Başbakan Erdoğan, 2 Mart Rize'nin Kurtuluşunu İzledi

Başbakan Erdoğan, 2 Mart Rize'nin Kurtuluşunu İzledi
Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümünü Başbakan Erdoğan'ın gölgesinde coşkuyla kutlandı.

2 Mart Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü Rize Cumhuriyet meydanında gerçekleşen törenle kutlandı. Meydanın arka tarafındaki binada asılı bulunan Başbakan Erdoğan'ın posteri, törene katılanlar tarafından "Sayın Başbakanımız da Rize'de kurtuluşu izliyor." şeklinde değerlendirildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunu gönderdikleri mesajla kutladı. Törende, ayrıca, bağıran bir kişinin neyi protesto ettiği anlaşılamazken temsili kurtuluş canlandırması ve resmi geçit töreni yapılmadı.

Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama töreni sırasında Belediye Başkanı Halil Bakırcı konuşma yaparken bir vatandaş tören alanına girerek ellerini havaya kaldırarak “Nerdesunuz, nerde” diye bağırmaya başladı. Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği şahıs polis karakoluna götürülerek ifadesi alındı.

KURTULUŞ TÖRENİNDEN TÜM FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

2-mart-rizenin-kurtulus-toreni-1.jpg

2-martta-olayli-kurtulus-gunu.jpg

Törene Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay İsmet Cansaran, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Tören Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Ekrem Doğan’ın açılış konuşması ile başladı. Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı ise Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı yaptı.

2-mart-rizenin-kurtulus-toreni-2.jpg

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, törende yaptığı konuşmada, "Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıldönümünü kutlamak için buradayız. Hiçbir kurtuluş kolay olmamıştır. Bu millet bu toprakları vatan yapmak için çok büyük bedeller ödedi. Büyük Türk milleti Tarih sahnesinde yer almaya başladığı yüz yıllar öncesinden 1900’lü yıllara kadar; yokluklar, sıkıntılar ve ızdıraplar çekmiş bu olağan üstü durumlara göğüs germiştir. 1914 yılında başlayan 1. Dünya savaşında devlet adamlarının Almanya yanlısı politika izlemesi sonucunda Osmanlı Devleti 1. Dünya savaşına girmiş birçok cephede olduğu gibi Karadeniz’de de Rus ordusuyla mücadele etmek zorunda kalmıştır. 8 Mart 1916’da Karadenizin incisi güzel Rize’mizi işgal edenler, Atatürk’ün “Vatan mutlaka selamet bulacak millet mutlaka mutlu olacaktır. Çünkü kendi selametini kendi saadetini memleketin ve milletin saadeti ve selameti için feda edebilen vatan evlatları çoktur” sözü ile ifade ettiği “Vatan evlatlarının” mücadelesi sonucunda , 2 Mart 1918 yılında Ruslar geldikleri gibi bir daha gelmemek üzere gitmişlerdir.” dedi.

Rize Belediyesi’nin 1869 yılından bugüne 145 yıldır sizi değerli halkımızın hizmetinde olduğunu kaydeden bakırcı konuşmasının devamında şunları kaydetti: Bu zaman diliminde birçok başkan ve ekibi halkımıza güzel hizmetler sunmuş ve hizmet nöbetini bir sonraki yönetimlere devretmiştir. Bu vesile ile şehrimize hizmeti geçen tüm yöneticileri ve mesai arkadaşlarını hürmetle yad ediyorum. Ahirete intikal edenlere Allah’tan Rahmet diliyor, hayatta olanlara şükranlarımı sunuyorum. Rize Belediyesi olarak bizlerde sizlerin çok büyük desteği ile 10 yıldır görevimizi yine ilk günkü kararlılık ve azimle sürdürdük. Sınırlı olanaklarla da olsa her şeyin en güzelini hak ettiğine inandığımız Rize insanının daha çağdaş ve daha modern bir kente sahip olmasını sağlamak ve herkesin içinde yaşamaktan mutluluk duyacağı bir şehir oluşturmak için imkanlarımızı sonuna kadar kullandığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Hedefimiz yerel kalkınmayı gerçekleştirmiş, yaşam kalitesi artmış,huzurlu,insanları güler yüzlü mutlu bir kente ulaştırmaktır. Bu duygu ve temennilerle; Bizlere bugünün Türkiyesi’ne büyük destekleri olan önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, milis kuvvetlerini, isimsiz nice vatan kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anarken 96’ıncı Kurtuluş bayramınızı kutluyor , Saygı ve Selamlarımı sunuyorum.”

Kutlama törenlerinde Rize Belediyesi Folklor Ekibi Gösterilerinin sonunda, folklor ekibine desteklerinden ötürü teşekkür yazılı bir pankart açıp Belediye Başkanı Halil Bakırcı’ya çiçek takdimi yapıldı. Halk Eğitim Merkezi Folklor ekibi ise gerçekleştirdiği gösterinin ardından  Rize Valisi Nurullah Çakır’a  Türk bayrağı verdi Vali Çakır, Bayrağı öperek aldı. Halk oyunu ekiplerinin gösterisiyle devam eden kutlamalarda Rize Valisi Nurullah Çakır ve protokol üyeleri de vatandaşlarla beraber horon halkasına girerek bir süre horon a eşlik etti.

Törende, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Tören boyunca il protokolünün ayakta gösterileri takip ettiği görüldü.

2-mart-rizenin-kurtulus-toreni-3.jpg

2-mart-rizenin-kurtulus-toreni-4.jpg

KURTULUŞ TÖRENİNDEN TÜM FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ...