Bakan Pakdemirli, Rize-Artvin Havalimanına Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyon Kurulumu Yapacağız

Bakan Pakdemirli, Rize-Artvin Havalimanına Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyon Kurulumu Yapacağız
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Rize-Artvin Havalimanına Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyon kurulumu yapacaklarını söyledi.

Rize’nin Pazar ilçesinde 2,8 milyon metrekare deniz dolgusu üzerine inşa edilmekte olduğundan Türkiye'nin denize dolgu ikinci havalimanı olma özelliğini taşıyan, 3 milyon yolcu kapasiteli, 31 bin 350 metrekarelik alanda terminal binası, 448 araç kapasiteli açık otopark, 3 bin metre uzunluğunda 45 metre genişliğinde pist, 300 metre uzunlukta 120 metre genişlikte apron ve toplam 45 bin 200 metrekare kapalı alanı bulunacak Rize-Artvin Havalimanında Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyon kurulumu yapılacağı açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü kapsamında "Okyanus, İklimimiz ve Hava Durumu" temasıyla düzenlenen programda konuştu. Bakan Pakdemirli, Rize-Artvin Havalimanına Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyon kurulumu yapacaklarını ifade ederek şunları kaydetti: “Türkiye'de ilk defa, İzmir'de başlattığımız ‘Polen Gözlem, Tahmin ve Uyarıları’ projesini, başta Ankara olmak üzere tüm yurtta yaygınlaştıracağız. İklim elemanları içerisinde zaman ve mekân bakımından en fazla değişkenlik gösteren parametre yağıştır. Bizlerde bu minvalde üç günlük olarak hazırlanan Alansal Yağış Miktarı tahmin periyodunu, 5 güne çıkaracağız. Orman yangınları ile mücadelede meteorolojik veri çok hassas bir konu olup, dakikaların saniyelerin önemi oldukça yüksektir. Hava tahmini meteorolojinin kalbinde yer alır. Hava tahminleri birçok insanı ve birçok ülkeyi etkiler. Şu anda 7 gün olan Hava Tahmin Periyodunu, yapmış olduğumuz çalışmalar ile 15 güne çıkartacağız. Yine 68 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ve Artvin-Rize Havalimanına Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyon kurulumu yapacağız. Gözlem sistemleri ve sayısal hava tahmin modellerini kullanarak kısa vadeli hava tahmin sistemi kuracağız. Hava Tahmin model çalışmalarında diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde, yapay zekâ algoritmalarının kullanılmasını ve bu konuda ülkemizin daha aktif bir rol almasını sağlayacağız”