Artvin'de ayılar sayılıp, zararlılar uzaklaştırılacak

Artvin'de ayılar sayılıp, zararlılar uzaklaştırılacak
Artvin'in Şavşat ilçesinde yürütülen ayı envanter çalışması il geneline yayılarak, bölgedeki ayı popülasyonu belirlenecek...

Artvin'in Şavşat ilçesinde yürütülen ayı envanter çalışması il geneline yayılarak, bölgedeki ayı popülasyonu belirlenecek, yerleşim alanları yakınında gezinip ürünlere zarar veren ayılar ortamdan uzaklaştırılacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Faruk Bucak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artan nüfus, sanayileşme, bilinçsizce kullanılan tarım ilaçlarının yaban hayvanlarının yaşam alanlarını tahrip ettiğini ve daralttığını söyledi.

Hayvanların yaşam alanlarının yerleşim alanına dönüştürülerek işgal edildiğini de ifade eden Bucak, ''Bu alanlardan fayda sağlanmakta ve yaban hayvanlarının yaşam hakları kısıtlanmaktadır. Habitatlarının bozulması ve besinin azalması sonucu yaban hayvanları arasındaki rekabet artmakta, hayvanlar zaman zaman yerleşim alanlarına girerek ürünlere zarar vermektedir'' dedi.

-''Çalışmanın mayıs ayında tamamlanmasını planlıyoruz''-

Bucak, bölgede yaban hayatına yönelik en büyük sorunun ayıların yerleşim yerlerine inmeleri olduğunu vurgulayarak, ''Bölgede ayı popülasyonunun tespiti amacıyla çeşitli çalışmalar yapıldı. Müdürlük olarak biz de bir süre önce Şavşat ilçesine bağlı Meydancık beldesinde ayı envanter çalışması başlattık'' diye konuştu.

Beldede yürütülen çalışmalara Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi üyelerinin de bir süre önce dahil olduğunu anlatan Bucak, ''Meydancık'taki çalışmanın mayıs ayında tamamlanmasını planlıyoruz. Buradaki çalışmanın ardından projeyi uzun vadede il genelinde uygulamayı hedefliyoruz. Böylece bölgedeki ayı popülasyonu tespit edilecek'' dedi.

Faruk Bucak, envanter çalışmasının ardından bilimsel hesaplarla fazla bireyler ile fırsatçı özellik taşıyan ve yerleşim alanları yakınında gezinip ürünlere zarar veren ayıların tespit edilip ortamdan uzaklaştırılması yönünde çalışma başlatılacağını kaydetti.