Baba Reis Yeniden Aramızda

Baba Reis Yeniden Aramızda
Rize`nin unutulamaz belediye başkanı Ekrem Orhon, Abdurrahman Aksu`nun kaleme aldığı kitap ve Rize Gençlik Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Tiyatro ekibinin tiyatro oyunu ile yeniden aramızda...

Kültür ve sanat adına Rize ilinde son yıllarda yapılan bireysel çalışmalardaki canlılığı heyecanla ve sevinçle izliyorum. Çünkü bu alanda bir noktada olsa bir şeyler ortaya koymaya çalışmaktayım. Üreten kitap okuyan araştıran insanlar başkalarının üretiminden haset değil mutluluk duyarlar.

Kadirşinas gençler
Baba Reis Ekrem Orhon’un kendisi gibi Rize sevdalısı kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu, babası için hazırlanan tiyatrodan ve kitaptan söz etmişti. Güzel yürekli olduğu kadar mert ve açık sözlü arkadaşım Ahmet Yavuz Dal’ın hazırladığı Ekrem Orhon kitabının ardından, büyük düşün, Rize senden Rize için elinden geleni yapmanı ister sözleri beyinlere yerleşen Rize ile özdeşleşen Ekrem Orhon için tiyatro oyunu ve o oyunun kitabının hazırlanması çok büyük bir kadirşinaslıktır. Ekrem Orhon için e yapılsa azdır.

Ekrem Orhon için yüreklerini ortaya koydular

Yavuz Alaca’nın hikayesinden yola çıkarak Abdurrahman Aksu’nun yazdığı Baba Reis Ekrem Orhon isimli kitap, Yolculuk Kitap tarafından yayınlandı. 119 sayfadan oluşan kitabın ve tiyatro oyunun hazırlanmasında emeği geçen isimler : Yavuz Alaca (Hikaye), Yaşar Eroğlu (Sanat Danışmanı), Mehmet Polatoğlu (Editör), Esra Alemdaroğlu (Düzenleyen), Oğuz Tiryaki (Söz Yazarı), Selim Yanbay (Müzik), Fatma Ayfer Çoban (Kapak Resmi), Hüseyin Özkan (Kapak Uygulama), Özlem Özkan (Mizanpaj)Bilgi Danışmanları:Ahmet Yavuz Dal, Prof. Dr. Ahmet Dervişoğlu, Ahmet Kabil, Azmi Kandemir, Cavit Yılmaz, Çayhan Orhon Dervişoğlu Halil Bakırcı, Hasan Tuncer Türüt, Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, İsmail Türüt, Nevin Köseoğlu Çelik, Oğuz Tiryaki, Oya Yardımcı, Şafak Morgül, Şükrü Vanlı, Tuncay Mataracı ve Yılmaz Katırcı

Daha önce İpsiz Recep oyununu başarı ile sahneye koyan ve ülke genelinde duyuran  Rize Gençlik Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Tiyatro ekibi çalışmalarını Yavuz Alaca önderliğinde sürdürüyor.  Yavuz Alaca Ekrem Orhon kitabı ve bu güne değin yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri veriyor:  Bizler yirmi yıldır Rize sosyal ve kültürel alanda hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu süre içerisinde Rize de çok kaliteli tiyatro izleyicisi oluşturduk. Deliler, Aile Bağları, Rumuz Goncagül, Müfettiş, 72. Koğuş, IV. Murat, Bir adam yaratmak, Parmaksız Salih, 1212 Gün, Kaç baba kaç, Keşanlı Ali destanı, gibi gibi Türkiye de birçok salonda oynanmış oyunları Rize de sahneledik.

İpsiz Recep amacına ulaştı
Hep kendi yazdığımız eserleri oynamak hayalimizdi. Milli Mücadele Kahramanı Rizeli İpsiz Recep memleketinde dahi genç kuşaklar tarafından hak ettiği şekilde ve yeterince tanınmıyordu. Bu durum beni çok rahatsız ediyordu. İpsiz Recep eserinin oluşturmak yola koyuldum. Tiyatro tercübemle, Mehmet Polatoğlu arkadaşımın kalemini birleştirdik. Araştırmalara başladık inanın sağlıklı bilgiye ulaşmak çok zordu, bu zorluklara rağmen eseri bu günlere getirdik. TRT de 26 bölüm dizisi çekildi, birçok kişi İpsiz Recep hakkında kitap yazdı, en önemlisi  milli mücadele sırasında vatan için savaşmış insanları gençlerimiz araştırmaya başladı. Asıl amacımızda buydu.  Bu vatan bize öyle gökten zembille inmedi, bu vatan için mücadele edenleri hatırlamak bu toprakların bir arazi parçası  değil de, kanla alınmış vatan toprağı olduğunu hatırlattık insanlara. İpsiz Recep ile amacımızı gerçekleştirdik.

Ekrem Orhon’un  kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu hep destek oldu
Rize sevdalısı bizler Rize’nin Rize’nin değerlerini ortaya çıkarmak, Rize’linin değerini arttıracağını bilerekten, Rize sevdalısı Ekrem Orhon un hayat hikayesini yazmaya karar verdik.  İki yıl önce çalışmalara başladık, önce araştırmasını yapmaya başladım birçok insanla görüştüm. Bu süre içinde isimlerini daha sonra vereceğim bazı insanlar hevesimi kırdı. Ama Ekrem Orhon’un  kızı Çayhan Orhon Dervişoğlu’nun desteği heyecanımızı artırdı.

Ekrem Orhon kitabını bir çocuk yazdı
Çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Geçen yıl Keşanlı Ali destanı isimi müzikal oyunla 8. İstanbul tiyatro festivaline katıldı ve jüri özel ödülüne laik görüldük. Jüri üyelerinden birisi bana şunu söyledi; neden Karadeniz müzikali yapmıyorsunuz? Baba Reis eserini Karadeniz müzikali yapmaya karar verdik. Geçen sene 16 yaşında liseli bir çocuk ‘Abdurrahman Aksu’  aramıza katıldı, bazı yazılarını okudum çok kaliteli bir kalemi olduğunu fark ettim. Sonuç olarak kitabımız çıktı. Tamamen kendi bütçemizden parasını ödedik. Şimdi tiyatroyu sahnelemek için çalışıyoruz, 50 kişilik bir ekibimiz var, bu yaz boyunca çalışacağız, ekim kasım gibi oyunu sahnelemeye başlarız.

Rize-İspir-Erzurum Yolu’na vurgu
Kitabın sonunda yer alan Çayhan Orhon Dervişoğlu’nun “Bırakın gözyaşı dökmeyi. Hayatı boyunca halkını neşesiyle yaşatan birini gözyaşlarıyla yaşatamazsınız. Babamı yaşatmak istiyorsanız, eserlerini tamamlayın. (Beyaz perdeye Rize-İspir-Erzurum yolunun fotoğrafı yansıtılır.) En büyük ese¬rini tamamlayın” oldukça manidardır. Ayrıca Ekrem Orhon’un hedefleri arasında yer alan ve Rize ili için hayatı önem taşıyan Rize-İspir-Erzurum Yolu’na vurgu yapılması çok anlamlıdır. Bir Rizeli olarak bu projede emeği geçen herkesi kutluyorum. Kendilerinin bundan sonraki çalışmalarını sabırsızlıkla bekliyorum. Yetkililerin bu gençlere sahip çıkmasını temenni ediyorum.

Fatih Sultan Kar / İST.