Bakan Murat Kurum: "Ayder'de Projenin İlk Etabını Haziran Sonunda Vatandaşımızın Hizmetine Açacağız"

Bakan Murat Kurum: "Ayder'de Projenin İlk Etabını Haziran Sonunda Vatandaşımızın Hizmetine Açacağız"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ayder Yaylasının dünyanın merkezi haline getireceklerini kaydederek, "Ayder'de projemizin ilk etabını inşallah Haziran sonunda bitirip vatandaşlarımızın hizmetine açacağız"dedi.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylasında bakanlığı ile ilgili incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlığı ile ilgili Rize'de yaptıkları çalışmaları değerlendirdi. Bakan Kurum'a incelemeleri sırasında, Vali Kemal Çeber, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, AK Parti Rize İl Başkanı İshak Alim ve diğer ilgililer eşlik etti.

Kurum, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, doğal kaynakları ve kültürel yapıları korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını belirterek, Rize'de bu bağlamda son 18 yılda 20 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.Türkiye'de yayla denilince akla ilk Ayder Yaylası'nın geldiğini ve Ayder Yaylasını dünyanın merkezi haline getireceklerini söyleyen Bakan Kurum, "Dünyanın beğeneceği, vatandaşlarımızın faydalanacağı bir proje yürütüyoruz. Geçtiğimiz yıl kaçak yapılar ve salıncakların yıkım sürecini gerçekleştirdik. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyerek, herkesin rızası ile burayı bir kamu alanı haline getirdik. Festival ve şenlikler için kullanacağız. Doğal güzellikleri ile korunacak. Bu alanda yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz. Uzun yıllar hatıraların yaşatıldığı bir alan olarak gelecek nesillelere aktarılacaktır." dedi.

cevre-ve-sehircilik-bakani-murat-kurum-rize-ayderde.jpg

Kurum, Ayder'de sokakların sağlıklaştırılması için çalışma yürütüldüğünün de altını çizerek, yağmur suyu kanalı, kaldırım ve bütün aydınlatmaların yenileneceğini aktardı.

Yaklaşık 50 milyon liralık yatırım bedelli projenin ilk etabını haziran sonu tamamlayarak vatandaşların hizmetine açacaklarını dile getiren Kurum, yaylaya yakışır bir altyapı kazandıracaklarını belirterek, ”Rizemize ilişkin birçok projeyi yapıyoruz. Taş köprülerimizi, ormanlarımızı, termal sularımızı doğal kaynaklarımızı korumak, ihya etmek ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede Rizemize son 18 yılda 20 milyarlık yatırım yaptık. Türkiye’de yayla denilince ilk akla gelen alanlardan birisi olan Ayder yaylamızdayız. Burayı bir dünya merkezi haline getirecek, dünya da isminden söz ettirecek, çok güzel organizasyonların yapılacağı, bu doğal güzelliklerden en güzel şekilde vatandaşımızın faydalanacağı bir projeyi yürütüyoruz. Ayder’de İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ve belediyemiz ile birlikte sokak sağlıklaştırma projesi yürütüyoruz ama çok kapsamlı bir proje yürütüyoruz. Bu kapsamlı proje çerçevesinde Ayder’in içerisinden geçen yollar, kaldırımlar, aydınlatmalar, kanalizasyon giderlerinin tamamını yeniliyoruz. Yaklaşık 50 milyon bedelli projemizin ilk etabını inşallah Haziran sonunda bitirip vatandaşlarımızın hizmetine açacağız. Ayder’de çok ciddi bir otopark problemimiz vardı. Bu problemi çözmek adına hemen Ayder’in girişine 1750 araçlık bir kapalı otopark inşa ediyoruz. Tamamen yerin altında, hiçbir şekilde yerin üstünde yapılar gözükmeyecek. Gelen misafirlerimiz araçlarını oraya bırakacaklar ve oradan koyacağımız Ring seferlerimiz ile buradaki işletmelerden faydalanabilecekler. Buradaki doğal güzellik çok daha öne çıkacak. İnşallah önümüzdeki yıl vatandaşlarımızın hizmetine açacağız. Bunun dışında Ayder’in mimarisine uygun 55 adet apartımızı rezerv alanımıza inşa edeceğiz. Vatandaşlarla görüşerek gönüllü bir dönüşüm süreci başlatacağız. Onların rızası ve isteği ile yerinde gönüllü yapacağız. Hızlı bir şekilde önümüzdeki yıl ikinci etabını tamamlıyor olacağız. Projeler bitince Ayder bugünden güzel çok daha yaşanabilir bir yayla olacak."

Kurum, yaylada seyir terası olacağını anlatarak, eski termal otelin yapım ihalesinin gerçekleştirildiğini, buranın da gelecek yıl hizmete açılacağını ifade etti.

Kurum, Ayder'de atık su arıtma tesislerinin de yıl sonunda tamamlanacağını söyledi.

Hemşin ilçesinde de dönüşümün yüzde 50'sinin tamamlandığını dile getirdi.