Anayasa Mahkemesi'ni kapatalım

Anayasa Mahkemesi'ni kapatalım
Hasip Kaplan'a göre Türkiye'de süren çatışmaların en baş sorumlusu Anayasa Mahkemesi ve genel olarak yargının içinde bulunduğu durum.

"Hukuk ve Demokrasi Bağlamında Türkiye'de Siyasi Parti Kapatmaları'' panelinde konuşan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkiye'de süren çatışmaların en baş sorumlusunun Anayasa Mahkemesi ve genel olarak yargının içinde bulunduğu durum olduğunu ileri sürerek şunları söyledi:

''30 yıllık avukatlık pratiğimde şunu gördüm, 30 yıl süren çatışmaların en baş sorumlusu yargıdır, değişimin çözümün önündeki en büyük engel yargının ve Anayasa Mahkemesi'nin bu halidir. 27 partiyi kapatıp arkasından hala kapatma konuşuluyorsa tek çözüm var, Anayasa Mahkemesi'ni kapatacaksınız, parti kapatma bitecek. Çok uç bir öneri değil, Fransa'da, İngiltere'de Anayasa Mahkemesi yok. Anayasa değişikliği yapıp bu sorunu çözemiyorsak bu kazalar sürekli oluyorsa biz de kestirme yol bulalım. Anayasa Mahkemesi'ni kapatalım.''

FIRAT: TEMEL SORUNLARINDAN BİRİSİ YARGI, HAKİM PROBLEMİDİR

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, ''Türkiye'nin temel sorunlarından birisi aslında yargı, hakim problemidir, bunların hukuku tefsir yöntemleridir'' dedi.

Fırat, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ile Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesince düzenlenen, ''Hukuk ve Demokrasi Bağlamında Türkiye'de Siyasi Parti Kapatmaları'' panelinde konuştu.

Anayasa'nın 6. maddesindeki, ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'' ifadesiyle Cumhuriyetin tarifi yapılırken, ikinci cümlede bu egemenliğin ''yetkili organlar eliyle kullanılacağının'' belirtildiğine işaret eden Fırat, ''Bahsedilen yetkili organlar ise egemenliği kullanma hakkına sahiptir ama denetlenemez ve hesap verme mecburiyetinde değiller'' dedi.

Türkiye'nin siyasi parti kapatmada şampiyon olduğunu kaydeden Fırat, ''1950 öncesinde kapatılan partilerin de sayılması halinde siyasi parti kapatma şampiyonluğunu elimizden alacak kimse yoktur. Bugün Türkiye'de en yaşlı parti 1983 doğumludur. Bazıları daha eski olduğunu iddia ediyorsa da iftiradır. En yaşlı partimiz 27 yaşında'' dedi.

Fırat, siyasi partilerin kapatılmasının kurumsallaşmalarına engel olduğunu ayrıca sivil siyasete olan toplum inancını da ortadan kaldırdığını savundu.

Türkiye'nin temel sorunlarından birisinin yargı problemi olduğunu ifade eden Fırat, ''Türkiye'nin temel sorunlarından birisi her ne kadar pozitif hukuk gibi görünüyorsa da aslında yargı, hakim problemidir. Bunların hukuku tefsir yöntemleridir'' diye konuştu.

Fırat, hiçbir siyasi partinin kapatılmasından yana olmadığını ve kapatılan her partinin siyaset hayatında giderilmesi mümkün olmayan yaralar açtığını da vurgulayarak, ''Dolayısıyla şiddeti kullanmamak ve önermemek şartıyla her siyasi partinin devamından yanayım'' dedi.