Arslan: Çayın geleceği için kooperatifleşme şart

Arslan: Çayın geleceği için kooperatifleşme şart
Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, Karadeniz bölgesinde çay tarımının geleceği için kooperatifleşmenin şart olduğunu belirtti.

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, yaptığı açıklamada, özelde bölge için, genelde ise ülke sınırlarını aşan bir potansiyele sahip çayın değer kazanması ve destek görmesi için bazı çalışmaların adımlarının atılması gerektiğini ifade ederek, “Karadeniz bölgesinde Rize, Artvin, Giresun ve Ordu olmak üzere yaklaşık 210 bin üreticiyi yakından ilgilendiren çay tarımı, özelde bölge için, genelde ise ülke sınırlarını aşan bir potansiyele sahiptir. Böylesine değerli bir katma değere sahip olan çayın değer kazanması ve destek görmesi için bazı çalışmaların adımlarının atılması gerekmektedir. Bunların başında bizler için büyük bir öneme sahip olduğunu düşündüğüm ve yapılması halinde üretici ve çay tarımı için önemli bir basamak olacak olan kooperatifleşme sürecinin başlaması olacaktır. Peki, nedir bu kooperatif? İlk olarak üzerinde durmamız gerekenlerin başında kaliteli çay almış olacağız. Bunun yanında çay tarımıyla uğraşan bölge insanı bunu daha güzel nasıl yaparım anlamında titizlikle çayını toplamış olacak." dedi.

İşçiler 8 ay çalışacak

Arslan, kooperatifleşmenin birçok faydası olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Kooperatifte çalışacak olan işçilerin, mart ayında gübreleme yapılması, çapalama, budama, ot temizliği, çay hasadı ve çayı toplama esaslarına göre toplama işleri itinalı ve profesyonel ellerde yapılmış olacak. Dolayısıyla bu çalışma sayesinde yaptığımız işin bölge ekonomisine katkısı kat kat artmış olacak. Öte yandan; çayını belli sebeplerden dolayı toplayamayıp yarılık vermek isteyenler kooperatife gelip çayını verebilecek. Sonuç olarak çayın sahibi kooperatiften yarı parasını almış olacak. Diğer yarısını ise işçiler alacak. Böylelikle bölgede ciddi anlamda iş hacmini canlandıracak olan bu çalışma beraberinde üç bin kişiye iş imkanı sağlamış olacak."

Arslan, kooperatifleşmenin bölge için önemli olması sebebi ile kooperatifleşme sürecinin hızlandırılması için komşu il ve ilçelerdeki Ziraat Odalarıyla istişare içinde olacaklarını ve birlikte çalışıp bu sürecin hızlandıracaklarına işaret ederek, "Çayın başkenti olan bölgemizde bizim üzerimize düşen görev, çayı, ÇAYKUR'u ve müstahsili korumak olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak:ZEYNEP TAYLAN

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
9 Yorum