Alman Çifti Büyüleyen Şehir

Alman Çifti Büyüleyen Şehir
Yirmibeş yılda 42 ülke gezen emekli öğretmen Alman çift, Türkiye'yi gördükten sonra başka bir ülkeye tatile gitmeye gerek görmediklerini belirterek "Rize'ye yerleşmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Yirmibeş yılda 42 ülke gezen emekli öğretmen Alman çift, Türkiye'yi gördükten sonra başka bir ülkeye tatile gitmeye gerek görmediklerini belirtti.

Alman coğrafya öğretmeni Dietmar Hemberger ile İspanyol asıllı sanat tarihi öğretmeni Clementia Hemberger çifti, 9 yıl önce Türkiye'yi gördükten sonra bir daha başka ülkeye tatile gitmemiş.

9 yıl içinde Anadolu'da 53 il gezen Dietmar-Clementia Hemberger çifti, 2010 yılı sonunda bu rakamı 60'a çıkarmayı hedefliyor. Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini anlatan kitap çalışması yaptıklarını belirten Dietmar Hemberger, ailecek başta kuru fasulye, bulgur pilavı, tarhana çorbası, etli nohut olmak üzere Türk yemeklerine çok beğendiklerini söyledi.

Dietmar Hemberger, "25 yılda İspanyol asıllı eşim ve 3 çocuğumla 42 ülke gezdik. 2001 yılında İstanbul'a ailecek gezmeye geldik ve Türkiye'ye hayran kaldık. Anadolu insanının sıcakkanlılığı ve misafirperverliği 9 yıldır başka bir ülkeye tatile çıkmamıza izin vermiyor. Geçen yıl eşimle Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bağlı bin 350 metre yükseklikteki Ayder Yaylası'nda horon teptik. 9 yıl içinde gezdiğimiz yerlerde yüzlerce Türk arkadaşımız oldu. Karadeniz, Kapadokya ve Ege'de tatil yaparken Berlin'deki evimizdeki gibi rahat ve huzur içindeyiz." diye konuştu.

Hemberger, Anadolu'da yaptıkları gezileri Alman gezi dergisi Merian'la paylaştıklarını belirtti. Sanat tarihi öğretmeni olan eşinin Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu eserleri hayranı olduğunu vurgulayan Hemberger, kendisinin ise Osmanlı eserlerine düşkün olduğunu kaydetti.

25 günlüğüne eşiyle birlikte Anadolu turuna çıktıklarını bildiren Clementia Hemberger, bu süre içinde Konya, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar, Konya, Antalya'nın Manavgat, Alanya, Korkuteli (Alaaddin Keykubat Mahallesi), Elmalı (Ömer Paşa Camii), Demre (Kale), Finike, Kumluca ve Kaş'ı gezeceklerini söyledi. En zengin Anadolu Selçuklu devleti eserlerinin bu bölgelerde olduğunu belirten Clementia Hemberger, Büyük Selçuklu eserlerinin ise Bitlis Ahlât'ta olduğunu kaydetti.

Hemberger, "Çok ülke gezdik. Anadolu insanının misafirperverliği ve içten olması bizi Türkiye'ye bağladı. İleri de ailecek Karadeniz'de Rize'ye yerleşmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.