Arazi Bizim Diyerek Köprüyü Ulaşıma Kapattılar

Arazi Bizim Diyerek Köprüyü Ulaşıma Kapattılar
Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Madenli beldesindeki köprünün bir bölümünün arazilerine yapıldığını iddia eden 28 kişi, köprünün kapatılıp arazilerinin kendilerine iade edilmesini istiyor.

Rize'nin Çayeli İlçesi’nde 28 hissedar, 3 mahalle ile birlikte Çayeli Bakır İşletmeleri tesisine ulaşım sağlayan köprüyü, kendilerine ait araziden geçtiği iddisıyla tel çekip, araç ulaşımına kısmen kapattı.

Arazi sahiplerinden İhsan Karaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, beldede yaklaşık 20 yıl önce Çayeli Bakır İşletmeleri'nin kurulma aşamasında Büyükdere Deresi'nin yatağı değiştirilerek birkaç metre yan tarafa kaydırıldığını, bu alandaki arazilerin bir kısmının da kamulaştırıldığını belirtti.

Derenin eski yatağı üzerine Çayeli Bakır İşletmeleri'nin binalarının kurulduğu anlatan Karaoğlu, ''Derenin üzerinden Çayeli Bakır İşletmeleri'ne geçiş olması için yapılan köprünün bir bölümü benim de aralarında bulunduğum 28 hissedara ait. Elimizde tapumuz var. O dönemde kamulaştırılmayan yaklaşık 3 dönüm arazinin hissedarları olarak bugüne kadar Çayeli Bakır İşletmeleri ile defalarca görüştük, anlaşmaya çalıştık. Fakat bir sonuç alamadık'' dedi.

Bunun üzerine görüştükleri hukukçuların tapuları incelediklerini ifade eden Karaoğlu, ''Tapumuz olduğu için bize köprüyü kapatabileceğimizi söylediler. Bunun üzerine biz de köprünün girişini acil giriş geçişi bırakmak kaydıyla kapattık. Ancak Çayeli Bakır İşletmeleri, Çayeli Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak geçici geçiş izni aldı. Bu nedenle köprü tekrar tamamen ulaşıma açıldı'' dedi.

Konuyu yargıya taşımak için hazırlıklarını yaptıklarını kaydeden Karaoğlu, ''Çayeli Bakır İşletmeleri'nden arazimizi terk etmelerini ve 20 yıllık kullanımları için kira vermelerini talep ediyoruz. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız'' diye konuştu.

Öte yandan Çayeli Bakır İşletmeleri Halkla İlişkiler Müdürü Ercan Balcı ise köprünün girişinin bu kişilere ait olduğunu kabul ettiklerini belirterek, ''Yer sahipleri köprüyü kapatınca biz de geçmedik. Mahkemeye başvurduk. Yapılan incelemenin ardından mahkeme yoldan geçişe izin verince biz de geçmeye başladık. Resmi kurumlar köprünün kullanılmasında mahsur olmadığını söylerse biz de geçmeye devam ederiz'' dedi.

Köprünün sadece kurumlarına değil, madenin üst bölümünde bulunan 4 mahalleye de hizmet verdiğini ve Çayeli Bakır İşletmeleri kurulmadan önce yapıldığını ifade eden Balcı, ''Aslında kamulaştırma işleminin bizimle direkt ilgisi yok. Çünkü işletmemiz, bu kişilerin arazileri üzerine kurulu değil. Ancak arazi sahiplerinin mağduriyetinde bizim payımız varsa, bunu ödemeye hazırız. Mahkemeye gitmeleri haklarıdır. Mahkeme ve resmi kurumların vereceği kararlara uyarız'' diye konuştu.