Başbakan, Hülya Avşar ile görüştü

Başbakan, Hülya Avşar ile görüştü
Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı protestolarıyla ilgili olarak sanatçı Hülya Avşar ile görüştü.

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ünlü sanatçı Hülya Avşar'ı Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti.

Hülya Avşar, daha önce Başbakan Erdoğan ile görüşmek istediğini ve randevu talep ettiğini açıklamıştı. Bu istek üzerine Başbakan, randevu talebini kabul etmişti.

17. gününe giren Gezi Parkı eylemlerinin ele alındığı görüşme sonrası Avşar açıklama yaptı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avşar şunları söyledi:

"Burada tek dezavantaj gezide bir lider olmaması, dertlerini anlatamaması. Başbakan hepsine hak veriyor, sevgi besliyor ama bazı şeyleri de anlamakta zorlandığını söyledi. Her iki tarafta da önyargı söz konusu. Haksız hiç kimse yok, herkes haklı.

Ben kendi kızımla ilişkimden yola çıktım. Vatandaş olarak size bir takım eksikleri, gözden kaçırdığınız şeyler vardır diye geldim dedim. Benim kızım da ergen çağında onunla yaşadığım sorunlardan yola çıkarak anlattım.

Ben siyaseti çok iyi anlamıyorum. Başbakan, dışarıdan göründüğü kadar katı değil ama dışarıya yansıyan o. Gençlerin hakları olduğunu anlattım.

Ben Gezi Parkı'na sanatçıların gitmesinden yana olmadım. Oradakilerin yaşları genç. Yanlarında sanatçıları gördüğü zaman kendilerini aşma tehlikesi vardır.

Bana önyargıyla yaklaşacaklar “sen de kimsin, ne işin var orada” diyecekler var. Onlara uymamak lazım.

Gezi Parkı’na gitmek istemiyorum. Beni orada konuşturmayacaklar ama deseler ki gel seni dinleyeceğiz, seve seve giderim.

Başbakan’dan maalesef 24 saat içinde müdahale izlenimi aldım. Bekleyemez misiniz? dedim. Bana 1-2 örnek verdi. Onlar da doğruydu. Gezi Parkı’nda lider olmadığı için bağ kurulamıyor.

Danıştay Başkanı’nın yaptığı açıklamayı da izah ettiler. Referandum yapılacak. Referandum yapılması gerektiği yolda gidiyorlar.

Ben hiçbir yerden baskı görmedim, tehdit de almadım. Mahalle baskısı beni hiç ilgilendirmez. Herkes birbirinden korkuyor. Herkes birbirinden korkmasa çok güzel şeyler olacak."

"BEN, SON DERECE UMUTLUYUM"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen ünlü sanatçı Hülya Avşar, Gezi Parkı protestocuları ile Başbakan Erdoğan'ın üçüncü şahıslar olmadan, yüz yüze görüşmesi gerektiğini belirterek, "Her iki tarafı kullanan bir gurup olduğu düşünülüyor. O grubun aradan çekilmesi gerekiyor ki insanlar anlaşabilsin" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen ünlü sanatçı Hülya Avşar, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Avşar, Gezi Parkı'ndaki protestocuların bir lideri bulunmamasının büyük sorunlara neden olduğunu anlatan Hülya Avşar, Başbakan Erdoğan'ın ise Gezi Parkı'ndaki gençlere sevgi beslediğini belirtti. Avşar olaylara ilişkin "Haksız kimse yok, herkes haklı. Fakat her iki tarafı kullanan bir gurup olduğu düşünülüyor. O grubun aradan çekilmesi gerekiyor ki insanlar anlaşabilsin. Bu çok doğal" dedi.

Kendisinin kimseyi temsil için bu görüşmede olmadığının altını çizen Avşar, "Bireysel haklarımı kullanarak burada bulunuyorum. Tamamen Başbakanımıza şunu söyledim; ben kendimi kızımla ilişkimden yola çıktım. Baktım ki bir takım eksiklikler var, duygusal bağ anlamında. Size bir anne olarak, bir sanatçı olarak, vatandaş olarak bir takım eksiklikleri söylemeye geldim. Gençler hakkında belki gözden kaçırmış olduğunuz şeyler vardır diye geldim dedim. Son derece dikkatle dinledi beni. Benim de kızım ergen çağında. Onunla aramızda yaşadığımız bir takım çatışmaları çok benzetiyorum, şu an ki duruma" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın dışarıdan göründüğü gibi sert, katı olmadığını ifade eden Hülya Avşar, "Ama gençlerin de kendilerini ifade edebilecekleri ortamı yok gibi. Dün akşam gelenler ve benim buraya gelenlerin onların düşüncelerini yansıtamıyor. Gençlerin doğal olarak haklarını aradığını, demokrasi aradıklarını ve hepimiz için bunun geçerli olduğunu o zaman ki ortada kim suçlu, hatalıya geldiğimizde herkesi birbirine katan gurup çıkıyor karşımıza. Belki de bu yüzden birlikte olmaları gerekir. Bir lider olması gerekiyor. O zaman doğru bir şey çıkar diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"PROTESTOCULARIN BİR LİDERİ OLMASI ŞART"

Hülya Avşar, Başbakan Erdoğan'ın mesajlarını Gezi Parkı'ndakilere anlatıp anlatmayacağına ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:

"Gezi parkına sanatçıların gitmesinden yana hiç olmadım. Çünkü ne olursa olsun oradaki çocuklarımızın yaşları 18, 19, 20, 28 yaşına kadar varmış sanıyorum. Bu insanlar, sanatçı gördükleri zaman yanlarında, dibinde ona destek veren ister istemez o heyecanla biraz kendilerini aşma tehlikesi her zaman vardır. Bu oldu demiyorum. Dolayısıyla sanatçıların başka bir yerde olması gerektiğini düşünüyorum."
Hülya Avşar, Başbakan Erdoğan ile görüşmesini eleştirenlere de cevap verdi. Avşar, "Onlar da işte o tip insanlar da Başbakanımızın bahsettiği gibi gençlerle Başbakanımızın arasına giren insanlar" diyerek, "Dolayısıyla onlara uymamak lazım diye düşünüyorum. Onların bir lideri olması şart. Sanırım böyle bir şey de olacakmış. Pelin Hanım bir grup oluşturup Başbakanımızla görüşmelerine sebebiyet verecekmiş. Bu çok güzel olur tabi ki" diye konuştu.

"SON DERECE UMUTLUYUM"

Hülya Avşar ayrıca kızı Zehra'nın da Gezi Parkı'na gidip gitmek istemediği sorusuna cevap verdi. Zehra'nın 15 yaşında olduğunu ifade eden Avşar, kızının derslerden başını kaldıramadığını ve Gezi Parkı'na gidenlerin niçin oraya gittiklerini bilmediğini anlattı.
Hülya Avşar, gazetecilerin "Buradan ayrılırken umutlu musunuz?" şeklindeki soru üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben, son derece umutluyum, neden? Çünkü, yapılması gereken şeyler her neyse kararlılar, muallakta değiller. İyi de olsa, kötü de olsa hedefe ulaşılacak diye düşünüyorum. Benim buradaki umudum şu; gençliğin, şimdiki gençlerin ne kadar önemli olduğunu biz de yeni fark ettik. Eminim siyasiler de fark etmiştir, bunu fark ettiğimiz için seviniyorum. Belki bu korkular yıkıldı, insanlar daha demokratik davranıp daha da Türkiye'nin doğru yolda ilerlemesine sebep olacak bunları düşünüyorum. Ben, çok güzel şeyler olacağına kesinlikle inanıyorum. Ama lütfen Gezi ile Başbakanımızın yüz yüze, arada üçüncü şahıslar olmadan, provokatörler olmadan görüşmeli."

"BİRTEK '24 SAAT' CANIMI SIKTI"

Hülya Avşar, açıklamaları sırasında okuduğu bir kitaptan da bahsetti. "Şiddetsiz İletişim" isimli kitaba dikkat çeken Avşar, "Gençler adına Başbakan'a bazı şeyleri okurum diye bazı yerlerin altlarını çizdim ama cesaret edemedim. Çünkü kitabın ismi çok fenaydı. 'Buradan tekmeyi yemeden gidebilmem için bu düşüncelerinden vazgeç' dedim, ama içimde uhde kaldı" şeklinde konuştu.
Hülya Avşar görüşmede sadece canını sıkan tek noktanın 24 saat içinde Gezi Parkı'na müdahale edilecek olması olduğunu ifade eden Avşar, "Bir tek 24 saat beni çok sıktı. Orada 'ben gideyim' dedim ve kalktım. Çünkü orada konuşacak bir şey yoktu" diye konuştu. Avşar şöyle konuştu:
"Bu olayları da büyütmüyorum, bunların hepsi gelip geçecek. Şu birkaç saat, 24 saat çok önemli. Burada 1-2 lider bulunması gerekir, o gençleri anlatabilecek. Benim için en büyük eksiklik bu. Onları temsil etmiyorum, biliyorum. 'Sende kimsin' diyenleri de biliyorum, bende kimim, ama ben de bir vatandaşım, onları anlayabileceğimi de düşünmüyorum, jenerasyon, yaş farkı var. Liderleri olması lazım aralarında, Başbakanımıza birşeyler anlatmaları lazım, olmuyor öbür türlü, çözülmez gibi geliyor bana mantıken."

"TAKSİM İLE İLGİLİ ANİMASYON ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR"

Hülya Avşar, Gezi Parkı ile ilgili yapılacak referandumda nasıl bir oy kullanacaklarına ilişkin soru üzerine "Atatürk Kültür Merkezi konusunda, adı Atatürk Kültür merkezi olmak kaydıyla evet. Bugünkü yaptığı açıklamada Başbakanımızın yüzde 10'unu anlattığı gibi tarihi, turistlik anlamda benim kulağıma çok hoş geliyor. Bana şu anda animasyon gösterdi Başbakanımız, vakit ayırarak, çok güzel görünüyor şu anda, burada neye kızılıyor bilmiyorum. Ön yargı ve inatlaşma söz konusu diye düşünüyorum" diye konuştu.

Avşar, ayrıca yeşile dokunulmadığı takdirde, Gezi Parkı'na dokunulmadığı takdirde Taksim ile ilgili projeye destek verebileceğinin altını çizerek, Erdoğan ile Gezi Parkı protestocuları arasında provokatörler olmadan sorunun çözülebileceğini belirtti.