk taksiti 325 tl olarak ödenecektir.

Eğitim camiamızın ve üyelerimizin promosyon süreci ile ilgili şu konuları iyi bilmesi gerekir.

Promosyon anlaşmasının yapılmadığı için çalışanların zarar ettiği algısı oluşturulmaya çalışıldı.Oysa ki bundan önceki anlaşma 3 yıllık idi ve  20/12/2012 tarihinde imzalanmıştı, 20/12/2015 tarihinde anlaşma sona erdi.25/12/2015 tarihinde de yeni anlaşma imzalandı. Görüldüğü gibi süreçte bir aksama yokur  Fakat özellikle isminden başka  hiç bir özelliği Türklükle  ve Türk milli ve marevi değerleri ile örtüşmeyen bir sendika  gittiği okullarda tarihi çarpıtarak eğitim çalışanlarını  yanlış yönlendirmiş, aylarca kaybımız varmış gibi özellikle yeni atanan eğitim personelini kandırma yoluna giderek sendikamızı suçlamıştır.

İkinci bir durum; Promosyon anlaşmalarını Milli Eğitim Müdürlüğü yapmaktadır. Sendikamız yetkili olduğu için bu ihalelere çalışanların haklarını korumak amacıyla gözlemci olarak katılmaktadır.İmza yetkisi vardır.Anlaşmalara itiraz hakkı vardır. Anlaşmanın direkt muhatabı kurumdur. Biz sendika olarak baskılarımızla yıllardır çalışana dağıtılmayan promosyonun %100'ünün dağıtımını sağladık. Şu an yapılan sadece bir ihaledir, bankalar ihaleye katılır, en yüksek promosyonu verene ihale kalır. Bizim görevimiz anlaşmanın şeffaf olması ve çalışanların haricinde bu paradan hiç bir kişi ve kurumun menfaat sağlamasını önlemektir. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu güne kadar yapılan yetkili sendika olarak katıldığımız anlaşmalarda gereken titizliği göstermiştir. Kendilerine çalışanlarımız adına teşekkür ederiz.

Promosyonun üç taksitte ödenmesinin nedeni; Milli Eğitim Müdürlüğümüzde her yıl yüzlerce çalışanımızın yer değiştirmesi veya ilk atama olarak ilimize gelmesi nedeniyledir. Tayini çıkıp gidecek olan çalışanımızın hak etmeden promosyonun tamamını alıp giderek haksız kazanç elde etmesi ve gelecek olan arkadaşımızın da hak edeceği promosyonunu alamamasıdır. Promosyon alabilmek için dava açmak zorunda kalan çalışanlarımızın davalarının çoğunluğu da aleyhte sonuçlanmaktadır. Bu nedenle promosyonun peşin değil üç taksitte alınmasına karar verilmiştir.

Her dönemde farklı okul grupları  veya ilçeler farklı anlaşmalar yapabilir. Bunların birbirlerine emsal olma veya bağlayıcılığı yoktur. Sendikamızın görevi rekabetin fazla olması için hizmet ağı geniş tüm bankalara teklif verilmesini sağlamaktır. Hangi bankanın ne kadar teklifle geleceği veya kaçıncı turda çekileceği bankaların kendi kar zarar hesapları ve müşteri açılımları ile alakalıdır. Nitekim hiç teklif  vermeyen bankalar olduğu gibi zaman zaman yeni açılan banka şubeleri müşteri kazanmak için yüksek tekliflerle de gelebilmektedir. Örneğin İkizdere ilçe Milli Eğitimin  geçen nisan ayında yaptığı anlaşma. İkizdere de tek banka devlet bankası olan Ziraat bankası var. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü prosedür gereği Rize deki bankalara teklif getirmiş, fakat gerekli cevabı alamamış, durumu çalışan personelle paylaşmış, personelin büyük çoğunluğu ilçedeki tek banka olan Ziraat bankası ile devam etmek istediklerini, gerekirse promosyon almayabileceklerini bildirmesi sonucu ilçe Milli Eğitim teklif çok düşük de olsa böyle bir anlaşmaya imza atmıştır.

Peki geçmişte bu işler nasıldı. Şimdi avaz avaz bağıran sözüm ona bazı sendikalar o zamanlar ne yapıyordu. Hiç merak ettiniz mi? Yetkisi ve etkisi kalmayınca işi sadece çamur at, izi kalsın kabilinden sataşma sendikacılığı ile anılan malum bir sendikanın her yıl promosyon parası alımı veya promosyon anlaşması yapma günü yaklaşınca yine krizleri tutup  çamur atma hırsları depreşiyor. Sendikamıza saldırmayı kendilerine bir vazife olarak görüyorlar.Oysa ki geçirdikleri nöbetlerden midir yoksa unutkanlıklarından mıdır her defasında tekrar tekrar hatırlatmak zorunda bıraktıkları yetkili oldukları dönemlerdeki promosyon anlaşması görüşmelerini bilmeyen yok.Ama yine de birkaç yeni atanan kişiyi etkiler miyiz çabasıyla yalan ve iftira kurguları yapıyorlar. Bu Türk Eğitim Senliler ya çok unutkanlar veya doğruları görmek işlerine gelmiyor, kafayı devekuşu gibi kuma gömmüşler. Rize de yetkili oldukları yıllarda 1486 kişi adına İl Milli Eğitim müdürlüğünden istedikleri para inanmayacaksınız ama 3 yıllık bir ayakkabı parası idi yani 30 lira (30/36 = 0.83) aylık 0,83kuruştur.İkinci oturumda fiyatı artırdılar, bu sefer 50 lira istediler, bu da aylık 1 lira 36 kuruşa denk gelir. Şimdi 80 personeli olan ufacık ilçemiz yıllık 60 lira almış,Türk Eğitim Sen Rize şubesi ise 3 yıllık 50 lira istemiştir.  O dönemde sendikalara danışmadan ve tamamı İl Milli Eğitimde kalacak olan 541 bin lira promosyon parası yetkili olmadığı halde Eğitim Bir Sen’in dik duruşu sayesinde çalışanlara dağıtılmıştı. Ayrıca bu promosyon tutarı belli, bankada repo edilmiş bir paradır. Tutarı belli olan bir paradan aylık 0,83 kuruş istemek hangi hesaba sığar siz karar verin. Demek ki Türkiye de aylık 5 liradan daha düşük promosyon  talep eden  sendika da varmış. Rize Türk Eğitim Sen, 0,83 kuruş.

Yapılan anlaşmada ek dersin geç ödenmesi veya bankada repo edilmesi gibi bir madde kesinlikle bulunmamaktadır. Bu konuda sendikamıza çamur atanlar şunu bilsinler ki sıkıntı tarafımızdan bilinmekle beraber görüşmelerimizde müşahede ettiğimiz personel sıkıntısının olduğu ve ek ders çizelgelerinin okullarımızdan müdürlüğe geç yollanması nedeniyle ödemelerin gecikmesidir. Konunun düzeltilmesi için İl Milli Eğitim müdürlüğü gereken hassasiyeti gösterecektir.

Eğitim Bir Sen Rize Şubesi olarak tüm çalışmalarımızı genelde eğitim çalışanlarının özelde ise tüm üyelerimizin menfaatlerini gözeterek çalışmalarımızı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Hiç bir çalışanımızın bu konuda tereddüdü olmasın, promosyon anlaşması zamanında, çalışanımızın menfaatleri doğrultusunda yapılmıştır. Eğitim Bir Sen'in bu güne kadar katıldığı promosyon anlaşmalarında gereken titizlik gösterilmiştir, gösterilmeye devam edilecektir.

Yapılan anlaşma tüm çalışanlarımıza hayırlı olsun.   

Kamuoyuna saygılarımızla.