Anzer Festivali yapıldı

Anzer Festivali yapıldı
Rize'nin İkizdere ilçesindeki Anzer Yaylası'nda bu yıl altıncısı düzenlenen Anzer Balı, Kültür ve Turizm Şenliği'nde Anzer balının kilogramı 500 TL olarak açıklandı.

İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda Anzer Ballı Köy Kalkınma Kooperatifince düzenlenen şenliğe Vali Zekeriya Şarbak, İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu, Rize Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, Anzer Bal Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır ile vatandaşlar katıldı.

Festival kapsamında gerçekleştirilen Anzer Balı Güzeli Yarışması'na 6 çocuk katıldı. Yarışmada birinciliği kazanan Zeliha Aydın'a çeşitli armağanlar verildi.

Anzer Bal Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl kilogramı 480 TL'den satışa sunulan Anzer balına bu yıl ekonomik krizi ve enflasyonu da göz önünde bulundurarak 20 TL zam yapmayı uygun bulduklarını söyledi.

Çatır, bu yıl Anzer balının kilogramını 500 TL olarak belirlediklerini belirterek, ''Geçmiş yıllarda Anzer poleniyle ilgili fiyat uygulamamız yoktu. Bu yıl ilk kez polende de fiyat uygulamasına giderek kilogram fiyatını 600 TL olarak belirledik'' dedi.

Hava koşullarının son bir haftaya kadar mevsim normallerinde seyrettiğini ancak son bir hafta içinde meydana gelen yağışların bal rekoltesini olumsuz etkileyeceğini düşündüklerini ifade eden Çatır, ''Bu yıl en fazla 500 kilogram bal çıkacağını düşünüyoruz. 20 günlük süre içinde hava şartları değişir ve mevsim normaline dönerse bu miktar 700-800 kilograma kadar da çıkabilir'' diye konuştu.

7318

Çatır, Anzer balına her yıl olduğu gibi bu yıl da çok fazla talep olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Özellikle Başbakanlıktan çok fazla talep oluyor ancak listemizi hazırlarken hastalara öncelik veriyoruz. Şu anda Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve birçok futbolcudan talep var. Geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan Kralı'na da bal göndermiştik. Bu yıl da aynı yönde talepler var. Bal sağımı ve tahliller yapıldıktan sonra listeye göre talepleri karşılayacağız. Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın bal talebi var, bu talepleri karşılayacağız.''

Piyasada Anzer balı adı altında bal satıldığına dikkati çeken Çatır, ''Kilosu 30 TL'ye dahi piyasada Anzer balı satılıyor. Vatandaşlarımız kesinlikle bu ballara itibar etmesin. Anzer balının Türkiye'deki tek satış noktası kooperatifimizdir. Kooperatif dışında satılan ballar standartlara uygun değildir. Bal tüketicileri buna dikkat etsin'' diye konuştu.

Şenlikte, 2009 ürünü 4 kilogram Anzer balı açık artırmayla satışa çıkarıldı. 600 TL'den başlayan açık artırma sonucunda, 4 kilogram Anzer balını Anzer Su Yönetim Kurulu Başkanı Hızır Mürtezaoğlu 10 bin TL'den satın aldı.

Mürtezaoğlu, birer kilogramlık kavanozlarda bulunan balları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a gönderilmek üzere Vali Zekeriya Şarbak'a teslim etti.

Vali Şarbak, Anzerlilerin gerçekten çok şanslı olduğunu belirterek, ''Dünyanın dört bir yanında Anzer balı şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Bunun kıymetini bilerek bu doğal güzelliklere sahip çıkın'' dedi.

Şenlik, yöresel sanatçıların konserleri ve halk oyunu gösterisiyle sona erdi.