Araç Ovit'te ortak Elevit'te çığda mahsur

Araç Ovit'te ortak Elevit'te çığda mahsur
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin Elevit Yaylası'ndaki Yayla köyde mahsur kalan 11 kişi arasında, Ovit Dağı'nda 18 kişinin mahsur kaldığı midibüsün ortağı Abdullah Erzurumlu'nun da bulunduğu ortaya çıktı.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin Elevit Yaylası'ndaki Yayla köyde mahsur kalan ve yolun açılmasıyla ilçeye doğru yola çıkarılan 11 kişi arasında, Ovit Dağı'nda 18 kişinin mahsur kaldığı midibüsün ortağı Abdullah Erzurumlu'nun da bulunduğu ortaya çıktı.

Çamlıhemşin ilçesine 56 kilometre uzaklıktaki Yayla köye 11 Kasımda aldıkları izinle boynuzlu dağ keçisi avlamak için çıkan ABD'li müteahhit 69 yaşındaki Joe Cravley ile Milli Park görevlisi Ömer Kabil, av rehberi Rıza Gözlük, dağ rehberi Güven Aslan ve Abdullah Erzurumlu, av sürelerinin 21 Kasımda dolması üzerine köye döndü.

Bu sırada köyde bulunan muhtar Naci Aydın, Yunus Yıldırım, Muhammet Nişansı, Mustafa Kuru, Naci Yıldırım ve Meryem Yıldırım da ilçeye gitmek üzere yola çıktıktan sonra tipinin artması üzerine Yayla köye döndü.

Bu kişilerin köyde bir araya geldiği sırada çığ düşmesi sonucu Yunus Yıldırım'a ait bir kamyonet kar altında kaldı, yol ulaşıma kapandı.

Çamlıhemşin İlçe Özel İdaresine haber verilmesi üzerine, yaklaşık 30 metre yüksekliğe ulaşan kar kütlesinin kaldırılması için çalışma yapıldı ancak yol ulaşıma açılamadı.

Takviye iş makinelerinin yollanmasıyla yol açma çalışmaları sürdürülürken bugün bir ekskavatör kar üzerinden giderek köyde mahsur kalanlara ulaştı.

Kurtarma çalışmalarına Çamlıhemşin Kaymakamı İsmail Çiçek, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sultan Yılmaz, Çamlıhemşin İlçe Özel İdare yetkilileri ile jandarma ve sağlık ekipleri de eşlik etti. 

SADECE İKİ BAYAT EKMEKLERİ KALMIŞTI

Köyde mahsur kalanların muhtar Naci Aydın'a ait ev ile bir köy kahvehanesine sığındığı, masaları birleştirerek üzerinde uyudukları ortaya çıktı.

Çevrelerinde buldukları odunları yakarak ısınan, kısıtlı miktarda olan un, makarna ve kavurmadan yiyerek günlerini geçiren bu kişilerin yiyecek olarak sadece iki bayat ekmeği kaldığı öğrenildi.

Kurtarma ekiplerinin getirdiği yiyeceklerin dağıtıldığı mahsur kalanlar, ekiplerin yanındaki eski araç lastiklerini yakarak ısındı.

İş makinelerinin yolu açmasının ardından, mahsur kalanlar, kendi araçlarıyla Çamlıhemşin'e gitmek üzere yola çıktı. 

haber.jpg

ABD'Lİ AVCI, BÜYÜKELÇİLİKTEN YARDIM İSTEYECEKTİ

Kurtarılmalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ABD'li avcı Joe Cravley, yoğun kar yağışı yüzünden mahsur kaldıklarını belirterek, ''Yapabileceğimiz tek şey beklemekti'' dedi.

Köyde kaldıkları sürece yiyecek sıkıntısı çekmediklerini ifade eden Cravley, ''Yeterli yiyeceğimiz vardı. Tabii buradaki vatandaşlar bize yardım etti. Yoğun kar nedeniyle avlanamadık. Bütün dünyada avlanıyorum. Böyle sıkıntılar oluyor, alışığım. Türkiye'de daha önce iki kez daha avlanmıştım. Tekrar gelmekte mahsur görmüyorum'' diye konuştu.

Cravley'in, kurtarılmaları için ABD Büyükelçiliğinden telefonla yardım talep etmek istediği ancak yanındakilerin yardım geleceği konusunda kendisi ikna ettiği öğrenildi.

OVİT'TEKİ MİDİBÜSÜN ORTAĞI DA MAHSUR KALANLAR ARASINDA

Mahsun kalanlar arasındaki avcı ekibinde yer alan Abdullah Erzurumlu'nun, Ovit Dağı'nda 18 kişinin mahsur kaldığı midibüsün ait olduğu Öz İspir Seyahat firmasının ortağı olduğu öğrenildi.

Erzurumlu, sürekli kar yağdığı için evden çıkamadıklarını belirterek, ''Bizi kurtaracaklarını biliyorduk. Burası mahrumiyet yeri değil, köy. Tek korkumuz çığ idi. Evde oturup kar yağışının durmasını bekledik. Yiyeceğimiz vardı. Son 3 gündür bize ulaşmak için çalışma başlatıldı. Bu da bir gerçek. Kaymakam beyi aradık. Bize hemen iş makinesi gönderdi ama çığ büyük olduğu için ekipler geri döndü'' dedi.

OLAYI TELEFONLA ÖĞRENMİŞ

Abdullah Erzurumlu, ortağı olduğu firmaya ait midibüsün Ovit Dağı'nda içindekilerle mahsur kaldığının telefonla kendisine bildirildiğini ifade ederek, şunları anlattı: ''Elektrik yoktu, televizyon izleyemedim. 30 yıldır böyle kar yağmamıştı. Yapacak bir şey yoktu. Herkes orada seferber olmuştu. Oradaki olaylarla ilgili hiçbir şey bilmiyorum. Kurtarıldıklarından da telefonla haberim oldu.''

Bu arada, Çamlıhemşin İlçe Özel İdare yetkililerinin geçen hafta Yayla köyü muhtarı ve oradaki vatandaşları kar yağışına karşı uyararak ilçeye inmelerini istediği belirtildi.

elevit-cig.jpg